Politik

USA, Silicon Valley och innovation, Jon Gertners viktiga bok The Idea Factory

Innovation är ett begrepp som används över hela Silicon Valley, och utan tvekan fullkomligt väller det fram nya IT-produkter här i dalen. Men är nya prylar eller ännu ett socialt nätverk verkligen innovation? Och ännu viktigare, kan privatföretag som måste vara fokuserade på nästa kvartalsrapport verkligen vara innovativa?

Jon Gertner har just gett ut en bok om det legendariska Bell Labs som under några decennier efter Andra Världskriget stod för fler fundamentala innovationer än något annat forskningslaboratorium i världen, bl.a. det slutliga beviset på att Den Stora Smällen verkligen hade ägt rum.

Men forskarna på Bell Labs hade något som saknas i dagens IT-företag i Silicon Valley, dom var nämligen anställda på USA:s telekomföretag AT&T, och ATT hade monopol på telefonin i USA. Dom behövde aldrig oroa sig över kvartalsrapporter och kunde därför ta hur mycket tid på sig som helst. Och som Jon Gertner skriver i en artikel i dagens New York Times, för att skapa fundamentala innovationer så måste man söka att förstå på djupet, inte bara att blixtsnabbt ta fram en ny pryl för nästa kvartalsrapport.

Innovation and the Bell Labs Miracle – NYTimes.com

Bell Labs produced a startling array of other innovations, too. The silicon solar cell, the precursor of all solar-powered devices, was invented there. Two of its researchers were awarded the first patent for a laser, and colleagues built a host of early prototypes. (Every DVD player has a laser, about the size of a grain of rice, akin to the kind invented at Bell Labs.)

Bell Labs created and developed the first communications satellites; the theory and development of digital communications; and the first cellular telephone systems. What?s known as the charge-coupled device, or CCD, was created there and now forms the basis for digital photography.

Bell Labs also built the first fiber optic cable systems and subsequently created inventions to enable gigabytes of data to zip around the globe. It was no slouch in programming, either. Its computer scientists developed Unix and C, which form the basis for today’s most essential operating systems and computer languages.

Jon Gertner anser att det råder inflation i själva innovationsbegreppet. Innovation är inte att skapa ännu en bästsäljande pryl utan att nå fundamental förståelse av nya fundamentala vetenskapliga och tekniska lagar och processer.

Jon Gertner skriver att forskarna på Bell Labs som bl.a. uppfann lasern, transistorn och solcellen sökte inte vinster. De söker förståelse. Men just för att de hade tid och resurser att gå på djupet så skapade inte bara nya produkter, utan helt nya – och lukrativa – branscher.

Det har faktiskt funnits ännu ett forskningsinstitut som, om än betydligt blygsammare än Bell Labs, som jag besökte för många år sen, och det är Xerox PARC här i Silicon Valley.

Både Xerox PARC och Bell Labs finns kvar till namnet, men inte alls i den form de var under sina respektive storhetstider.

Länkar och källor
Tre IT-bloggar i Silicon Valley Teknikbloggen Techcrunch här i Silicon Valley Sarah Lacys Pando Daily Om Maliks Gigaom

Taggar
[tags]LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Jon Gertner The Idea Factory[/tags]