Politik

Barnfamiljerna minskar i San Francisco, allteftersom gentrifieringen och IT-jobben ökar

San Francisco, den vita staden, från Mission Dolores Park

San Francisco var en gång för inte så lönge sen en typisk amerikansk arbetarstad med stora barnkullar och plats för barn att leka och växa upp, bl.a. i stadens magnifika parker.

Men de gamla hantverkar- och industrijobben har försvunnit och barnkullarna successivt minskat till, som Joshua Sabatini skriver i San Francisco Examiner, San Francisco nu håller på att bli en stad med farligt få barn. San Francisco becoming a child-free zone as youth population declines

Despite efforts to stem the tide of family flight, the population of children in San Francisco continues to ebb.

Families that remain in The City are bucking the trend that has plagued San Francisco for years as the number of children — defined as people up to 17 years old — has dropped from 181,532 in 1960 to 107,524 today, according to the latest U.S. Census Bureau figures. The 2000 census counted 112,802 youths.

The decrease is disappointing news for city officials, who have attempted to counter the family-flight trend by creating more affordable housing, improving schools and cutting costs, such as a college savings account for kindergarten enrollees.

“It’s definitely not a hopeful sign that we have 5,000 less kids,” said N’Tanya Lee, the executive director of San Francisco-based advocacy group Coleman Advocates for Children and Youth, which lobbies City Hall on budget and housing issues.

Ett av problemen, förutom de höga levnadskostnaderna och gentrifieringen, är stadens stora satsning på IT-jobb, som typiskt riktar sig till unga ensamstående män.

Precis som flickor aborteras bort i Kina och Indien så väljs kvinnor bort i Silicon Valley och San Francisco, inte genom abort utan genom de mansdominerade jobbgrupper som erbjuds.

Just varför IT-jobb ratas av unga kvinnor i väst, men inte i Kina och Indien, är en fråga som ingen riktigt verkar ha kommit till rätta med. Det finns kvinnor i IT, de Meetup som jag går på visar det med all tydlighet, men de jobbar vanligtvis inte med teknologi eller programmering, annat än om de kommer just från Kina eller Indien. Istället sysslar de mest med marknadsföring, som i och för sig inte behöver vara helt otekniskt.

Men så länge som man inte kan vända på den bisarra trenden att unga kvinnor inte lockas till datoryrket så kommer barnen också att försvinna från Silicon Valley och San Francisco.

Intressant nog finns det faktiskt en stad här i USA som fullkomligt svämmar över med unga kvinnor, nämligen Rochester i Minnesota. Orsaken är den stora Mayokliniken med alla sjuksköterskorna.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter Sverige

[tags] Alcatraz, Castro, Dataföretag i San Francisco, Gavin Newsom, Golden Gate, Market Street, Pier 39, San Francisco, San Francisco Bay, SOMA, Turist i San Francisco , Sjölejonen i San Francisco, IT i San Francisco, University of California at San Francisco, Barn i San Francisco[/tags]