Politik

Super Tuesday, USA-valet, Romney som Putin, demokratin sinar i Ryssland och USA

Mitt Romney

Årets amerikanska presidentval är det första av en helt ny typ som styrs av USA:s rikaste en procent.

Det var den 21:a januari 2010 som den konservativa amerikanska Högsta Domstolens domslut i fallet Citizens United v. Federal Election Commission 2010 undanröjde alla hinder för USA:s allra rikaste en procent att skapas.k SuperPacs som är det sätt som politiskt aktiva medlemmar bland USA:s “rikaste en procent” nu finansierar politiska kampanjer i USA.

Pengarna används till stor del för att köra ständig negativ tevereklam mot politiska motståndare, något som har visat sig vara mycket effektivt i det tevetittande USA. Även USA:s få kvarvarande fackföreningar kan satsa pengar, men dom som har de största beloppen är trots allt USA:s allra rikaste en procent, och dom är övervägande republikaner. Årets presidentval väntas kosta mellan två och tre miljarder dollar.

Experten på den här sortens negativ politisk krigföring är Mitt Romney som inte står för någonting, men vars politiska organisation enbart är utformad för att krossa alla politiska motståndare.

Marjorie Connelly skriver i New York Times om gårdagens Super Tuesday här i USA: Times om Super Tuesday Exit Polls Show Voters Focused on Economy – NYTimes.com

MARJORIE CONNELLY Regardless of the financial condition of their state, voters in Tuesday’s Republican primaries considered the economy the top issue influencing their choice. And even though the debate in the last few weeks has often involved other issues — like contraception, or women in combat, there was very little evidence of a gender gap among the leading candidates in several of the major states in play on Tuesday, and very few voters mentioned abortion as a deciding factor. In Ohio, Mitt Romney was favored by better-educated, more affluent and older voters. Very conservative voters and those who strongly support the Tea Party backed Rick Santorum. Roman Catholics preferred Mr. Romney and evangelical Christians chose Mr. Santorum, who is Catholic, according to the exit poll. In Tennessee, Mr. Santorum secured the support of those with lower incomes, as well as very conservative voters and evangelical Christians, while those in higher income brackets favored Mr. Romney. Mr. Romney handily captured Massachusetts, winning a majority of voters in every group, including conservative groups that have been gravitating more often to Mr. Santorum.

Republikanskt valfusk, precis som i Ryssland även om kanske inte i samma flagranta omfattning, parat med en valapparat som finansieras av de rikaste en procent av befolkningen, allt hårdare angrepp på fackföreningar under 2011, det är inte svårt att föreställa sig ett USA som inom en nära framtid, liksom Ryssland behåller demokratis fasad medan demokratin själv urholkas.

Jed Lewison analyserar gårdagens republikanska primärval på DailyKos:

Romney: Mitt Romney is winning a majority of Republican delegates, but not the hearts and minds of a majority of Republican voters. Romney did what he needed to do last night in terms of delegates, but outside of Massachusetts and Virginia (where neither Santorum nor Gingrich were on the ballot), he and Rick Santorum ran neck-and-neck, with Romney getting 32 percent of all votes compared with Santorum’s 31 percent—even though Romney has a massive spending edge.
Santorum: Rick Santorum is for real. He won three states and finished second in four, including a narrow loss in Ohio where Newt Gingrich’s presence on the ballot denied him a win. As long as Newt Gingrich is in the race, he’s got no shot at the nomination, but he’s winning the not-Romney primary. That might not be enough to deny Romney the nomination, but it’s enough to force Romney to continue hewing to the right and will prolong the primary battle.

I valet mellan Obama och Romney, vem vinner? Givetvis svårt att säga eftersom valet inte utkämpas förrän i början av november, men jag har svårt att se hur Obama skulle kunna stå emot Romneys angrepp.

Igen, det här är en helt ny situation i USA:s historia, så alla paralleller med tidigare val gäller inte.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,
Nyheter – Nyheter, svt.se – Nyheter världen, Ekot, Ekot, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes, Politiken.dk Seneste nyt

[tags]2012 Election, Mitt Romney, Election Results, Elections 2012, Video, Mitt Romney Super Tuesday, Ohio Primary, Super Tuesday, Super Tuesday Results, Election Results 2012, Mitt Romney 2012, Mitt Romney Ohio Primary, Ohio Primary 2012, Primary Results, Primary Results 2012, Super Tuesday 2012, Super Tuesday 2012 Results, Super Tuesday Results 2012, Politics News [/tags]

63 thoughts on “Super Tuesday, USA-valet, Romney som Putin, demokratin sinar i Ryssland och USA

 1. Johnny

  Schweiz förvaltar 1/3 av världens privata kapital och innan Sverige gör samma sak föreslår jag ödmjukhet, sedan att de har världens främsta demokrati och högsta levnadsstandard borde få alla att tänka till ett par varv.

  Enligt sägen skall ju många indier se Schweiz som paradiset på jorden, svalt, rent, rikt och fungerande, till skillnad från många svenskar som drömmer om en söderhavs ö med varm sol, vind och vatten.

 2. Bossebus

  Nåja..noterar att FISbooken når nya höjder av fräcket Knappen för avregistrering försvann visst i samma veva. (Och den andra skiten är väl uppenbar?)

  Virus kan det ju vara förståss.

 3. H2

  För ett antal år sedan jobbade jag på ett företag där vårt huvudkontor låg i Schweiz. Det var en av anledningarna till den vits som berättades inom företaget.

  Vad är det för likhet på en schweizare och en spermie? Jo, det finns flera miljoner, men väldigt få av dom kan bli en människa

  1. Lennart

   San: Haha, underbart, du har uppenbart funnit ditt kall. När din bok “100 aforismer om Schweiz” kommer ut så lovar jag att recensera den här på bloggen.

 4. Johnny

  Schweiz är med i Schengenavtalet och det kan man förstå att det är viktigt för Schweiz med fri access till Östersjön, Atlanten och Medelhavet. Visst de måste erbjuda fri passage genom landet för Österrike, Tyskland, Frankrike och Italien på sina vägar och tunnlar, samt ge upp passkontrollen vilket kan vara svårt i vår kriminella värld. Schweiz brukar spela sina kort väl, konservativt och pragmatiskt, även om det finns inslag av radikalism med Schengenavtalet.

  Schweiz är ett av få länder i världen som har riktig demokrati, direktdemokrati med beslutande folkomröstningar, det lönar sig i längden.

 5. San

  Jag skojar inte, på flyget för några veckor sedan stod en svensk man bakom mig och pratade med sin kollega “jag blev mycket besviken senast jag besökte Zurich och de hade tagit bort passkontrollen, i Schweiz har det alltid varit ordning och reda med sånt. Men vilken fantastisk stad”. Flytta dit då för helvete gubbjävel, tänkte jag för mig själv.

  1. Lennart

   San: Ännu en av dina ypperliga aforismer. Jag tror att jag ska börja samla på dom och sen snyta dom och ge ut dom i bokform 🙂

 6. San

  Jag jobbar en del med läkemedelsindustrin, som gärna lägger sina kontor i Schweiz pga skattelättnaderna. Det fungerar ungefär som så att all R&D utförs främst i USA och andra länder, sen förs patenten över till Schweiz. Det påminner på många sätt om hur man tidigare utnyttjat banksekretessen för att parasitera på andra länder.

  “jobba” vet jag inte, företagen verkar iaf ha en aversion mot att anställa lokalbefolkningen.

 7. Johnny

  Lennart: Det är svårt att inte gilla Schweiz, speciellt för oss svenskar, som delar en ödesgemenskap och ofta blandas ihop med schweizare av någon anledning, särskilt i Amerika. Moral och styrka går som en röd tråd genom de flesta protestantiska samhällen i Europa och Nordamerika samt andra samhällen i världen. Svenske Gustav II Adolf var protestanternas stora militära härförare

  Schweiz har tillämpat representativ och direkt demokrati sedan 1300-talet med handuppräckning på torget, det här är antagligen det enda landet i världen där folket beslutar lagarna i god demokratisk ordning. Schweiz är ett sant uttryck för folkets naturliga konservatism och pragmatism samt ansvar för sitt eget samhället(inga sex veckors lagstiftad semester här inte).

  Sedan att denna lilla och stormaktsomgärdade demokrati, som är lika stort som småland och saknar hamn vid hav, har uppnått världens högsta levnadsstandard är mycket imponerande. Deras instinktiva aversion mot att blanda sig i världens affärer har hållit landet utanför både FN och EU under lång tid, men nu har man delvis anslutit sig på ett genomtänkt sätt via avtal.

  Well, jag gillar också Schweiz, ett av Europas framgångsrikaste och stabilaste länder, tack vare sin direktdemokrati. FN och EU måste bli 100% demokratiska innan jag blir en fan, den saken är säker.

  1. Lennart

   Johnny: “Moral och arbetsstyrka”, det låter inte dumt. Jag gillar Schweiz och speciellt Zurich. Vill absolut återvända på en tågsemester.

Comments are closed.