Politik

Obama och Wall Street-krisen, Noam Scheibers välskrivna The Escape Artists: How Obama’s Team Fumbled the Recovery

Finansgatan Wall Street i New York, med tusentals ivriga aktiemäklare, idag ersatta av tusentals ivriga datorer med automatiska köp-och-säljsystem, är tillsammans med Hollywood en av grundpelarna i USA:s mjuka makt.

Alla världens pengar och värdepapper passerar på ett eller annat sätt förr eller senare Wall Street, den åtta kvarter långa gatan som löper från Broadway till South Street på East River på nedre Manhattan.

Och Wall Street och den unga Obama-adminstrationens försök att rädda USA från den djupa amerikanska finansiella krisen i skarven av Bush och Obama-regerinbgarna, den värsta sedan 1930-talet, är vad Noam Scheibers välskrivna The Escape Artistists handlar om.

Michiko Kakutani recenserar boken i New York Times: The Escape Artists, by Noam Scheiber – NYTimes.com

“The Escape Artists,” a new book by Noam Scheiber, a senior editor at The New Republic, echoes such sentiments and goes on to provide a depressing account of what the author sees as the Obama team’s repeated failures to grapple forcefully with the economy and unemployment.

The book draws on interviews with more than 250 people, including many former and current members of the administration. But its reporting is mixed with Mr. Scheiber’s very decided opinions — about, say, the size and shape of the stimulus and the political feasibility of passing something larger — that some readers will vigorously contest.

When it comes to Mr. Obama himself Mr. Scheiber draws a portrait of a president with a messianic streak, whose “determination to change the course of history” made him reluctant to accept Mr. Geithner’s suggestion that his signature achievement would be preventing another Great Depression. Instead the president insisted on pursuing his vision of health care reform in his first year in office even though many of his advisers were warning that such an initiative would distract attention from the urgent need to focus on the economy and jobs.

För den som inte regelbundet läser New York Times kan det vara värt att veta att om Michiko Kakutani håller i pennan, eller i tangentbordet som det blir idag, så det en viktig bok. Hon är nämligen New York Times mest kända recensent.

Även om det här ämnet redan har behandlats i ett flertal böcker, som Ron Suskinds Confidence Men, så är Noam Scheibers bok mycket läsvärd. Inte minst för att den är baserad på så många intervjuer av deltagarna själva.

Vad som tydligen framkommer i boken, som jag ännu inte har läst men tänker läsa, är hur kaotisk situationen bland Obamas ekonomiska rådgivare. Något som verkar vara hur det är i Vita Huset under många presidenter.

En viktig bok för alla USA-intresserade.

Det är, inom parentes, lätt att föreställa sig hur kaotiskt det säkert också är bakom kulisserna på Obamas utrikespolitik.

Länkar:New York Stock Exchange, NASDAQ

[tags] Wall Street, high-frequency trading, ehandel, datorer på Wall Street, Economic Crisis, Economy, Goldman Sachs, Hedge Funds, High-Frequency Trading, Wall Street, Business News, USA-ekonomin, Aktiemarknaden, Värdepapper, USA-börsen, börsen, USA-siffror, Yandex, NASDAQ , [/tags]