Politik

SXSW och senaste trenden i USA: är du redo för de nya ultrasociala apparna?

Klicka på appen.

Jag har skrivit om SXSW, South By Southwest, IT och Musik-mässan i Austin i Texas SXSW Accelerator i Austin i Texas, nu är vi alla IT-entreprenörer, en mässa som år 2007 plötsligt gjorde Twitter till en världssuccé.

I år, som Jenna Wortham skriver i New York Times, så handlar det om “social” och “location” och om en stor grupp nya ultrasociala appar som ska hjälpa just dig att ha koll på var dina 500 närmaste kompisar och var och en av deras 500 närmaste kompisar, befinner sig ute på stan, så att ni jag stråla samman på närmaste bar eller restaurang för en tête-à-tête, en spännande shopping-runda eller för att prata bort en trå¨kig etermiddag, eftersom ni knappast tillhör dom som behöver jobba: New Apps Connect to Friends Nearby – NYTimes.com

Smartphones have become indispensable for some people to find nearby cool new places for a bite or a drink. Social networks like Facebook help those people connect with friends and colleagues. What if those two features were merged into one service to find friends, and friends of friends, whenever they were nearby? Is that unnerving? Or is it terribly beneficial?

Many companies say it is beneficial and that their apps will help people forge new connections and meet someone they perhaps should know.

App stores have been flooded with such tools in recent weeks. Kismet, Glancee, Highlight, Ban.jo, Meeteor, Pearescope, GetGauss, Intro, Qrious, Mingle and Sonar, hope to transform the smartphone into a social dowsing rod that delivers an alert when it detects other people nearby who share interests, friends or career goals.

Nu ska man aldrig säga aldrig. Även om man aldrig ska ha på sin geografiska position i det vapentäta USA, så är jag säker på att det kan finnas tillfällen när såna här appar kan vara användbara.

Hur som helst så är dom alltså dernier cri för tillfället här i USA. Ja i alla fall i Austin i Texas om man ska vara exakt. Och eftersom “location” är vad den framgångsrika sociala appen Foursquare är baserat på så är det här något som kan ha framtiden för sig.

Jag gissar också att var och en av de här nya apparna är skrivna av mellan två och tre pers på ett par månader, knappast mer.

Inga större investeringar alltså, och chansen att tjäna en hacka innan man går vidare till nästa app.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Mest lästa,
Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple, Swype,SXSW , Kismet, Glancee, Highlight, Ban.jo, Meeteor, Pearescope, GetGauss, Intro, Qrious, Mingle, Sonar[/tags]