Politik

Den amerikanska vapen- och krigskulturen, varför krig mot Iran är så populärt

Hela 58% av alla amerikaner vill se USA gå i krig mot Iran, “för att förhindra att landet får atomvapen”. Trots det längsta kriget i USA:s historia och ett flagrant misslyckande att skaffa sig permanenta baser i Irak och förvandla landet till ett nytt Sydkorea, så börjar krigsfebern återigen greppa den gamla supermakten USA.

Men samtidigt som en klar majoritet vill ha krig så vill man inte ha höjda skatter och allmän mobilisering. Dvs man vill ha ett blodigt men billigt krig. Vilket de flesta vid det här laget bör veta är omöjligt. Ja utan nya stora utlandslån förstås.

Scott Shane skriver i New York Times om hur ekon från upprinnelsen till Irakkriget alltmer hörs i dagens USA: In Din Over Iran, Echoes of Iraq War – News Analysis – NYTimes.com

WASHINGTON — The United States has now endured what by some measures is the longest period of war in its history, with more than 6,300 American troops killed and 46,000 wounded in Iraq and Afghanistan and the ultimate costs estimated at $3 trillion. Both wars lasted far longer than predicted. The outcomes seem disappointing and uncertain. So why is there already a new whiff of gunpowder in the air? Talk of war over Iran’s nuclear program has reached a strident pitch in recent weeks, as Israel has escalated threats of a possible strike, the oratory of American politicians has become more bellicose …

….A bipartisan group of senators on Tuesday released a letter to President Obama saying that new talks could prove a “dangerous distraction,” allowing Iran to buy time to move closer to developing a weapon. Despite a decade of war, most Americans seem to endorse the politicians’ martial spirit. In a Pew Research Center poll this month, 58 percent of those surveyed said the United States should use military force, if necessary, to prevent Iran from developing nuclear weapons. Only 30 percent said no.

Skillnader finns från Bush-perioden, men även likheter. Och likheterna är den militaristiska och chauvinistiska stormaktsmentaliteten man träffar på överallt här i landet. En chauvinism som är djupt rotad i den amerikanska vapenkulturen där man är så paranoid att man har vapenlager hemma i villan bara för att skydda sig från grannarna och inte minst myndigheterna.

Det är vi mot dom, är ni inte för oss är ni emot oss, men ännu mer kanske, att ingen kan föreställa sig hur ett USA som inte var högsta hönset eller rent av tuppen i hönsgården skulle se ut? Ett USA som var ett land bland många andra, varken bättre eller sämre. Inte trots att välsignat att gudar eller andeväsen. Ett litet grådaskigt USA där man brottas med alldagliga problem och inte som Bohus Bataljon drar i fält mot fienden med pukor och trumpeter.

Nu tror jag inte att USA kommer att gå i krig mot Iran, men krigsivern är, precis som New York Times skriver, beklämmande.

Länkar:Iran

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags] Iran, Barack Obama, Breaking News, emonstrations In Iran Iran, Iran Clashes, Iran Demonstrations, Iran Election, Iran Election Video, Iran Police, Iran Riot Video, Iran Violence, Iranian Riots, Iranian Riots Videos, Video Of Demonstrations In Tehran, Violent Clashes In Iran, Vita Huset, White House, World News, Mahmoud Ahmadinejad, Ali Khamenei,Mir-Hossein Mousavi, Basij,2009 Iranian presidential election , [/tags

One thought on “Den amerikanska vapen- och krigskulturen, varför krig mot Iran är så populärt

  1. Hannu

    “krigsivern är, precis som New York Times skriver, beklämmande”. Vilket hyckleri av dessa “liberaler”! Som om inte amerikansk media alltid har piskat upp krigshysteri när politikerna beordrar ut militären för att slå vakt om Wall Streets intressen…

Comments are closed.