Politik

SXSW Accelerator i Austin i Texas, nu är vi alla IT-entreprenörer

South By Southwest eller SXSW är namnet på ett företag som arrangerar mässor och festivaler. De mest kända är SXSW Music, SXSW Film, SXSW Interactive, SXSWedu, och SXSWeco. De flesta av de här olika mässorna är inlindade i varandra och äger rum i Austin i Texas i mars, dvs just nu.

I år har man lagt till ännu en mässa, SXSW Accelerator i ett tecken på hur populära s.k. IT-acceleratorer eller inkubatorer har blivit det senaste åren.

Angus Loten Och Emily Maltby skriver i Wall Street Journal om SXSW Accelerator: South by Southwest Targets Start-Ups – WSJ.com

Four years ago, the festival added a start-up “accelerator” competition in which finalists compete for tech-related prizes from event sponsors as well as two passes for the following year’s conference. In the past, the competition has been dominated by social-networking and social-media companies. But for this year’s event, South by Southwest has actively solicited health-tech start-ups.

Medify, a Seattle provider of data-driven consumer-health solutions, and BodiMojo, a Cambridge, Mass., integrated health-management platform for teenagers, are among the 56 start-up finalists this year, up from 32 last year. Getting a booth at the main trade show costs at least $1,800. But the festival also has created Start-Up Village where founders, venture capitalists, mentors and coaches can discuss the challenges of launching a new business—or face off in a ping-pong tournament. The area doesn’t have exhibition space, and the only start-ups that will be pitching or showing demos there are the finalists.

Det finns ett antal orsaker till att acceleratorer eller inkubatorer har blivit så populära just nu. Den mobila webben, datormolnen och den öppna kod-rörelsen har gjort det billigare än någonsin att starta eget, och även om de flesta företag som vanligt misslyckas så är kostnanderna för dom som misslyckas idag så små att det inte är vårt att starta om på nytt.

Intressant nog finns det idag även acceleratorer som enbart fokuserar på sjukvårdsentreprenörer, som Rockhealth i San Francisco och HealthBox i Chicago.

Vi ser f.ö. precis samma utveckling i EU och Sverige.

Det brukar vara rätt många svenskar på SXSW. Om du är där så säg gärna till.

Länkar och källor:

http://www.usabloggen.se/2011/12/28/y-combinator-techstars-seedcamp-startup-acceleratorer-och-dagens-it-entreprenorer/, Y Combinator, Techstars, Seedcamp, RockHealth,Healthbox , Blueprint Health ,AngelList

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter Sverige

[tags]Combinator, Techstars, Seedcamp, Startup Sauna, Healthbox, Blueprint Health, Rockhealth, AngelList [/tags]