Politik

USA-valet 2012, högerns Jihad mot det öppna amerikanska samhället

Orsaken till att svenska medier har så svårt att förstå och förklara det amerikanska samhället är att det är så totalt olikt det svenska.

Medan det finns stora skillnader mellan Alliansen och de tidigare rödgröna, mellan Stockholm och landsorten, Skåne och Norrland, rik och fattig, så är dom triviala i jämförelse med de helt oöverbryggbara skillnaderna mellan den intoleranta antidemokratiska extremkristna Högern och det öppna amerikanska samhället som representeras av städer som San Francisco och de många amerikanska universiteten.

Årets president och kongressval har ytterligare radikaliserat den kristna högern och tepåserepublikanerna och det är mycket svårt att förutspå hur eller ens om det öppna amerikanska samhället på sikt kommer att överleva.

Det mest troliga är att de avgrundsdjupa skillnader som redan existerar mellan det röda, dvs republikanska och det blåa dvs demokratiska USA kommer att fördjupas och förvärras. Det öppna hatet mot de amerikanska universiteten och det amerikanska kunskapssamhället som alltid har funnits i det Röda USA har nyligen bubblat upp till ytan i och med den Kristna Högerns Rick Santorums presidentkampanj.

Hårdhögerns populäre hatpratare Rush Limbaughs makalösa personangrepp på på en ung kvinnlig student , som knappast skulle ha tolererats i Sverige, men som inte leder till några som helst rättsliga påföljder i USA, är ytterligare ett exempel på hur gränserna till vad som tolereras och hela tiden förskjuts högerut.

Jag har väldigt svårt att tro att utvecklingen kommer att gå åt andra hållet och att våldsretoriken och klyftorna kommer att minskas. Jag har alltid sett sydstaterna som en modern version av Boerrepublikerna i Sydafrika. Inte så att man idag längre utövar apartheid utan att den vita södern, nu aktuell i de republikanska primärvalen, kommer att sluta sig i sina skal och bli alltmer inåtriktade. Precis som Boerrepublikerna var fram till befrielsen.

Man hade trott att Internet och det globaliserade kunskapssamhället skulle öppna upp sydstaterna och den amerikanska Mellanvästern, liksom USA:s sorgebarn, den extremkristna delstaten Kansas, men så verkar inte bli fallet. Varför är svårt att riktigt klargöra, men så är det.

Ingen arabisk vår i det röda USA m.a.o. Orsaken verkar vara att det Röda USA ligger isolerat från det utländska inflytande som sedan länge har gjort Stilla Havskusten och Atlantkusten mer liberala. Ja Atlantkusten ner till Washington D.C. vill säga. Där slutar fortfarande nordstaterna, precis som de gjorde när inbördeskriget bröt ut i april 1861.

Utvecklingen är glacial. Det tog ett oerhört blodigt inbördeskrig med över 600 000 döda för att få slut på slaveriet i sydstaterna, och sen efter det, ytterligare 100 års kamp fram till mitten av 1960-talet, till apartheidsamhället i sydstaterna, och den öppna segregationen i nordstaterna slutligen blev olaglig.

Det är reaktionen mot interationslagstiftningen på 1960-talet som har lett till dagens radikaliserade extremkristna republikanska parti, som ironiskt nog var det parti som ledde kampen mot slaveriet.

Med den glaciala utvecklingen som vi hittills sett så kommer vi att få vänta ända fram till 2065 innan dagens extremkristna samhälle möjligtvis börjar ge vika för modernare strömningar och även sydstaterna kanske en gång får uppleva en arabisk vår.

Men det är mycket långt dit. Och under tiden kommer det amerikanska samhället att slitas sönder i två alltmer fientliga politiska läger. Två läger som inte har något gemensamt, som inte kan komma överens, och som logiskt sätt borde bilda två helt skilda stater, precis som på 1860-talet.

Det framtida USA kan mycket väl komma att se helt och totalt annorlunda ut än det gör idag.

Axplock från den nordiska pressen:

Ekot,Utrikes, Sydsvenskan – Nyhetsdygnet

[tags]2012 Election , Barack Obama , Michele Bachmann , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Tea Party , Mitt Romney 2012 , Obama 2012 , Rick Perry 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Rick Perry, Herman Cain , Jon Huntsman , Rick Santorum , Elections 2012 , Herman-Cain , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Ron Paul , Herman Cain 2012 , Ron Paul 2012 , Poll Ballot , Jon Huntsman 2012 , Mitt Romney 2012 , Rick Perry 2012 , Rick Santorum 2012 ,2012 Election , Mitt Romney , Newt Gingrich 2012 , Rick Santorum , Elections 2012 , Newt Gingrich , Ron Paul , Video , Ron Paul 2012 , South Carolina Primary , South Carolina Primary Results , South Carolina Election Results , South Carolina Polls , Mitt Romney 2012 , Rick Santorum 2012 , Santorum , Sc Election , Sc Election 2012 , Sc Election Results , Sc Election Results 2012 , Sc Primary , Sc Primary 2012 , Sc Primary Election 2012 , Sc Primary Results , Sc Primary Results 2012 , South Carolina Election Results 2012 , South Carolina Primary 2012 , South Carolina Primary Election , South Carolina Primary Election 2012 , South Carolina Primary Election Results , South Carolina Primary Election Results 2012 , South Carolina Primary Results 2012 , Politics News [/tags]

39 thoughts on “USA-valet 2012, högerns Jihad mot det öppna amerikanska samhället

 1. San

  Att få kicken från Fox för att dyka upp på en obskyr internetkanal skulle jag inte kalla att vara tillbaka. Varken du eller jag tror att han kommer att få samma spridning som förr.

 2. Edward i Orlando

  roger:
  re Rush och den politiska retoriken I USA så är du verkligen ute och reser mer än normalt. Den politiska pratradion, som till 95% är stockkonservativ, har låtit likadant i ett tiotal år. Det var verkligen på tiden att det blev en, om än troligen tillfällig, reaktion på det kvinnoförakt, rasism och de lögner som Rush har spytt fram under alla dessa år.
  Hans s.k. ursäkt – och han ”ursäktade” sig en gång på sin website – var svag.
  Republikanerna har inte tagit avstånd eller kritiserat honom på ett speciellt övertygande sätt. Dom vågar inte.
  Sponsorerna som dragit sig tilbaka – ja vi får se hur länge det håller. För tyvärr så är Rush duktig på vad han gör och har väldigt många lyssnare.
  Nej, den politiska debatten i USA, speciellt sedan Obama blev president är MYCKET negativ, destruktiv och fylld av lögner, till överväldigande del från den konservativa sidan.
  Jag är mycket förvånad att du inte känner till detta.
  Du skriver många och ofta långa inlägg här men är tydligen komplett okunnig om hur negativ och hatfylld en alldeles för stor del av det politiska klimatet är i USA.

 3. roger

  Bosse: Klart det finns idioter även bland USAs >300miljoner.
  Socialdemokratiska Aftonbladet gillar ju inte helt oväntat att rapportera om idioter bland amerikanska republikaner.
  Artikeln är ju lika seriös som FOX-news inslag om det socialistiska sverige http://www.youtube.com/watch?v=O2qTdFX6thg notera att de också pratar om svenska barn som inte går i skolan 🙂
  Finns viss anledning att ta viss rapportering med en nypa salt.

 4. roger

  Lennart:

  Hårdhögerns populäre hatpratare Rush Limbaughs makalösa personangrepp på på en ung kvinnlig student , som knappast skulle ha tolererats i Sverige, men som inte leder till några som helst rättsliga påföljder i USA, är ytterligare ett exempel på hur gränserna till vad som tolereras och hela tiden förskjuts högerut.

  Fakta ang. Limbaughs uttalande är ju att det väckt jättestor uppståndelse (tom i sverige) och avsky. Att radiostationen tappar miljoner i minskade sponsor/reklamintäkter. Att republikanska partiet börjat se honom som ett problem. Att Limbaugh själv flera ggr bett om ursäkt. Att självaste presidenten ringde upp den angripna studenten.

  I mina ögon bevisar detta att denna retorik inte fungerar och således sannolikt inte kommer eskalera som du tror.

  Du vinklar ju detta som att detta vore den nya normala amerikansk retoriken, önskar rent generellt att dina inlägg var mer objektiva, fast det är ju bara jag :).

 5. Bossebus

  Jahaja.

  Det finns en hel del frikyrkor kvar här. Och det är inga gamla nedsuttna länsstolar!

  Nya.(pengar pengar pengar).

  Jag behagar inte besöka dom.

 6. roger

  Lennart:

  så kanske du kan vara snäll och lägga “hur många länkar som helst”

  Har gett dig så många att inlägget fastnade i ditt spamfilter, du kanske kan släppa den fri 😉

  1. Lennart

   Roger: Ja det hade du verkligen, jag har nu godkänt det. Ska kolla länkarna senare idag.

 7. roger

  Lennart:

  så kanske du kan vara snäll och lägga “hur många länkar som helst”.

  Vad sägs om 37,9 miljoner länkar? 🙂 Googla: christianity decline usa, och du hittar flera trovärdiga källor som entydigt visar att kristendomen minskar i USA.

  Ja, det är enorm skillnad mellan europa och USA, det förnekar jag absolut inte. Men att religionen får allt mindre inflytande i USA, det framstår för mig som ett faktum.

  Sen avkristnades Sverige snabbt och på 1970-talet var vi nere i omkring 4% aktiva kristna eller däromkring någonstans.

  Vi är nog väldigt inaktiva, men 4% redan 1970 tror jag inte på… Över 70% är fortfarande medlemmar i Svenska kyrkan, även om det är ett dåligt mått. Finns många olika mått. Aktiva? Tror?, det man konstatera är att religionen minskar i inflytande i hela västvärlden inklusive USA. Däremot är USA betydligt religiösare än europa och att förändringen sker långsammare där. Men den ÄR tilltagande.
  Detta överraskade mig:
  http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=268656
  “En färsk SOM-undersökning visar att 45 procent av svenskarna tror på Gud.
  Sett till de senaste 30 åren är det en ökning säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet.”

  H2 hade en ypperlig länk här tidigare.

  Min favorit är dock http://www.pewforum.org/ där man finner massor av undersökningar om hur amerikanarna ställer i olika frågor. T.ex. abortfrågor, samkönade äktenskap, religion, utbildning, dödsstraffet mm

  Och väldigt ofta konstaterar jag att deras analyser går tvärtemot dina, vilket borde glädja oss alla här.

  Dödstraffets anhängare blir färre.
  http://www.people-press.org/2012/01/06/continued-majority-support-for-death-penalty/1-6-12-1/

  Dem som stöder samkönade äktenskap blir fler och fler och tycks nu vara i majoritet.
  http://www.pewforum.org/Gay-Marriage-and-Homosexuality/Religion-and-Attitudes-Toward-Same-Sex-Marriage.aspx

  Back on topic… Minskar religiositeten?:

  http://www.pewforum.org/Age/Religion-Among-the-Millennials.aspx
  Americans ages 18 to 29 are considerably less religious than older Americans. Fewer young adults belong to any particular faith than older people do today. They also are less likely to be affiliated than their parents’ and grandparents’ generations were when they were young. ”

  Hur viktig är religion i dina livsval?:

  Vissa kyrkor ökar och andra minskar, totalt sett minskar det dock.
  “Mainline Protestant churches that have seen a fall in membership since the 1970s continued their decline; the Presbyterian Church (USA) reported the greatest membership drop (2.6 percent) of the 25 largest denominations.

  Other denominations reporting declines include the United Methodist Church, the Evangelical Lutheran Church in America, the Episcopal Church as well as the more evangelical Lutheran Church-Missouri Synod.

  The membership declines in mainline churches led to a 1 percent decrease in total U.S. church membership, to 145.8 million.”
  http://www.pewforum.org/Religion-News/RNS-Report-US-churches-continue-growth-decline-trends.aspx

  Intressant artikel om skillnaderna mellan det sekulära europa och religiösa USA:
  http://www.pewforum.org/Politics-and-Elections/Secular-Europe-and-Religious-America-Implications-for-Transatlantic-Relations.aspx

  Hur religiös är din stat? Intressant:
  http://www.pewforum.org/How-Religious-Is-Your-State-.aspx
  Enligt denna når endast Mississippi upp till de 80% du talar om! Snittet hamnar på 56% på frågan om religionen är mycket viktig i ditt liv.

 8. Edward i Orlando

  Och där hittar vi pudelns kärna: Alla länder är unika!

  Men det är väl bara i USA som det blivit en politisk trossats:
  Vi, USA, är det enda unika landet någonsin.
  American Exceptionalism.
  Förklarar och ursäktar allt, speciellt när vi beter oss som
  som kvartersbusen med översittarfasoner.

  1. Lennart

   Edward: Precis, och du minns säkert hur förbannade republikanerna blev när Obama just sa att alla länder tycker att dom är unika. För republikanerna var det helt oamerikanskt att påstå en sådan hädelse. ENBART USA är unikt, INTE andra länder. Dom har ingen som helst rätt till att känna sig unika. Enligt republikanerna.

  1. Lennart

   San: Din induktionsförmåga är som alltid helt unik. Betyder inte det att Sverige inte heller är USA? Modus Ponens på dig unge man.

 9. H2

  Lennart, jag misstänker en av anledningar till skillnaden är att de frireligiösa som emigrerade till USA byggde upp en social samvaro runt sin tro.
  Alla ungdomsaktiviteter, körer osv arrangerades av kyrkan. Hela det sociala livet fanns i kyrkorna och däremd har det varit svårt att bryta sig ur den gemenskapen. Speciellt i småorter där det inte funnits något riktigt alternativ.
  Hör du sedan hela tiden att kristendomen är det rätta så fastnar det mer eller mindre bra.
  Kyrkorna har haft de ekonomiska resurserna som samhället har saknat

  Svenska kyrkor har inte varit lika kreativa på att skapa den sociala gemenskapen och dessutom i Sverige har det funnits konkurrens från andra folkrörelser

  1. Lennart

   H2: Tack, en mycket intressant iakttagelse! Att just samfunden har spelar et viktig roll för immigranter ser jag här i Silicon Valley där jag har över hundra kyrkor inom lätt gångavstånd. Alla av dom har idag två församlingar. En amerikansk på dagtid och en kinesisk eller koreansk på kvällstid.

 10. San

  Någon som sett Portlandia? Lennart står nog för vad man kan kalla den intoleranta toleransen.

 11. roger

  H2: Strimma hopp?

  Det finns hur mycket undersökningar som helst som visar på att USA “avkristnas” och i ett allt högre tempo, något som man dock absolut inte får bilden av i denna blogg.

  “3 out of 5 young American Christians leave their Christian community after the age of 15”

  Antingen har de allt färre kristna bara blivit högljuddare, eller så är det Lennarts intolerans mot de kristna som ökar!

  1. Lennart

   Roger: Om det verkligen finns “hur många undersökningar som helst” som visar att USA blir mindre kristet så kanske du kan vara snäll och lägga “hur många länkar som helst”. Det är en mycket intressant och inte minst viktig fråga.

   Så här ser jag det. Omkring 1900 så var kristendomen ungefär lika stark i både USA och Sverige. Man kan förmoda att det fanns färre bokstavstrogna i Sverige, men de två samhällena var rätt lika i den här frågan.

   Sen avkristnades Sverige snabbt och på 1970-talet var vi nere i omkring 4% aktiva kristna eller däromkring någonstans. Jag har inte något URL tillhanda, om du har det så lägg gärna in det.

   I USA hade siffran aktivt kristna minskat marginellt, ner till någonstans på 80%-nivån. Alltså en ENORM skillnad mot Sverige. Det är som natt och dag.

   Sen dess verkar den svenska siffran ha förblivit relativt stabil, medan den amerikanska siffran har minskad något: http://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_in_the_United_States 77% of those polled identifying themselves as Christian, as of 2009.[1][2][3] This is down from 86% in 1990, and slightly lower than 78.6% in 2001

   Så fyra procent eller däromkring i Sverige mot 77% i USA. Den amerikanska siffran dalar just nu, men väldigt långsamt. Om vi säger att den just nu dalar omkring 7% per decennium så skulle det behövas 100 år innan den amerikanska siffran skulle vara nere i under 10%. Och det finns inget som säger att siffrorna här i USA inte kan öka igen.

 12. Bossebus

  Lite roligt faktiskt,,,herr Lim* kunde nog bli åtalad här,men troligen inte Franzen såvida han inte skriver F*tta eller nått.

  Konstigt att “folk” inte kan hantera sitt språk?

 13. roger

  Lennart: “Hårdhögerns populäre hatpratare Rush Limbaughs makalösa personangrepp på på en ung kvinnlig student , som knappast skulle ha tolererats i Sverige, men som inte leder till några som helst rättsliga påföljder i USA,”

  Ett osmakligt uttalande från Limbaughs, absolut. MEN, han har enligt mig rätt att ha en åsikt samt rätt att yttra den.
  Jag tror inte det hade blivit några rättsliga följder i Sverige heller. Det är okej att häckla, reta och såra människor, fråga Lars Vilks som har det som jobb att åka runt på Svenska universitet och högskolor där han provocerar och sårar människor som inte delar hans syn och värderingar – helt lagligt.

  Börjar vi talla på gränser med vad som får sägas kommer dem sakta men säkert dras åt hårdare och hårdare. Du kanske t.o.m. skulle kunna torska dit för ditt häcklande av kungen? Eller är det du som skall bestämma vilka åsikter som får yttras?

 14. Lasmos

  10-15 år i fängelse är, mänskligt sett, en tredjedels arbetsliv. Då man väl kommer ut igen så kommer man knappt att kännna igen det samhälle man skall verka i.

  Empatin och förståelsen för offret tycker jag ska väga högre än för brottslingen.

  Det är möjligt att det är ‘för milt’ i vissa specifika fall, men jag har svårt att se att det skulle vara ‘milt’.

  Min poäng är att det är skonsamt straff om man exempelvis jämför med ett offer som blivit mördad och söndervåldtagen.

  Skulle man få 10-15 års fängelse för att tjuva en moped, ja då skulle jag inte kalla straffet för milt.

 15. San

  Vård är ju knappast speciellt billigt, och i de fallen Sverige utdömer vård för mördare eller våldtäktsmän så sitter de inte sällan längre än de som döms till fängelsestraff. I de fallen svenskar har suttit i livslång inlsning så har det varit vård.

 16. San

  Långa fängelsestraff för mördare och våldtäktsmän är väl lika mycket för att hålla dom borta från samhället, som att det ska vara hämd eller avsräckande.

  De flesta har mentala störningar som det inte går att göra så mycket åt, alternativt att samhället inte har motivationen eller orken.

 17. Per A.

  “Jag tror inte att man behöver vara en kristen konservativ kansasbo för att ha åsikten att 10-15 års fängelsestraff för ett mord och våldtäkt är för milt.”

  10-15 år i fängelse är, mänskligt sett, en tredjedels arbetsliv. Då man väl kommer ut igen så kommer man knappt att kännna igen det samhälle man skall verka i.
  Det är möjligt att det är ‘för milt’ i vissa specifika fall, men jag har svårt att se att det skulle vara ‘milt’.

  Undrar hur de delar av straffskalan som fakiskt användes på ’40-’50-talet såg ut i praktiken. Det skulle inte förvåna mig alls om den utdömda strafftiden gått upp sedan dess.

 18. Edward i Orlando

  Bibeln kommer in i det oavsett. Även du säger att många fler i USA tror på Bibeln än i Sverige.

  Och jag upprepar: att acceptera 2000-åriga sagor som en odiskutabel sanning är pinsamt.

  Men jag har INTE på något vis sagt att 10-15 års fängelse är tillräckligt för brottet du hänvisar till.

 19. Lasmos

  Ja det gick vilt till i GT. Tand tand för tand är illa nog, öga för öga klart värre. Uppskattar Lasmos mer humana jämförelse, en vas kan jag undvara utan problem.
  Men som sagt, i GT handlar det om att utplåna oliktänkande fiender.

  Det beror på hur man tolkar Bibeln såklart. Men nu är det inte Bibeln vi ska diskutera, utan: “USA-valet 2012, högerns Jihad mot det öppna amerikanska samhället”.

 20. Lasmos

  blir man intresserad av kriminalvård så bör man först läsa sig in i ämnet.

  Poängen i denna diskussion är att många svenskar är hemmablinda och tror att våra samhällsnormer och värderingar är de som borde gälla över hela världen. Då menar jag att vårat land är i flera avseenden sämre än USA. Men detta ogillas såklart och man blir skämtsamt stämplad som en kristen fanatisk katolsk korttågsriddar-präst från 1100-talet som bor i Kansas. Många amerikaner ser Sverige som ett feminist-socialist-kommunist bufferstat där man männen ammar sina barn i jämlikhetens namn. Sverige är i flera avseenden sämre än USA.

 21. Edward i Orlando

  Ja det gick vilt till i GT. Tand tand för tand är illa nog, öga för öga klart värre. Uppskattar Lasmos mer humana jämförelse, en vas kan jag undvara utan problem.
  Men som sagt, i GT handlar det om att utplåna oliktänkande fiender.

 22. Lasmos

  Ur gammaltestamentligt perspektiv tippar jag “öga för öga och tand för tand”.

  Att betrakta 2000-åriga sagor som absolut sanning är beklämmande.

  Jag tror inte att man behöver vara en kristen konservativ kansasbo för att ha åsikten att 10-15 års fängelsestraff för ett mord och våldtäkt är för milt.

  Ahhaaa!

  Mitt fel, givetvis är det korrekta “öga för öga, tand för tand och vas för vas”.

  Japp självklart 🙂 De ondskefulla kristna fanatiska konservativa kansasborna.

 23. Edward i Orlando

  Ahhaaa!

  Mitt fel, givetvis är det korrekta “öga för öga, tand för tand och vas för vas”.

  1. Lennart

   Edward: “Tand för tand” låter egentligen rätt underligt. För vad det betyder är att folk på bibelns tid gav varandra på käften stup i kvarten.
   En oerhört otrevlig tidsålder m.a.o., ungefär som dagens kristna höger här i USA.

 24. Edward i Orlando

  Ur gammaltestamentligt perspektiv tippar jag “öga för öga och tand för tand”.

  Att betrakta 2000-åriga sagor som absolut sanning är beklämmande.

 25. Lasmos

  Vad är ett ’tillräckligt hårt’ straff?

  Vad tycker du själv? Ett rimligt straff kan vara ett straff som väger upp till det begångna brottet. Krossar jag din vas blir jag vanligtvis skyldig dig att betala vasens värde.

  Notera att de hårdare straffen i USA verkar ha föga positivt genomslag på brottstatistiken.

  Genomslagskraften på brottstatistiken är irrelevant eftersom att man ska bestraffas för det brott man har begått. Ett exempel: Tycker du att det kvittar om Anders Breivik får 10 års fängelsestraff ifall det inte skulle påverka brottstatistiken?

  1. Lennart

   Lasmos: Det är bra att ha åsikter om samhällsfrågor, det är så som man skapar demokrat. Men det är samtidigt vanskligt att diskutera frågor som man inte är insatt i. Precis som sjukvård så är kriminalvård nämligen ett väl etablerad ämne med en stor mängd experter.

   Så blir man intresserad av kriminalvård så bör man först läsa sig in i ämnet.

   I ett nötskal kan man säga att man här i USA nu har insett att samhället inte har råd att låsa in brottslingar på livstid, annat än i vissa mycket speciellt fall. Så straffet förändras till vård, annat än om det rör sig om yrkeskriminella människor eller extremfall som Breivik.

   Som med så mycket annat så är kriminalvård alltså något man måste sätta sig in i. Och det tar vanligtvis några år att sätta sig in i ett så komplicerat ämnesområde. Fråga Leif G.W. Persson.

 26. Per A.

  “Vårat samhälle är i flera avseenden sämre än USA. Titta exempelvis på våra straffskalor för olika grova brott. I närheten där jag bor blev en tjej söndervåldtagen och mördad och slängd som sopor i något hörn. Förövaren fick förstås inget tillräckligt hårt straff (10-15år).”

  Vad är ett ’tillräckligt hårt’ straff?

  Notera att de hårdare straffen i USA verkar ha föga positivt genomslag på brottstatistiken.

 27. Lasmos

  Du måste se saker och ting från andras perspektiv också. I USA är människor mer religösa än i Sverige och tror på Bibeln. Det är lätt att bli hemmablind och tro att vårat system med våra värderingar är det som borde gälla över hela världen.

  Vårat samhälle är i flera avseenden sämre än USA. Titta exempelvis på våra straffskalor för olika grova brott. I närheten där jag bor blev en tjej söndervåldtagen och mördad och slängd som sopor i något hörn. Förövaren fick förstås inget tillräckligt hårt straff (10-15år).

  Det tog ett oerhört blodigt inbördeskrig med över 600 000 döda för att få slut på slaveriet i sydstaterna

  Man hade kunnat få slut på slaveriet utan krig, dock långsammare.

  Hårdhögerns populäre hatpratare Rush Limbaughs makalösa personangrepp på på en ung kvinnlig student

  Intressant att du inte skriver varför han gjorde detta.

Comments are closed.