Politik

Är det sant, verkligen, neeej, nu skämtar du, Los Angeles blir IT-stad?

Universal Studio i Hollywood,Los Angeles

Alla vet att Los Angeles det är lika med Hollywood, filmstjärnor,filmstudior, brutala advokater som försöker lägga beslag på hela Internet för att kunna kriminalisera en hel generation – för att citera Fredrik Reinfeldt, och sen ännu mer filmstjärnor och Walt Disneys Kalle Anka på Julafton och en massa smog osv.

Alla som vet något vet också att vad man än gör i Los Angeles så inte är det IT. Det gör man istället uppe i den betydligt liberalare, vackrare och inte minst behändigare staden San Francisco 61 svenska mil längre norrut.

Medan Los Angeles har en befolkning på 9,8 miljoner i själva staden, så har San Francisco en befolkning på aningen över 800 000, och 30 000 jobb i 1500 IT-företag.

Men i en utveckling som pekar mot en helt ny framtiden så skriver Michael Carney på Sarah Lacys IT-blogg PandoDaily här i Silicon Valley att det nu ser ut som om Los Angeles faktiskt håller på att följa efter storebror New York och utveckla sin egen IT-industri: The LA Tech Scene Finally Moves Out of its Parents? Basement | PandoDaily

If the events of the last twelve months are any indication, this trend is poised to change for the better. Over this short period, at least ten flavors of incubator or accelerator have sprouted in the Los Angeles area, founded by leading investors and entrepreneurs such as former MySpace CEO Mike Jones, currently of Science, Inc., and notable two-time entrepreneur turned VC and prominent blogger, Mark Suster, currently of LaunchPad LA.

Nu är det långt från ett par inkubatorer och acceleratorer till en IT-industri, men utvecklingen verkar i alla fall vara på rätt väg.

Det är egentligen rätt underligt att det aldrig har vuxit upp någon IT-industri i Los Angeles, med tanke på att det faktiskt finns en del ledande universitet i området, som UCLA, vetenskaps och teknik-universitetet CalTech, UC San Diego, University of Southern California, och UC Irvine. Men Hollywood och krigsindustrin har varit helt dominerande och det är alltså först nu som de första vårtecknen på en kommande IT-industri spirar bland palmerna.

Det här är ett klart tecken på att det amerikanska samhället äntligen är på väg in i en helt ny och modernare ekonomisk fas. USA 2.0 håller på att växa fram från under ruinerna av den gamla amerikanska ekonomin. Och om Los Angeles-borna bara kan börja skriva datorprogram istället för att skapa helt onödiga TV-program, ja då är USA verkligen på rätt väg.

Ett mycket positivt tecken.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes,Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Los Angeles IT, Los Angeles som IT-stad[/tags]