Politik

USA:s korrumperade En Procent, nu på TV: ABC:s Revenge, Greven av Monte Cristo i modern tappning

Klicka på bilden.

Medan USA:s rika bara blir rikare och medelklassen snabbt urholkas så har de amerikanska tevebolagen nappat på den nya trenden och skapat en rad tvåloperor som har vunnit stor popularitet bland USA:s 99%. Den populäraste heter Revenge, vilket är det enda som de en procenten aldrig behöver oroa sig för i verkligheten.

ABC:s är baserad på Alexandre Dumas Greven av Monte Cristo och har lockat miljoner tittare.

Brittiska Guardians Paul Harris skriver om Revenge American TV dramas take aim at amoral super-rich elite | Television & radio | The Observer

It sounds so nice in theory. A hyper-rich American family, amoral to the core and living in the wealthy playground of the Hamptons, get their thoroughly deserved comeuppance at the hands of an ordinary American girl whose own family they destroyed. In the age of the Occupy Wall Street movement that has popularised the concept of the 99% and demonised the activities of the elite 1%, no wonder such a story has a strong pull for the American public.

Of course, this is fantasy, not reality. While American politicians show little real sign of exacting much meaningful punishment on Wall Street bankers and the hyper-rich, the same cannot be said for US television, in the form of the new hit show, Revenge.

The ABC series, which began in the autumn, has won an audience of millions with a story that is aimed at bringing down at least one family of “one percenters”. … But, in a time of hesitant recovery from the Great Recession, many are seeing the story as a 99% versus 1% narrative. “The Graysons themselves do stand in for the 1%. They are so extremely venal,” said Jace Lacob, a television columnist for Newsweek.

Till min förvåning upptäckte jag att det finns en svensk artikel om Revenge på svenska Wikipedian. Betyder det att den här serien även går på SVT eller svenska kommersiella kanaler?

Om någon skulle ha sett något avsnitt eller vet om den här tvåloperan även är populär i Sverige, så säg gärna till.

Sista gången jag såg på amerikansk TV var när den kinesiska regimen slog ner demonstrationerna på den Himmelska Fridens Torg. Däremot ser jag en del video på webben, som Three Men in A Boat där dom i senaste serien, på länken ovan, seglar utefter Nya Englands kust. Rekommenderas.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
SvD – Senaste nytt, svt.se – Nyheter Sverige, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, Debatt – Debatt – hem, Debatt – Debatt – hem, Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt, VG RSS, VG RSS

[tags]ABC Revenge, Amerikansk TV [/tags]

7 thoughts on “USA:s korrumperade En Procent, nu på TV: ABC:s Revenge, Greven av Monte Cristo i modern tappning

 1. Ante

  Såg bilden och tänkte att inlägget skulle handla om den där rika kvinnan som anställde en indier för 85 cent i timmen. Arbetade 17 timmar om dagen och hade gjort det i typ 5 år. Guld ceiling, helikopterplatta och lite andra lyxigheter hade hon dock råd med. Här finns lite om nyheten.

  http://current.com/community/93690676_rich-new-york-woman-accused-of-keeping-immigrant-slave-in-mansion-closet.htm

  Finns även en översiktsbild någonstans i det här klippet.. Där skulle man kunnat tänka sig bo, fast kanske inte för 85 cent i timmen.

  http://www.youtube.com/watch?v=sdFh-p6gE0w&list=UU1yBKRuGpC1tSM73A0ZjYjQ&index=12&feature=plcp

 2. Christoffer

  Illigal fildelning? Man brukar väl säga att ett avsnitt kommer ut mellan 1.45 till tre timmar efter amerikansk sändning.

 3. E

  Ang wiki sidan så beror det nog på antalet tv-serier svenskar konsumerar via nätet. Få om nästan inga människor i min närhet som tittar på tv-serier gör det via tv utan allt laddas ner “dagen efter” det har visats i USA. Smidigare samt man kan se sina favorit program när man vill. Något inte ens alla play tjänster i Sverige kan konkurrera med då man får vänta alldeles för länge på nya tv-serier.

  1. Lennart

   E: Givetvis, borde ha tänkt på det. Det gör man här också. Men är inte de flesta amerikanska TV-program som läggs ut på webben spärrade utanför USA? Vilka tjänster använder man sig i så fall av?

 4. Christoffer

  Avsnitt nio går snart på tv3.
  Utav trailern att döma är det inte en serie som intresserar mig.

  1. Lennart

   Christoffer: Tack, nej den intresserar inte mig heller, men den går alltså i Sverige också. Kände inte till det.

Comments are closed.