Politik

USA-valet 2012: Obama backar kraftigt, framåt för Romney, är valutgången redan given?

Å
rets presidentval är helt olikt alla andra tidigare USA-val.

Eftersom Högsta Domstolen gav de rikaste en procenten i USA fritt fram att finansiera valen genom s.k. SuperPacs så har republikanerna fått en fördel över demokraterna som mycket tyder på kommer att ge Mitt Romney segern i presidentvalet i november. Det är däremot inte säkert att republikanerna kommer att vinna en majoritet även i den viktiga senaten.

Jim Rutenberg och Marjorie Connelly skriver i New York Times om hur Obamas felsteg, speciellt i Afghanistan och Israel/Iran, har lett till att hans popularitet nu dalar, något som inte bör komma som en överraskning för alla som vet hur avskydd han är av de demokratiska gräsrötterna för sin socialkonservativa politik.Obama Approval Rating Down in New York Times/CBS Poll – NYTimes.com

Mr. Obama appears to be retaining much of his gains among important demographic groups, erasing inroads that Republicans made in 2010, especially among women.

But his falling approval rating in the last month extended to his handling of both the economy and foreign policy, the poll found. And his weakening position cut across all major demographic groups, even among those with which he has kept an edge over his Republican challengers: independents, moderates, college graduates and younger voters.

Sharp as the drop in Mr. Obama’s approval rating was in the Times/CBS News poll, it was not in isolation. The latest ABC News/Washington Post poll, released on Monday, also reported a drop in Mr. Obama’s overall approval rating, to 46 percent from 50 percent last month. The latest tracking poll from Gallup, also released Monday, showed Mr. Obama with an approval rating of 49 percent.

Det är intressant att se hur Obama genom sitt ständiga tal om Irans förmenta atomprogram nu begår politisk harakiri för Israels Netanyahu eftersom bensinpriserna nu har drivits upp så högt att det hotar den ekonomiska återhämtningen. Och som jag själv kan vittna om, gör miljoner amerikaner förbannade på Obama.

Bensinpriserna kommer att förbli höga fram till november, och när Romney slutligen besegrar sina republikanska motståndare så kommer Obama helt enkelt att drunkna i Romneys Jihad av negativa teve-annonser. Och eftersom Obama resolut vägrar att följa sina egna gräsrötters vädjan om en klar markering mot republikanerna, t.ex. genom att ställa upp för könsneutrala äktenskap, så är det få som kommer att gråta när han förlorar.

Valkampanjen är inte över än givetvis, men för Obama att vinna som det ser ut idag, så behövs det ett underverk. Ekonomin måste fortsätta att förbättras, bensinpriserna måste falla (omöjligt så länge som Netanyahu driver på om krig mot Iran), Högsta Domstolen måste rösta för Obanmas sjukvårdsreform i juni, och Obama måste hitta något sätt att motarbeta Romneys välfinansierade salvor och klättra tillbaks upp i opinionsundersökningarna. Inte omöjligt men knappast speciellt troligt.

Precis varför Obama är så impopulär över hela fältet är litet svårt att förklara. Miljoner republikanerna avskyr honom för att han är afroamerikan, miljoner demokrater avskyr honom för att han har svikit sina löften. Han kan aldrig inta en klar ståndpunkt i någon fråga. Det är alltid å ena sidan och å andra sidan. Ingenting är klart och rättframt med Obama. Han lyckas alltid reta upp båda sidor.

Ett paradexempel är frågan om samkönade äktenskap. Han är personligen emot att alla amerikaner har samma rätt att gifta sig, men har samtidigt gjort det möjligt för öppet homosexuella att tjänstgöra i krigsmakten.

Och på frågan var han står så säger han att han inte kan besluta sig. Var ligger problemet undrar man? Om han inte kan besluta sig i en så enkel fråga är det inte undra på att han aldrig kan besluta sig om något annat heller.

Han är för, han är emot. Inte undra på att miljoner amerikaner är hjärtligt trötta på hans finter och ser tillbaks på Bush och inte minst Reagan-epoken när man hade en president som man visste vad han stod för. Den gamla goda tiden. Det är det man längtar tillbaks till. Och det är det som Romney lovar.

Att USA kommer att förbli världens enda supermakt, att ekonomin kommer att blomstra, att USA kommer att anfalla Iran och hålla Kina stången, och framför allt, att USA kommer att riva upp Obamas sjukvårdsreform och återigen stänga ute 50 miljoner fattiga amerikaner från sjukvården, precis som gud vill. En ny trygg och helylleamerikansk president m.a.o.

Obama framstår som icke-amerikansk, han är för internationell i sin framtoning, inte amerikansk nog. Och det är det som i ett nötskal kommer att bli hans fall.

Klara besked från en vit president som alla vet föddes i USA är vad amerikanerna vill ha. Man får bara hoppas att Romney kommer att infria sina löften.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,svt.se – Nyheter världen, Utrikes, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags] 2012 Election , Barack Obama , Michele Bachmann , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Tea Party , Mitt Romney 2012 , Obama 2012 , Rick Perry 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Rick Perry, Herman Cain , Jon Huntsman , Rick Santorum , Elections 2012 , Herman-Cain , Michele Bachmann 2012 , Rick Perry , Ron Paul , Herman Cain 2012 , Ron Paul 2012 , Poll Ballot , Jon Huntsman 2012 , Mitt Romney 2012 , Rick Perry 2012 , Rick Santorum 2012 ,2012 Election , Mitt Romney , Newt Gingrich 2012 , Rick Santorum , Elections 2012 , Newt Gingrich , Ron Paul , Video , Ron Paul 2012 , South Carolina Primary , South Carolina Primary Results , South Carolina Election Results , South Carolina Polls , Mitt Romney 2012 , Rick Santorum 2012 , Santorum , Sc Election , Sc Election 2012 , Sc Election Results , Sc Election Results 2012 , Sc Primary , Sc Primary 2012 , Sc Primary Election 2012 , Sc Primary Results , Sc Primary Results 2012 , South Carolina Election Results 2012 , South Carolina Primary 2012 , South Carolina Primary Election , South Carolina Primary Election 2012 , South Carolina Primary Election Results , South Carolina Primary Election Results 2012 , South Carolina Primary Results 2012 , Politics News, [/tags]

2 thoughts on “USA-valet 2012: Obama backar kraftigt, framåt för Romney, är valutgången redan given?

    1. Lennart

      Daniel: Intressant, tack för länken! På sikt kommer USA att få välja mellan Iran och Israel och då kommer men av allt att döma att välja Israel. Det gör det lätt för Kina att öka inflytande i Iran, som efter mullorna kommer att utvecklas till ett nytt Turkiet eller Tyskland. Som man bäddar för man ligga.

Comments are closed.