Politik

Mysteriet tätnar efter Hovets besynnerliga utspel om Madeleines New York-liv

Foto Bengt Nyman.

Efter vägg-i-vägg-skandaler och stadigt dalande opinionssiffror så hoppas nu uppenbarligen familjen Bernadotte på bättre tider och en återgång till det traditionella kungafjäsket.

Spädbarn som redan i lindan förlänas med allehanda adelstitlar anses gå hem i folkhemmet, och få allmogen att glömma kaffeflickor, miljonbelopp till studiemedel till Daniel Westling och skattemiljoner till familjen.

Nilklas Eriksson skriver i Aftonbladet om hur hovets pressekreterare Bertil Ternert nu har gjort ett besynnerligt utspel i TV4 där han hävdar att kungens yngsta dotter Madeleine 1) inte lever på skattepengar utan “betalas av privata pengar från familjens förmögenhet.” och 2) inte lever lyxliv.

? Hon lever inte på skattepengar | Nyheter | Aftonbladet

Prinsessan Madeleines kungliga frånvaro har väckt en folkstorm – vad gör hon egentligen för att förtjäna skattekronorna? I Kvällsöppet viftar hovets presschef Bertil Ternert bort kritiken. – Hon har inget apanage, hennes vistelse betalas av privata pengar. Prinsessan Madeleines vistelse i New York är inget lyxliv finansierat av skattekronor. Det säger Bertil Ternert i TV4:s “Kvällsöppet”.

Där svarar hovet på kritiken när prinsessans frånvaro debatterades. – Det är icke skattemedel som används för hennes vistelse där. Prinsessan Madeleine får inget apanage, det betalas av privata pengar från familjens förmögenhet.

Med det faller mycket av den här argumenteringen, säger Bertil Ternert i programmet. Madeleine jobbar visst Och tar på sig en del av skulden för att hennes schema officiellt är tomt. – Hennes arbete med utsatta barn på Childhood foundation går inte att visa upp, det går inte att komma med en kamera i de miljöerna. Men det är klart att det måste kommuniceras också vad Madeleine gör och det får jag ta på mig, säger han.

Men att Ternert säger det räcker inte tycker socialdemokratiska riksdagsledamoten Hillevi Larsson. – Det får man väl ta deras ord på då, men jag vill ha en tydligare redovisning. Vi vet inte hur pengarna används, säger hon. Öppna kort

Men om Madeleine nu verkligen jobbar i New York, något som säkert kommer som en överraskning för många svenskar, så varför tjänar hon ingen lön på jobbet? Varför måste hennes pappa finansiera hennes allt annat än billiga liv i New York om hon heltidsjobbar?

Och eftersom det är i det närmaste omöjligt att komma in i USA för att jobba dessa dagar, hur fixade hovet visum till Madeleines New York-vistelse? Vilket slags visum har hon?.

Och om kungen betalar för sin för länge sedan vuxna dotters liv i New York, varför kan han inte göra detsamma för sina andra barn? Varför behövs då skattemiljoner till sonen och den äldsta dottern och hennes man? Om även hans pressekreterare erkänner att kungen är förmögen, varför behöver han leva på skattepengar överhuvudtaget?

Att Madeleine inte lever lyxliv i New York är givetvis av betydligt mindre intresse. Kungens andra barn lever utan tvekan på en ekonomisk nivå som dom endast delar med den rikaste en procenten i Sverige.

Enligt Hello Magazine som citerar Expressen så “According to Swedish newspaper Expressen, Madeleine and Chris will move into a four-bedroom luxury apartment in Manhattan together”. och med tanke på att hennes pojkvän ska vara miljonär flera gånger om och dessutom komma från en synnerligen rik familj, så är det kanske inte speciellt sannolikt Madeleine behöver köa på New Yorks motsvarighet till Lidl eller bo i någon billig etta i slummen i New York. Och tur är väl det.

Men har man sagt A får man också säga B. Har nu hovet gått ut och sagt att ett av “kungabarnen” inte längre lever på skattepengar, något som f.ö. är omöjligt att kolla eftersom det är en statshemlighet hur apanaget används, så bör man också tala om hur “apanaget” verkligen används.

Varför detta makalösa hemlighetsmakeri? Varför är man så rädd att avslöja vart skattemiljonerna går?

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,
Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, News

[tags] Republikanska Föreningen,Bernadotte, Bertil Hult Victoria mutbrott, Gunnar Stetler, Hovet mutor, Kronprinsessan och USA, Kronprinsessan Viktoria och USA, Kungahuset, Kungahuset och USA, Kungen och USA, Mutskandal Hovet, President i Sverige, Prinsessbröllopet, Rojalister i Sverige, Royal wedding Sweden, Swedish royal family, Swedish royal wedding, USA och Kungen, Varumärket Sverige, Varumärket Sverige i USA, Victoria Mutbrott, Victoria och Daniel, Bertil Ternert, Bertil Ternert New York, Madeleine New York[/tags]
Update Display Post på USAbloggen

3 thoughts on “Mysteriet tätnar efter Hovets besynnerliga utspel om Madeleines New York-liv

 1. Jan-Erik Andersson

  Det här är ju helt otroligt. Kungahuset får i år nästan 125 Mkr. 2009 var budgeten något lägre, men då överskreds den med mer än 20 Mkr. Varför? I bidraget ingår kostnadet för underhåll av slotten. Kungen borde väl själv bekosta detta liksom andra slottsherrar få göra. Om slotten är statsägda får han väl betala hyra, eller? Kungen har ju en stor förmögenhet. Hur har han fått den. Krigaren Jean Baptiste Bernadotte hade väl inte med sig en jättesäck med pengar. Nej ,förmögenheten är naturligtvis våra skattepengar som han samlat på sig. Det är dags att kungen redovisar hur apanaget används. Nästa steg är att avskaffa kungahuset och införa verklig demokrati i Republiken Sverige.

  Jan-Erik Andersson

 2. Peter Andersson

  Förklaringen är mycket enkel, kungligt apanage följer inte vanliga ekonomiska regler, vid varje årsskifte övergår det som var skattepengar föregående år till att bli privat förmögenhet under kommande året, eller något sånt… 😉

  1. Lennart

   Peter: Inte helt oriktigt, för jag minns att “Hovet” för något år sen sade att det aldrig blir något över av apanaget vid årsslutet, dvs aldrig något att lämna tillbaks.

Comments are closed.