Politik

USA-valet 2012, Superpacs och den amerikanska demokratin vid vägs ände

Om man ska sätta fingret på precis när det amerikanska demokratiska samhället började spåra ur så är den 21 januari 2010 och den konservativa amerikanska Högsta Domstolens domslut i fallet Citizens United v. Federal Election Commission 2010 antagligen det mest passande datumet.

Genom sitt domslut tog högsta domstolen bort alla hinder för USA:s allra rikaste att satsa obegränsade belopp på att helt sonika köpa valet. Resultatet blev s.k SuperPacs som är den väg som politiskt aktiva medlemmar bland USA:s “rikaste en procent” nu finansierar politiska kampanjer i USA.

Pengarna används till stor del för att köra ständig negativ tevereklam mot politiska motståndare, något som har visat sig vara mycket effektivt i det tevetittande USA. Även USA:s få kvarvarande fackföreningar kan satsa pengar, men dom som har de största beloppen är trots allt USA:s allra rikaste en procent, och dom är övervägande republikaner.

Årets presidentval väntas kosta mellan två och tre miljarder dollar.

New York Times skriver en ledare om hur den amerikanska demokratin har urholkats av att storfinansen nu har tagit över finansieringen av valkampanjerna i USA: Donors With Agendas – NYTimes.com

The presidential primary season is being brought to you by a handful of multimillionaires and companies who have propped up the candidates with enormous donations to their “super PACs.” Just two dozen or so individuals, couples and companies have given more than 80 percent of the money collected by super PACs, or $54 million, according to disclosure forms released on Monday. Freed of nearly all regulations or good sense by Citizens United and other court decisions, the super PACs are raising money in ludicrously large sums.

The $10 million from Sheldon and Miriam Adelson to Winning Our Future, which has sustained Newt Gingrich’s trailing campaign, is the biggest single donation to a candidate. But every candidate now has his own millionaire supporter, and the concentration of wealth in the campaign is growing. The people writing these outsize checks are committed to defeating President Obama, but their interests don’t stop there.

Many are involved in businesses or ideological causes that have clear policy agendas with the federal government. Their huge influence on individual candidates demonstrates the potential for corruption inherent in the super PAC era. Among the biggest givers:

Konsekvenserna av Superpacs-utvecklingen kommer inte oväntat att bli presidenter som är beroende av vad Occupy Wall Street-rörelsen kallar “den rikaste en procenten”.

Hur det här kommer att utvecklas i framtiden är givetvis för tidigt att uttala sig om, men om man till det lägger den försvinnande amerikanska medelklassen, ett undermåligt skolsystem, en söndervittrande infrastruktur och världens per capita högsta militär och sjukvårdskostnader så är det inte svårt att föreställa sig ett framtida USA som inte kommer att bli direkt tilltalande.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,
Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Politiken.dk Seneste nyt

[tags] 2012 Election , Barack Obama , Michele Bachmann , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Tea Party , Mitt Romney 2012 , Obama 2012 , Rick Perry 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Rick Perry, Herman Cain , Jon Huntsman , Rick Santorum , Elections 2012 , Herman-Cain , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Ron Paul , Herman Cain 2012 , Ron Paul 2012 , Poll Ballot , Jon Huntsman 2012 , Mitt Romney 2012 , Rick Perry 2012 , Rick Santorum 2012 ,2012 Election , Mitt Romney , Newt Gingrich 2012 , Rick Santorum , Elections 2012 , Newt Gingrich , Ron Paul , Video , Ron Paul 2012 , South Carolina Primary , South Carolina Primary Results , South Carolina Election Results , South Carolina Polls , Mitt Romney 2012 , Rick Santorum 2012 , Santorum , Sc Election , Sc Election 2012 , Sc Election Results , Sc Election Results 2012 , Sc Primary , Sc Primary 2012 , Sc Primary Election 2012 , Sc Primary Results , Sc Primary Results 2012 , South Carolina Election Results 2012 , South Carolina Primary 2012 , South Carolina Primary Election , South Carolina Primary Election 2012 , South Carolina Primary Election Results , South Carolina Primary Election Results 2012 , South Carolina Primary Results 2012 , Politics News, [/tags]

3 thoughts on “USA-valet 2012, Superpacs och den amerikanska demokratin vid vägs ände

 1. Johnny

  Jan Wiklund: “Ron Paul? Men han är ju rasist?”

  Ursäkta? När blev Ron Paul rasist? Vad är detta för löjlig bushit lögn som du framför? Jag har aldrig hört att Ron Paul säga att alla som inte har vit hud skall avrättas, har du? Du försöker misskreditera den enda ärliga politikern som USA har fått fram under de senaste 100 åren, vem är bättre än Ron Paul? Ge mig ett enda namn, men det kan du inte för det finns ingen, eller hur?

 2. Jan Wiklund

  Ron Paul? Men han är ju rasist?

  “När den amerikanska demokratin gick under” är väl en smaksak, dvs en fråga om en långvarig process som har gått hit och dit. Inbördeskriget, då krigsleverantörerna tog över näringslivet och inledde “the gilded age” kan väl vara en tidpunkt. Andra världskriget kan väl vara en annan då “det militärindustriella komplexet” (som Eisenhower kallade det för) tog makten. Vietnamkriget kan vara en tredje, då new deal-alliansen gick sönder, som var det enda som kunde hålla emot.

  Som synes, krig är en antidemokratisk kraft som stärker de auktoritära draget i samhället.

 3. Johnny

  Jag tycker det började gå utför redan 1913 när privata banker tog över äganderätten av Federal Reserve och ser den som den mest skadliga och korrumperande händelsen av demokratin.

  Lagstiftningen med superpacs gör ju bara hela finansieringsprocessen av demokratin tydligare, förut skedde samma sak i det fördolda och nu sker det öppet. Alla vet redan att politikerna är köpta av storfinansen som också äger media, det kunde alla se tydligt och klart när Bush och Obama gav bort trillions av skattebetalarnas pengar till bankerna, politikernas lojalitet till Wall Street är större än till Main Street.

  Det är väl bara Ron Paul som är någorlunda hederlig, men han skulle väl bli skjuten om han mot all förmodan skulle vinna presidentvalet 2012. Tja, det är väl ungefär så demokratin ser ut i världen idag, speciellt i EU(SSR) som förhoppningsvis går under samtidigt som EMU. Vad göra? Revolution?

Comments are closed.