Politik

New York Times Jake Porway och Data Without Borders

Vi har datorer och mobiler och Internet och USB-diskar och en himla massa data-prylar. Och sen har vi data. Och data håller på att förändra samhället och alla våras liv på ett sätt som vi först nu kan börja ana.

Här i USA håller t.ex. Obama-adminstrationen på att öppna alla regeringens icke-konfidentiella databaser för allmänheten i ett initiativ som heter Data.gov för att sen uppmuntra allmänheten att skriva appar som använder sig av datan, som ju ägs gemensamt av alla amerikanska skattebetalare.

Jake Porway är dataexpert på New York Times, det är han som talar på videon ovan.

Han har skapat en mycket intressant organisation som heter Data Without Borders, där han jobbar med att föra samman datavetare med frivilligorganisationer som skulle kunna använda avancerad dataanalys, om de bara visste hur man gör och hade tillgång till data. Ofta äger de faktiskt själva en massa data, det är bara det att de inte inser vad de kan göra med dom.

Så här skriver han på sin hemsida:

Data Without Borders seeks to match non-profits in need of data analysis with freelance and pro bono data scientists who can work to help them with data collection, analysis, visualization, or decision support…. but non-profits, though they may have rich and interesting datasets, don’t have the resources to capitalize on their data or may not even know the value of the data they already collect.

Jag har skrivit mycket om Big Data, en rörelse som nu sveper Silicon Valley. Och vad gör man när man har samlat ihop Big Data, t.ex. inom sjukvården genom elektroniska sjukjournaler? Jo man analyserar datan.

Jag har skrivit om hur Microsoft vill göra det möjlgt för allmänheten att analysera Big Data med Excel och Microsoft Office. Svårare behöver det inte bli.

Och med hjälp av billiga datorer, bl.a. i datormolnen så kan en liten grupp människor idag börja utföra avancerad dataanalys på nationell och t.o.m. internationell nivå. Något som jag inte tror att de flesta regeringar och myndigheter kommer att finna speciellt positivt.

Öppna data, öppen information kommer inom kort att bli något som allt fler medborgare kommer att kräva. Data om sig själva, om sin hälsa, om sin omgivning, om sin stad, sitt land osv.

Det finns en mycket intressant och kanske litet skrämmande grupp som heter Quantified Self här i Silicon Valley med förgreningar på andra ordet och utomlands, som samlar på kontinuerlig information om sin egen hälsa, för att sen analysera hur dom mår och hur dom kan leva bättre.

Datasamlandet kommer att explodera framöver, och det kommer att förändra förhållandet mellan regeringar och myndigheter och allmänheten.

Det är inte helt omöjligt att tänka sig att Beatrice Ask om några år kommer att klassa dom som samlar in och analyserar data i samma grupp som fildelare.

En mycket spännande utveckling med andra ord.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Sydsvenskan – Nyhetsdygnet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] Dataanalys, Jake Porway, Data Without Borders, Quantified Self[/tags]