Politik

Huvudfrågan i USA-valet 2012: republikanernas krig mot kvinnans jämställdhet i det amerikanska samhället

Republikanernas nye gudfader.

För den som minns Iran före och efter Khomeneis “revolution”, så är parallellerna mellan mullorna och republikanernas Jihad mot kvinnans jämställdhet här i USA djupt oroväckande.

Att Rick Santorum, en ledande presidentkandidat talar om the role of “radical feminism” in encouraging work outside the home, bör göra alla amerikanska kvinnor oroliga. Det allt mer öppet sadistiska republikanska kriget mot de allra svagaste amerikanska kvinnorna, som att tvinga de som tvingas göra abort att titta på ultraljudbilder på deras foster, visar hur det civila samhället här i USA nu helt har spårat ut.

Richard W. Stevenson skriver i New York Times om hur just kvinnans jämställdhet nu håller på att bli till huvudfrågan i USA-valet anno 2012!!! Focus on Social Issues Could Shape Battle for Women – NYTimes.com

Rick Santorum creates a stir by speaking out against prenatal testing. Virginia’s governor and legislature get caught up in an emotional debate over requiring women seeking abortions to undergo an ultrasound. President Obama, under pressure, recalibrates his position on health-insurance coverage of contraception for employers with religious affiliations. On Politics On Politics The Times’s political editor on 2012.

…the new attention on social issues might shape the battle for one of the most important electoral swing groups: moderate and independent women voters. Even before social issues were forced front and center by the combination of Mr. Santorum’s new prominence, the recent battle over the Susan G. Komen foundation’s financing of Planned Parenthood and Mr. Obama’s decision to revise his contraception policy, both parties were tracking the sentiments of women voters closely.

Comments by Mr. Santorum about related issues, including women in combat and the role of “radical feminism” in encouraging work outside the home,only fueled the sense that the election could present women with stark ideological choices about their rights and place in society.

Precis som i Iran under shahen så har en radikal religiös rörelse vuxit sig stark i skuggan av det öppna samhället, en rörelse som nu på allvar hotar att riva upp decennier av jämställdhetsframsteg och, om de får det som de vill, förpassa kvinnorna till hemmet.

Faran är inte så mycket att de kommer att lyckas, det kan de knappast, ens om de skulle vinna storslam i november, och om Santorum skulle vinna presidentvalet och republikanerna skulle få majoritet i båda kamrarna i Kongressen så skulle de kunna förbjuda kvinnor att arbeta utanför hemmet.

Men det är inte längre omöjligt att USA kommer att få abortförbud och att kvinnans rättigheter och jämställdhet kan komma att urholkas på andra sätt, speciellt i “det röda USA” i mellanvästern och nere i sydstaterna. Och det skulle splittra USA precis på samma sätt som strax före inbördeskriget på 1860-talet.

Inte heller att förglömma är att precis som det var i Khomeneis Iran så finns det miljoner kvinnor här i USA som faktiskt redan stöder restriktioner mor kvinnor, speciellt inom den kristna högern och tepåserepublikanerna.

Michelle Bachman avslöjade t.ex. att hon som kvinna lät sin man bestämma, inte bara i familjen utan också i hennes presidentkampanj och – och det blev antagligen dödsstöten mot hennes presidentkampanj – lät hon göra klar att hon skulle låta honom ta ledningen om hon blev president.

Det är rätt pinsamt att se hur vad som bara för några år sen var världens modernaste nation nu håller på att rivas sönder av allt häftigare interna strider.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, svt.se – Nyheter Sverige, Debatt – Debatt – hem, Debatt – Debatt – hem, DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, SvD – Senaste nytt, Dagbladet.no – nyheter, Dagbladet.no – nyheter

[tags] Kvinnor i USA, Women in the United States, Santorum women, Santorum Kvinnor USA[/tags]

8 thoughts on “Huvudfrågan i USA-valet 2012: republikanernas krig mot kvinnans jämställdhet i det amerikanska samhället

 1. Jonny

  Nu har jag svårt att förstå varför du länkat detta på DN.se hemsida? denna text har väl inte ett skit med att alldeles för många svenska läkare är helt inkompetenta att göra?

  Att en massa levande foster klassats som döda och aborterats ändå, är så galet och vidrigt att det inte finns nått slut på det! och hur man kan länka pro abort propaganda till en så upprörande artikel är ett riktigt lågvattenmärke, grattis!

 2. San

  Hade faktiskt varit roligt om Rep hade nominerat Santorum, tror det är tveksamt ifall han ens hade vunnit Texas.

 3. San

  Hemskt ledsen, men det lär aldrig bli något abortförbud och att Santorum vinner valet är helt otänkbart.

 4. H2

  SJ, jag tycker själv detta är en svår fråga och är glad över att vara man. Därmed så har jag aldrig behövt ställa abortfrågan på sin spets.

  Samtidigt vore det mig fjärran att anklaga andra som väljer den ena eller andra vägen

  1. Lennart

   H2: Jag har inga som helst skrupler åt det hållet. Alla som försöker förhindra andra människor att leva som dom vill är mina fiender.

 5. SJ

  Det kanske inte är “trendigt” men jag tycker inte att kvinnan har rätt att döda barn. Lika lite som män har rätt att döda barn. Varje individ har rätt att leva. Om man inte vill ha barn så får man ta ansvar och inte ha oskyddat sex. Du har ansvar också, inte bara rättigheter, lika lite som man kan döda ett barn för att man inte vill uppfostra det så kan man inte döda ett foster för att man inte vill föda det.

  Alla har frihet och rättighet över sin kropp men så fort du inkräktar på en annans rättighet till detta så slutar din rätt.

  Svenskens konformitet upphör aldrig att förvåna 🙂

  Skulle uppskatta om du inte hade en så nedlåtande ton mot oliktänkande, du har inte den moraliska högmarken på denna fråga..

  1. Lennart

   SJ: Du kan lugnt överlämna åt polis och åklagare att sköta lagen. Om du nödvändigtvis vill förhindra andra människor att leva sina liv som de själva vill så skulle jag rekommendera en karriär i den iranska Basij-milisen. Dom kör runt på motorcyklar i Teheran och arresterar omoraliska kvinnor. Bara ett praktiskt tips ..:-)

Comments are closed.