Politik

Elektroniska sjukjournaler och deras oväntade effekt på sjukvårdskostnaderna i USA

President Obamas sjukreform består av tre olika lagar.

Den första heter The Health Information Technology for Economic and Clinical Health Act of 2009 , som var en del av American Recovery and Reinvestment Act of 2009.

Den ger starka finansiella incitament för amerikanska läkare och sjukhus att införa elektroniska sjukjournaler, som man ser som ett enkelt sätt att förbättra den amerikanska sjukvården:

set meaningful use of interoperable EHR adoption in the health care system as a critical national goal and incentivized EHR adoption The “goal is not adoption alone but ‘meaningful use’ of EHRs — that is, their use by providers to achieve significant improvements in care.”

Title IV of the act promises maximum incentive payments for Medicaid to those who adopt and use “certified EHRs” of $63,750 over 6 years beginning in 2011. Eligible professionals must begin receiving payments by 2016 to qualify for the program. For Medicare the maximum payments are $44,000 over 5 years. Doctors who do not adopt an EHR by 2015 will be penalized 1% of Medicare payments, increasing to 3% over 3 years. In order to receive the EHR stimulus money, the HITECH act (ARRA) requires doctors to show “meaningful use” of an EHR system. As of June 2010, there are no penalty provisions for Medicaid

Health information exchange (HIE) has emerged as a core capability for hospitals and physicians to achieve “meaningful use” and receive stimulus funding. Healthcare vendors are pushing HIE as a way to allow EHR systems to pull disparate data and function on a more interoperable level[citation needed].

Starting in 2015, hospitals and doctors will be subject to financial penalties under Medicare if they are not using electronic health records.

De båda andra lagarna handlar båda om att ge de flesta amerikaner tillgång till överkomlig sjukförsäkring, först :
Patient Protection and Affordable Care Act som trädde i kraft den 23:e mars 2010 och sen: som innehåller trädde i kraft sju dagar senare och som innehåller justeringar till den första lagen.

Just för att lagen ger fler amerikaner tillgång till sjukförsäkring än någonsin tidigare, speciellt fattiga amerikaner, så har republikanerna lovat att omedelbart riva upp den om de vinner årets president och kongressval.

Som Mitt Romney säger helt öppet, han är inte intresserad av fattiga människor.

Steve Lohr skriver i New York Times om en intressant effekt av att allt fler amerikanska sjukhus nu har börjat använda elektroniska sjukjournaler, nämligen att dom inte, som man hade trott, har drivit ner sjukvårdskostnaderna: Digital Records May Not Cut Health Costs, Study Cautions – NYTimes.com

Industry experts have said that electronic health records could generate huge savings — as much as $80 billion a year, according to a RAND Corporation estimate. The promise of cost savings has been a major justification for billions of dollars in federal spending to encourage doctors to embrace digital health records.

But research published Monday in the journal Health Affairs found that doctors using computers to track tests, like X-rays and magnetic resonance imaging, ordered far more tests than doctors relying on paper records.

The use of costly image-taking tests has increased sharply in recent years. Many experts contend that electronic health records will help reduce unnecessary and duplicative tests by giving doctors more comprehensive and up-to-date information when making diagnoses.

The study showed, however, that doctors with computerized access to a patient’s previous image results ordered tests on 18 percent of the visits, while those without the tracking technology ordered tests on 12.9 percent of visits. That is a 40 percent higher rate of image testing by doctors using electronic technology instead of paper records.

Nu är vitsen med elektroniska sjukjournaler inte i första hand att dom i första hand driver ner sjukvårdskostnaderna utan att dom räddar liv. Med elektroniska sjukjournaler kan man lätt kolla vilka patienter som inte har tagit nödvändiga tester eller vacciner. Man kan också identifiera patienter som reagerar positivt på vissa mediciner. Man kan sen matcha nyanlända patienter som lider av samma sjukdom med denna målgrupp. Om man hittar en patient som i mångt och mycket liknar en av patienterna i målgruppen, kanske efter DNA-analys, så är chanserna stora att den nyanlända patienten också hon kommer att reagera positivt på samma mediciner.

Euresist använder en sån metodik för HIV-bekämpning

Dvs elektroniska sjukjournaler räddar liv, det är det viktiga. Läkare och sköterskor kan idag ha järnkoll på patienten på ett sätt som var helt omöjligt för bara några år sen. Och som fortfarande är omöjligt för nästan 50% av USA:s befolkning.

Minst lika viktigt i dagens mobila samhälle är de s.k. Health Information Exchanges, där en person som flyger från San Francisco till Los Angeles och sen besöker en lokal läkare där, kommer att kunna ge denne tillgång till sina sjukjournaler i San Francisco.

Till sist har alla med människor i både USA och Sverige idag rätt till att själv ha en kopia av sina elektroniska sjukjournaler. Något som alla uppmanas göra.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,Debatt – Debatt – hem, Debatt – Debatt – hem, Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, KvP: NyheterUS. Department of Health and Human Services, California Department of Public Health, California Department of Healthcare Services, Patient Protection and Affordable Care Act

[tags] Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas, HealthTab,Sjukvårdskostnaderna i USA, Euresist [/tags]