Politik

Kan FunkFeuer och självkonfigurerande radionät rädda det fria Internet?

Klicka på FunkFeuer

Internet skapades som bekant av Pentagons DARPA för att kunna motstå en sovjetisk atombombsattack mot USA. Så hur i helvete kunde den egyptiska regeringen helt sonika stänga av det egyptiska Internet på någon timme?

Sanningen, som Julian Dibell beskriver i en mycket intressant och insiktsfull artikel i Scientific American, är att när Pentagon gav upp kontrollen över Internet så började regeringar världen över, inklusive inom parentes den svenska, att snabbt riva upp den redundans som man säger på svenska, dvs det skydd mot censur och öppet sabotage av Internet som de amerikanska vetenskapsmännen hade byggt in i Internet. Alla regeringar, inklusive den svenska, kan idag lätt och effektivt stänga av hela Internet, när befolkningen blir för besvärlig.

Men det finns samhällsfarliga individer i alla länder, fildelare och andra skumma halvkriminella typer som vi bör tipsa polisen om, men som kallas frihetskämpar när de råkar leva i länder som vi inte gillar. Och de här skumma typerna har länge försökt vrida klockan tillbaks till den tid när regeringar och myndigheter inte plötsligt kunde stänga av hela Internet.

Och den teknologi som de jobbar med kallas på engelska Wireless Mesh Networks och på svenska självkonfigurerande radionät i Scientific American:

Så här skriver Julian Dibell om en grupp österrikiska Internetaktivister som har byggt ett självkonfigurerande radionät som heter FunkFeuer: Internet Freedom Fighters Build a Shadow Web. Governments and corporations have more control over the Internet than ever. Now digital activists want to build an alternative network that can never be blocked, filtered or shut down

FunkFeuer is what is known as a wireless mesh network. No fees are charged for connecting to it; all you need is a $150 hardware setup …, a roof to put your equipment on and a line-of-sight connection to at least one other node.
… Mesh networking is a relatively young technology, but the “magic” Kaplan talks about is nothing new: it is the same principle that has long underpinned
the Internet’s reputation for infrastructural resilience.

Packet-switched store-and-forward routing—in which every computer connected to the network is capable not just of sending and receiving information but of relaying it on behalf of other connected computers—has been a defining architectural feature
of the Internet since its conception.

It is what creates the profusion of available transmission routes that lets the network simply “route around damage.” It is what makes the Internet, theoretically at least, so hard to kill.

Det här är en mycket intressant artikel, i samma anda som Nanok Bies artikel på SVT: Superbt av Nanok Bie om: SOPA:s och ACTA:s mardrömmar är här. Fildelningsprogram och nya internetvägar ingen kan spärra

Det är rätt ironiskt att medan den svenska och amerikanska regeringen talar sig varma om Internet-demokrati i länder som man inte gillar, och som absolut bör få Internet-demokrati, så är men inte alls lika pigga på att den egna befolkningen ska få Internet-demokrati med teknologier som FunkFeurer. Eftersom det betyder att man kan fildela och syssla med andra sorters anti-demokratiska och ljusskygga aktiviteter.

Men sånt är livet.

Om någon skulle jobba med FunkFeuer eller någon liknande teknologi så hör gärna av er.

Funkfeuer Wiki
Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]FunkFeuer, Internet, Självkonfigurerande Radionät [/tags]

One thought on “Kan FunkFeuer och självkonfigurerande radionät rädda det fria Internet?

 1. roger

  Lennart:

  “Det är rätt ironiskt att medan den svenska och amerikanska regeringen talar sig varma om Internet-demokrati i länder som man inte gillar, och som absolut bör få Internet-demokrati, så är men inte alls lika pigga på att den egna befolkningen ska få Internet-demokrati med teknologier som FunkFeurer. Eftersom det betyder att man kan fildela och syssla med andra sorters anti-demokratiska och ljusskygga aktiviteter.”

  Det som du kallar “ljusskygga aktiviteter” är en minst sagt förmildrande omskrivning av att sprida och ta del av bilder och filmer där barn brutalt utnyttjas sexuellt.

  Illegal nedladdning av musik tror jag i princip upphört i Sverige sedan Spotifys intåg. Film och annat som delas har väl inte hittat dit riktigt än men lär göra det tids nog, finns bra alternativ till den mesta illegala fildelning redan idag.

  “Alla regeringar, inklusive den svenska, kan idag lätt och effektivt stänga av hela Internet, när befolkningen blir för besvärlig.”

  Svenska regeringen kan också rulla ut sina tanks och skjuta ihjäl sin befolkning. Bomba oss med JAS. De kan strypa banksystemet så att vi inte får våra pengar. De kan höja skatten till 100% eller sänka till 0%.
  Det finns mycket som regeringar KAN göra men det allra mesta är så otroligt att det inte behövs ordna någon undergroundrörelse för att försvara sig mot det otänkbara. Eller tycker du vi skall beväpna oss och starta illegala banker också?

  Vi skall absolut vara på tå och demokratiskt stoppa dumma förslag som regeringar överväger. Det har gjorts många gånger under Internets korta livstid. Att däremot skapa en total anarkivärld, är det så smart egentligen?
  Samma aktivister kommer väl sedan kämpa mot de en gång skapade när de märker att det kommer utnyttjas som skatteparadis för eliten.

Comments are closed.