Politik

Hot mot Facebook? Sociala startupföretag skyr den sociala giganten

Vad som har gjort Facebook så gigantiskt är dess gränssnitt, dess s.k. plattform.

De startupföretag som vill ge sig in på den sociala nätverksmarknaden, skriver vanligtvis sin applikation ovanpå Facebooks plattform. På det sättet får man tillgång till Facebooks sociala funktioner, t.ex. till dess s.k. sociala graf , och Facebook får fler användare, idag 845 miljoner.

Men nu, som Shayndi Raice skriver i Wall Street Journal, så börjar allt fler startupföretag oroa sig för det beroende på Facebook som de får när de använder dess plattform, ett beroende som kan komma att få ödesdigra konsekvenser lom Facebook plötsligt skulle göra ändringar eller ta betalt för sina tjänster: Start-Ups Resist Facebook’s Pull – WSJ.com

AUSTIN, Texas—Start-ups are trying to reduce their reliance on Facebook Inc., a potential threat to the social network as it moves forward with its highly anticipated initial public offering. The risks and rewards of cooperating with Facebook were on display here at the South By Southwest conference this week. While social games maker Zynga Inc. and other game companies have built themselves off Facebook and its 845 million users, start-ups at the conference began to express a different fear: That a more profit-oriented Facebook may eventually demand steep tolls for using the social network to reach end users with software and services.

Det här är en helt ny trend som först har uppenbarat sig på den stora SXSW-mässan i Austin i veckan. Men även om det är för tidigt att dra några långtgående konsekvenser av den nya trenden så visar den att Facebook, som kommer att börsintroduceras om litet mindre än 11 månader, nu har blivit så stort att startupföretagen börjar gardera sig emot ett framtida Facebook som kan bli alltför mäktigt för deras eget bästa.

Och de kan mycket väl komma att påverka Facebooks börsvärde nästa år.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter Sverige,
SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft,Facebook börsintroduktion [/tags]

5 thoughts on “Hot mot Facebook? Sociala startupföretag skyr den sociala giganten

 1. Bossebus

  San:

  Missförstod-undras om jag skulle förstå? Och om inte,vem bryr sig.

  Kanske en appapppapp?

  Ursäkta min cynism.

 2. San

  Inte bara dig, det var en tanke som först dök upp då en 90-årig släkting inte kunde förstå poängen med mobiltelefoner.

 3. Bossebus

  San:

  Antar du menar mig- Fundera du! Jag kom till en slutsats,du kanske till en annan?

  Och jag ojar mig inte. Och se! Jag är ju kvar här! :-))))

 4. San

  Funderar ibland på om jag en dag kommer att oja mig över något nytt påfund och fråga vad det ska vara bra för när det finns bloggar, Twitter och Facebook.

 5. Bossebus

  Personligen gick jag ur för 10 minuter sedam,när den där stora RÖDA knappen hittades. (STOP!) står det på den. (Trodde ni ja!)

  Kanske saknar jag något men inte mycket. Vännerna?- Det finns fortfarande både telefon och mail. )Ppärkliogt.(Och här staplade en levande katt över tangentbordet-mycket skumt!

  Photoshoppade bilder från höger och vänster kan jag vara utan likaså alla appjävlar med sina scam spam mm.

  Men man vet aldrig….nästa “buzzword” är kanske “antisocal apps”?

Comments are closed.