Politik

Microsofts revolutionära Lifebrowser, surfa runt i ditt tidigare liv

Eric Horwitz beskriver sitt project.

En n gång för något år sen så hittade jag ett gammalt epostarkiv som jag sparat på en CD från sent 90-tal. Jag blev helt överväldigad av alla gamla minnen av personer och händelser som jag glömt för länge sen.

Tänk nu på dagens unga som växer upp på webben och vars hela liv kommer att kunna dokumenteras elektroniskt år för år, månad för månad, dag för dag, timme för timme.

Tänk om man kunde hitta på ett sätt att söka igenom alla de terabytes av e-postmeddelanden, Twittermeddelanden, bilder, ljudinspelningar allting? Man skulle kunna återskapa en människas liv in i minsta detalj.

Microsofts Eric Horvitz har börjat jobba med den problemställningen och MIT Technology Reviews Tom Simonite har talat med Eric Horvitz: Microsoft Builds a Browser for Your Past – Technology Review

Mining personal data to discover what people care about has become big business for companies such as Facebook and Google. Now a project from Microsoft Research is trying to bring that kind of data mining back home to help people explore their own piles of personal digital data.Lifebrowser’s interactive timeline is reminiscent of a less polished version of Facebook’s recently introduced Timeline feature. However, Horvitz’s design precedes Facebook’s and doesn’t rely on a user to manually curate it. Photos, e-mails, and other documents and data points appear in chronological order, but Lifebrowser’s timeline only shows those judged to be associated with “landmark” events by artificial intelligence algorithms. A user can slide a “volume control” to change how significant data has to be if it is to appear on the timeline. A search feature can pull up landmark events on a certain topic.

Vi kommer inte bara att kunna surfa runt i vårt eget liv utan också jämföra med andra personer som har besökt samma plats som vi själva för 20 år sen, säg.

Det skulle vara fascinerande om jag hade kunnat surfa runt i mina föräldrars liv, t.ex. och se dom som tonåringar eller i tjugoårsåldern. Jag har några bilder av min pappa som femtonåring i Söderhamn, men inget skrivet.

Hur kommer det att påverka världen när den fylls av petabytes med information om varje enskild individ? Det kommer vi snart att få vi snart reda på.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, Helsingborgs Dagblad: Nyheter

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft Lifebrowser,Eric Horvitz [/tags]