Politik

Windows 8 är här, ladda ner Windows 8 Consumer Preview gratis nu.

Klicka på bilden om du vill ladda ner Windows 8 Consumer Preview

Om ni har en farfar eller farmor, eller för den delen en mormor eller morfar, det går lika bra med en sån. som är hur gammal som helst och var med redan på Lennart Hylands tid eller ännu tidigare, så kan det hända att dom berättar hur dom satt framför en dator och knackade på något som hette DOS och som uttalas DOOOOOS på svenska.

En svart liten ruta på datorskärmen som man kunde programmera i. Precis så kommer era barnbarn att se på er när ni om några år berättar för dom hur ni satt framför ett Windows 7 eller Apples iOS 4 och mekade med mappar som låg på ett virtuellt skrivbord, precis som om dom lekte sekreterare eller nån sorts byrådirektör.

Tala om svunna tiden.

Idag, som New York Times Jenna Wortham och Nick Wíngfield skriver så börjar pekskärmsmobilernas gränssnitt nu dyka upp i Windows 8 och Apples iOS 5 och den gamla skrivbordsmetaforen går äntligen till historien: Apple and Microsoft Unwrap Products That Resemble Phone Apps – NYTimes.com

These days much of the action in the world of gadgets is happening in smartphones ? like their sophisticated design and the apps that run on them. That has left desktop and laptop computers looking a little dull in comparison. So computers are suddenly getting more phonelike. Microsoft and Apple are leading the charge in this area. On Wednesday, Microsoft took the wraps off its latest operating system for computers and tablets, Windows 8, which mimics the look and feel of the company?s new software for phones. And Apple recently offered a preview of its next operating system for Macs, incorporating familiar elements from the iPhone and iPad. ?All of the major innovation for PCs is coming from the mobile phone,? said Tim Coulling, an analyst at the research firm Canalys. The companies hope this strategy will give them added leverage in the market for tablets and smartphones, which is growing to rival the market for personal computers. And it could also help them sell more computers or, in Microsoft?s case, software for computers. People who buy an iPad or iPhone, for example, might be more inclined to also buy a Mac computer if they work together seamlessly and have features that operate the same way on both devices. For Apple, which still has only a small share of the computer business, that could be a big advantage. In Microsoft?s case, it needs to defend its traditional dominance of the PC operating system business with software that is versatile enough to also run on tablet computers. This idea of a ?continuum of computing? across various devices has long been ?a promise of the future,? said Carolina Milanesi, a research analyst who covers the mobile industry for Gartner. ?But now it is critical for success among consumers.?

Det här är en rent historisk utveckling, och den som gratis vill ladda ner Windows 8 Consumer Preview kan göra det genom att klicka på den här länken.

Gizmodo har mer information här.

Den som minns övergången från DOS till Windows 3.0 1990 år inser snart hur viktigt Windows 8 och iOS 5 är. En övergång från en metafor som har regerat ohindrat på datorområdet sen 1990, alltså i en hel mänsklig generation.

Ska själv installera Windows 8 Consumer Preview i helgen.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,SvD – Mest lästa, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

Länkar:iPhone, Blackberry, Nokia, HTC, Nexus One htmlentities(iPhone, Blackberry, Nokia, HTC, Nexus One)

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Google Nexus One, Augmented Reality, F?rst?rkt verklighet, Trycksk?rmar,Cydia, Motorola Atrix 4GPeksk?rmsmobil,8pen,3qubits,Broadcom BCM2157,Motorola Atrix 4G, NFC Near Field Communication,Windows 8, Windows 8 Consumer Preview[/tags]