Politik

På Google: maskinlärning och Google Prediction API

Titta på en presentation om Google Prediction API från i fjol.

Från presentationen

Med Big Data, eller Massdata på svenska, den hetaste grejen i Silicon Valley just nu så är nästa steg hur man analyserar alla de gigantiska datamängder som genereras varje dag, varje timme, varje minut, världen över.

För att lära mig mer om dataanalys så körde jag till Google i Mountain View i går kväll för att, tillsammans med ett par hundra personer, lyssna på ett anförande om Google Prediction API, som är Googles försök att skapa en billig maskinlärningstjänst i datormolnen som man för en billig penning kan använda precis som de tjänster som Amazon har i sitt datormoln.

Maskinlärning är en del av artificiell intelligens som använder statistiska metoder för att analysera data och svara på vissa speciella frågor. Maskinlärning spelar en oerhört viktig roll i automatisk spambekämpning och även i Googles automatiska översättningsprogram Google Translate.

Den mycket entusiastiske talaren, Martin Omander från Google, född i Sverige, demonstrerade några praktiska exempel på hur man använder Googles nya tjänst.

Alla data måste först laddas upp till Googles datormoln, dit han laddade upp tre exempel på engelsk, fransk och spansk text.

Sen tränades maskinlärningsalgoritmen, som är hemlig och att betrakta som en svart låda, på de tre textexemplen. Och sen laddade Martin upp en kort text, “To be or not to be that is the question…” från Shakespeare.

Och sen ställde han frågan på vilket språk Shakespeares textfragment var skrivet, “./oath_train.sh…”.

Svaret kom på någon sekund att språket med 57% sannolikhet var engelska. Sannolikhdeten hade kunnat höjas till närmare 100% med längre träningstexter.

Ett andra, betydligt mindre övertygande exempel handlade om att gissa vad Martins villa i Mountain View i Silicon Valley skulle kosta idag, jämfört med när Martin hade köpt den för några år sen.

Visserligen klarade Google Prediction API av problemet, men åhörarna påpekade ett antal missar i metodiken. Som att ett nyare villapriser slår ut äldre i input-listan.

Trots det och trots att presentationen inte var lika teknisk som jag hade hoppats, så visar Google Prediction API hur allt fler tjänster förläggs till datormolnen där dom är tillgängliga för en billig penning.

Och med tanke på att det är Google som startade Big Data med sin Map Reduce-metodik, så kan det här på sikt bli intressant.

Den som vill börja läsa på om Google Prediction API kan göra så här: Hello Prediction!

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,svt.se – Nyheter Sverige

[tags]Google Maskinlärning, Google Prediction API , Map Reduce, Martin Omander[/tags]

One thought on “På Google: maskinlärning och Google Prediction API

 1. Bossebus

  Here we go again!

  “maskinlärningstjänst”,är det en tjänst som lär sig själv något eller som lär ut någet eller kanske analyserar något och drar slutsatser?

  Jmf tex “massdata”,massolja,massfinansen,massmilitärkomplex eller annat “mass” eller “Big” som du verkar vilja ha. 🙂

  (Prediction har jag för mig betyder ungefär “vad man tror om framtiden”,förutsägelse).

  Mäklarna använder varianter av detta “se vad dit hus borde kosta (vid försäljning) enligt senaste data”….

  ja ja

Comments are closed.