Politik

USA-valet, republikanerna får problem, är Mitt Romney helt enkelt för dum för att bli president?

Republikanernas huvudkandidat till presidentposten, Mitt Romney är en av USA:s rikaste män. Meningen var att han med hjälp av en miljonsatsning på kontinuerlig negativ reklam mot sina motståndare snabbt skulle vinna primärvalen och sen kunna fokusera på Obama.

Men som det har visat sig så har Romney en svaghet som blir allt mer pinsam för varje dag som går, nämligen att han gång på gång uttrycket sig oerhört oförsiktigt. Han gillar att sparka anställda, han tänker minsann inte bry sig om USA:s fattiga, och närhelst han lämnar sitt manuskkript så blir det pannkaka, som Charles M. Blow skriver i New York Times: Mitt Romney, Michigan and a Couple of Cadillacs – NYTimes.com

He did it again on Friday. At the end of a speech about his economic plan before the Detroit Economic Club, when it felt as though he was just winging it, he said: “I love this country. I actually love this state. This feels good being back in Michigan. Um, you know the trees are the right height. The, uh, the streets are just right. I like the fact that most of the cars I see are Detroit-made automobiles. I drive a Mustang and a Chevy pickup truck. Ann drives a couple of Cadillacs, actually.” Two Cadillacs? That’s rich, literally.

Med tanke på att miljoner amerikaner är arbetslösa och att den amerikanska medelklassen krymper som en glass i solen, så blir Romney genom sina rikemansuttalanden allt mer sårbar för angrepp från Rick Santorum som inte bara representerar den kristna högern utan också den amerikanska arbetsklassen.

Jim Rutenberg och Jeff Zeleny skriver i New York Times om hur Romney nu tvingas erkänna att primärvalskampanjen kommer att bli längre än han någonsin hade trott: Prolonged Race Forces Romney Campaign to Recalibrate

Whether Mitt Romney wins or loses the Michigan and Arizona primaries on Tuesday, his advisers are warning donors and other supporters to prepare for a longer, more bruising and more expensive fight for the Republican presidential nomination that may not be settled until at least May.

The party’s new delegate system is a major contributor to the prolonged nature of the contest, along with the advent of supportive and well-financed “super PACs” that have helped Mr. Romney’s competitors stay in the delegate hunt when their candidacies might otherwise have withered without enough cash.

For many Republicans, the question is not just whether Mr. Romney will eventually capture the nomination, but at what cost.

Av allt att döma kommer Romney till slut att vinna de republikanske primärvalen, men han har visat sig göra misstag på misstag som kommer att göra det svårt för honom att slå Obama. Den Kristna Högern kommer knappast att vara speciellt entusiastisk över en man som Romney som är mer demokrat än republikan och som dessutom har gått till brutala angrepp mot deras egna kandidater.

Vi får se hur det går, men om Santorum mot förmodan skulle vinna i nyckelstaten Michingan som dessutom räknas som Romneys hemstat, nästa vecka så skulle Romney få det mycket hett om öronen.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter

[tags] 2012 Election , Barack Obama , Michele Bachmann , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Tea Party , Mitt Romney 2012 , Obama 2012 , Rick Perry 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Rick Perry, Herman Cain , Jon Huntsman , Rick Santorum , Elections 2012 , Herman-Cain , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Ron Paul , Herman Cain 2012 , Ron Paul 2012 , Poll Ballot , Jon Huntsman 2012 , Mitt Romney 2012 , Rick Perry 2012 , Rick Santorum 2012 ,2012 Election , Mitt Romney , Newt Gingrich 2012 , Rick Santorum , Elections 2012 , Newt Gingrich , Ron Paul , Video , Ron Paul 2012 , South Carolina Primary , South Carolina Primary Results , South Carolina Election Results , South Carolina Polls , Mitt Romney 2012 , Rick Santorum 2012 , Santorum , Sc Election , Sc Election 2012 , Sc Election Results , Sc Election Results 2012 , Sc Primary , Sc Primary 2012 , Sc Primary Election 2012 , Sc Primary Results , Sc Primary Results 2012 , South Carolina Election Results 2012 , South Carolina Primary 2012 , South Carolina Primary Election , South Carolina Primary Election 2012 , South Carolina Primary Election Results , South Carolina Primary Election Results 2012 , South Carolina Primary Results 2012 , Politics News, [/tags]

5 thoughts on “USA-valet, republikanerna får problem, är Mitt Romney helt enkelt för dum för att bli president?

 1. San

  Romneys största problem är att han inte kan vinna nomineringen med en kampanj som fokuserar på vad han gjort i Massachusetts. Så då handlar allt om vad Romney säger, snarare än vad han gjort.

  Jag säger det, Santorum skulle inte ens ta hem Texas mot Obama.

  1. Lennart

   San: Ja det är en intressant fråga som vi säkert aldrig kommer att få svar på eftersom det fortfarande verkar som om Romney kommer att vinna. Vi får veta mer på Tisdag. Om Santorum skulle vinna Michigan så skulle det bli en skräll som Romney skulle ha svårt att överleva.

 2. Martin

  Alltså tänk dig Santorum emot Obama!? Ingen högerpolitiker i modern tid har väl någonsin tagit sig till makten genom att prata klarspråk om vad högern står för? Santorum är för dålig på de vanliga höger-aforismerna. Han säger att klassklyftorna är bra, rakt ut, istf “america is a land of have and soon to have” vilket är en mycket mer lättsvald omskrivning för “klassklyftor är bra”.

  1. Lennart

   Martin: Ja det faktiskt inte helt omöjligt att det blir Santorum. Om Santorum skulle vinna Michigan, vilket inte är helt uteslutet, så skulle Romney få riktiga problem.

   Juan Cole skriver om Santorums bisarra trossatser http://www.juancole.com/2012/02/five-things-rick-santorum-could-have-learned-in-college.html

   Problemet för republikanerna är att primärvalskampanjen drar ut på tiden och splittrar partiet. Det ger Obama en viktig fördel. Är själv förvånad över hur klantig Romney faktiskt är. Hade inte väntat mig det.

Comments are closed.