Politik

Vad Stockholm kan lära sig av IT-staden San Francisco

Klicka på bilden.

Med en befolkning på nära 800 000 och 30 000 jobb i 1500 IT-företag så är San Francisco världens främsta IT-stad.

Det finns flera orsaker till att det har blivit så. En är att San Francisco är USA:s i särklass mest toleranta och progressiva stad, med starka band till både Latinamerika och Fjärran Östern, nära till Silicon Valley och med tre världsledande universitet inpå knutarna, University of California at San Francisco, Berkeley och Stanford. För att inte tala om stadens stora homosexuella befolkning.

Men stadens mustaschprydde borgmästare Edwin M. Lee är inte en man som vilar på sina lagrar. Han har lanserat San Francisco Citizens Initiative for Technology & Innovation (sf.citi),

an organization to leverage the collective power of the tech sector into a force for civic action in San Francisco. This new initiative will bring together city government and San Francisco’s tech community with a collective mission to improve the city and the technology sector

och utökat data.sfgov.org, ett initiativ baserat på president Obamas data.gov, där San Francisco öppnar upp alla interna (och icke-konfidentiella) databaser och låter intresserade medborgare skriva innovativa appar som utnyttjar datan.

Man har också satt upp HireSF.org en webbaserad arbetsförmedling för IT-jobb.

Och även lanserat 2012 Innovation Portfolio som bl.a. hjälper entreprenörer att starta eget

Business One-Stop: making it easier for new businesses to start and grow in San Francisco. Using this online service, businesses will be able to answer simple step-by-step questions and be presented with a clear roadmap of the required steps and forms to complete online. The goal is to have at least one business sector available online by the end of 2012.
ImproveSF: creating new ways for citizens to engage City Hall. The online platform will allow the City to issue public challenges inviting people to help solve city problems. Some challenges being considered are ideas for budget savings and how to revitalize Central Market for a launch this Spring.
Open Taxi Access: improving access to taxis through data standards and technology. The design community will join together on February 24-25 to help the City redefine taxi access and help us define next steps.
Hackathons 2.0: applying design thinking to civic hacking. In 2012, the City will work with several organizations to host user-centered hackathons around veteran services, new payment platforms, transportation issues and more.
Open Data: advancing the City’s efforts to make our data more accessible. As part of this effort, the City is moving to a cloud-based data sharing service for launch this Spring.
SmartPDF: moving the City away from paper-based processes to online forms. The Department of Technology has started a pilot launch and will continue deploying across agencies.

Det här är något som Stockholm och andra svenska städer som är intresserade av att skapa fler IT-jobb, lätt skulle kunna lära sig mycket av.

Axplock från den nordiska pressen:

Computer Sweden 20 senaste nyhet,
Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]San Francisco, SoMA, IT-jobb i San Francisco,sf.citi [/tags]

7 thoughts on “Vad Stockholm kan lära sig av IT-staden San Francisco

 1. Bossebus

  Nåja,det är inga problem att själv dona med dia/negativ.

  Då sorterar man bort 90%. Gamla gulnade/rödade färgbilder(kort) är oftast bättre om man har negativen/diorna kvar.

  Men även om inte kan man “autoförbättra) till hyfsad kvalitet,färgmässigt.

  Super8-orna är inte värt att köpa grejer för.

  Bara betala vad det kostar och hoppas du redigerat någotsånär ok innan med sax och tejp.

  Ja ja

 2. Lennart

  uM: Aha, givetvis, borde ha tänkt på det. Det enda prolemet är om man vågar lita på att dom inte slarvar bort bilder, som i mitt fall är över 100 år gamla. Men du har rätt, det är säkert bästa lösningen. Och det tar som du säger väldigt lång tid att själv scanna in såna här bilder. Och jag har också haft problem med färgbilder som ofta är svåra att scanna in.

 3. utlandsMartin

  Många online fotoframkallare o fotoaffärer brukar ha en service som kallas typ “foto i en låda”, eller liknande. Reklam brukar dimpa ner titt som tätt. Man betalar typ $100-200 (kommer inte ihåg exakt) och får fylla upp en låda med så många foton som möjligt, vilket de sen scannar in. Enkelt o smidigt och ganska billigt om man tänker hur lång tid det tar att själv scanna tusentals fotos. De brukar även marknadsföra super8, vhs, dia, negativ etc scanning också.

 4. Lennart

  Bossebus: OK, nu förstår jag. Jo det har jag faktistk börjat göra, och det går rätt bra med pappersfoton, det är bara att scanna in.

  Jag har också några lådor med vad vi kallade färgbilder, som pappa visade på väggen med en enorm gammaldags projektor. Har ingen aning om hur man konverterar dom. Men det finns företag som gör det. Pappa tog också en gammal 8mm-film av släkten som ligger på en hylla. Vore också kul att få den konverterad.

  Tack för påminnelsen, ska kolla med ett företag som gör sånt och se vad det kostar.

 5. Bossebus

  Lennart:

  Nej,jag tänker på super8/DIA/Negativ/pappersfoton. Det är bara du eller jag som kan kanske om vi vill datera och konvertera inventera för framtida generationer.
  Våra föräldrars och eget material eller kanske ännu äldre?

  OK,jag har startat processen och det är kul.(för mig). Vad barnen gör och tycker om 20-30 år berörs jag inte av för jag gör mitt nu.

  Det kostar mig ca 10 papp i form av grejer/program och viss konverteringshjälp(super8). I övrigt bara tid.

  Sedan kan man alltid undra om formaten går att läsa 2050?

 6. Bossebus

  Jag är förmodligen ute på fel “app”. (Eller något)

  Varför funderar ingen över vad som kunde vara viktigt? Man PÅSTÅR att vissa appar är viktiga.

  Personligen vill jag inte tala om var jag är,jag hittar affärer utan GPS,jag tom hittar adresser utan GPS.

  Jag bedömer resemål/restauranger/hotell själv och kollar en seriös site.

  Jag inser att GPS i nödfall är bra,och även andra saker.(Activate in emergency kunde vara bra)

  Menar alltså alla dessa mystiska appar som skall erövra världen.

  Jag kunde knappt hitta en dia/negativskanner på marknaden.

  Va faen, ni som är under 50+,gör något med era barns bildmaterial ni har i lådan!

  Lennart: Varför skriver du inte om sådant,du har åldern inne!

  Det kanske kunde vara viktigt,iaf för mig. (Mina barn kan bedöma det själv om sisådår 20 år)

  1. Lennart

   Bossebus: GPS är enastående viktigt för oss som bor i storstäder. När min son kommer hit från Seattle och han ska ut och träffar kompisar som ofta har flyttat så sätter han mobilen på rutan, knappar in vart han ska och sätter på GPS-anvisningarna. Och sen kör han som f-n och kommer alltid fram precis dit han ska.

   Men givetvis har du rätt i att GPS-appar inte behövs i småstäder eller i ens omedelbara närhet.

   Berätta vad du menar som är viktigt med ens barns bildmaterial, förstår inte riktigt vad du menar? Jag brukar få bilder från ungarna i mobilen under veckan och dom arkiverar jag sen på datorn eller i molnen. Är det det du menar.?

Comments are closed.