Politik

2012, hundraårsminnet av Alan Turings födelse, mannen som uppfann datorn och – kanske – ersatte människan med maskiner

Klicka på bilden

en 23:e juni i år är det hundraårsdagen sedan den engelske matematikern och logikern Alan Turings föddes. Trots att det alltså är några månader kvar till själva jubileet så har den brittiska vetenskapstidskriften Nature valt att redan nu sätta ut Turing på omslaget, se bilden ovan.

Turing var en mycket udda människa och det har spekulerats om att han, liksom f.ö. Ludwig Wittgenstein, led av Aspbergers syndrom.

Turings banbrytande uppfinning, eller ska man kanske kalla det för en upptäckt, var Turing-maskinen en abstrakt definition av hur man exekverar algoritmer. Och det var den formalismen som ligger till grunden för alla dagens datorer.

Men det riktigt banbrytande med Turingmaskinen är att om data existerar i binärt format, så kan den tydas av en Turingmaskin. Dvs Turingmaskiner kan steg för steg ersätta människor och utföra allt mer komplicerade uppgifter. Som vi nu blir allt mer uppenbart när automatiserade datasystem börjar användas inom de flesta yrkesgrenar, inom flyget, sjukvården, administration, massavlyssning, trafikövervakning, på ICA och Konsum, på biblioteken mm.

Hur långt den utvecklingen kommer att gå vet vi i dagsläget inte, bara att det inte finns några egentliga hinder för att datorn steg för steg kommer att ta över allt fler jobb från oss människor.

Frågan om datorn någonsin kommer att ersätta människan är komplicerad, men klart är att vi redan idag är helt beroende av Turings uppfinning, och inte skulle klara oss utan den.

Jag misstänker starkt att människan om säg 200 år kommer att vara helt och totalt beroende av datorn. Den grundläggande frågan då om vi kommer att vara intelligenta nog att förstå de algoritmer som då driver datorerna?

Det berättas många historier om Turing. En handlar om hur hans cykelkedja fick något fel, men istället för att laga kedjan så räknade Turing ut hur många varv hans cykel kunde gå innan kedjan hoppade ur. Så Turing räknade varven och hoppade av cykeln varvet innan kedjan hoppade ur. Satte snabbt på kedjan igen och fortsatte.

En annan historia handlar om hur han under kriget gick in i hemvärnet men efter ett par veckor slutade. När en ilsken officer frågade varför så svarade Turing att hans avsikt med att gå med i hemvärnet var att lära sig skjuta med gevär. Eftersom han nu hade lärt sig skjuta så kunde han inte se någon anledning att vara kvar i hemvärnet.

Den homosexuelle Turing, som hade spelat en nyckelroll i utvecklingen av de allierades dechiffreringsprogram för att bryta den tyska Enigmakoden under kriget, ställdes inför rätta för sin läggning 1952 och tvingades genomgå kemisk kastrering! Hans tragiska självmord två år senare, endast fyllda 41, var en katastrof för datorvärlden eftersom Turing då fortfarande var synnerligen aktiv för att vidareutveckla sin banbrytande uppfinning i helt nya riktningar.

För tre år sedan gick premiärminister Gordon Brown ut med en officiell ursäkt för de brittiska myndigheternas brutala behandling av Turing.

Den som är intresserad av datavetenskap och även den som inte är det kan lätt läsa Turings episka ON COMPUTABLE NUMBERS,
WITH AN APPLICATION TO THE ENTSCHEIDUNGSPROBLEM
från 1936.

Axplock från den nordiska pressen:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Alan Turing, Turing-maskiner, Datorer Turing, Turing datorn, Turing computers, Turing ON COMPUTABLE NUMBERS [/tags]