Politik

Obama-regeringens paranoida och hårdhänta behandling av utländska turister på landets flygplatser

San Franciscos flygplats

Jag har skrivit om de horder av svenskar som årligen turistar i USA Svenska USA-turister, hur många är dom, när och vart reser dom?.

Av någon anledning som jag inte kan förstå så verkar ingen enda en av de över 300 000 svenskar som årligen anländer till amerikanska flygplatser klaga på det paranoida och ofta renodlat brutala sätt som de blir mottagna. Något som min egen dotter fick erfara på New Yorks Kennedy-flygplats när hon, 15 år gammal, blev så trakasserad att hon började gråta.

New York Times skriver en ledare mot den brutala och paranoida behandlingen av utländska turister: The Unwelcome Mat – NYTimes.com

Before landing, travelers (including Americans) must additionally complete a paper customs form. But asking travelers whether they are carrying snails or “disease agents” is as futile as asking whether they collaborated with the Nazis (another ESTA question). Sweden, Germany and many other countries not yet overrun by snails take a practical approach. Those countries post rules in the customs hall and skip pointless paperwork that only the honest will complete honestly.

Recently, two young European tourists were detained at Los Angeles International Airport for tweeting loose banter about plans to “destroy” America (an apparent reference to partying) and to disinter Marilyn Monroe. Vigilant border personnel reportedly searched their luggage for shovels, then deported them. Overseas commentators reacted with eye-rolling weariness but little surprise.

Add in long lines and senseless, disparately enforced rules — for instance, agents shouting at travelers for using cellphones in some arrival halls, while at others, such technology is treated as something other than a threat to the republic — and we give the strong impression of an authority-minded culture that’s coming slightly unhinged.

Allteftersom USA tappar mark utomlands så verkar man vilja ta ut sin frustration på anländande turister i ett försök att skrämma upp dom så mycket man överhuvudtaget kan.

New York Times skriver att det inte är att undra på att den amerikanska turistföreningen i en undersökning från 2006, fann att utländska resenärer är mer rädda för USA:s tulltjänst än för terrorister eller brottslighet. De betraktade USA:s som det i särklass minst välkomnande landet i hela världen. Två tredjedelar av resenärerna fruktade fängslade för “mindre misstag eller felaktigheter.”

Det är rent pinsamt att den svenska regeringen finner sig i att svenska turister måste lämna personinformation, inklusive fingeravtryck och ögonskan medan amerikanska turister till Sverige kan segla igenom tull och passkontrollen utan att behöva lämna några som helst personliga informationer.

Och då blir det som det blir.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags] Alcatraz, Golden Gate-bron, Highway 1, Hollywood, Los Angeles, Muir Woods, Napa-dalen, Pier 39, Sierra Buttes lookout, Stilla Havet, Turist i Kalifornien, San Francisco, Turist i USA, USA-turism, Turista i USA, Varning för att turista u USA[/tags]

9 thoughts on “Obama-regeringens paranoida och hårdhänta behandling av utländska turister på landets flygplatser

 1. San

  Nej, Irans främsta mål är inte att nuka bort Israel, det är att få kontroll över arabvärlden. Iran är den enda shiamuslimska staten, medans övriga är sunnimuslimer, dock med betydande shiamuslimska minoriteter som i t.ex Irak.

  Iranska kärnvapen skulle ge dom ett betydande maktövertag gentemot Saudi, Irak mfl. Lennart brukar ju hävda att det är Netanyahu som får USA att springa Israels ärenden. I själva verket är det snarare Saudierna ärenden man springer i det här fallet, det förvånar mig att Israel låter sig dras med.

 2. roger

  Johnny: Ja. Israels militära styrka är Irans främsta motiv att utveckla kärnvapen.
  Snart har Iran kärnvapen och kan nuka bort Israel med ett knapptryck. Tryggt.

 3. Johnny

  Roger: “Menar du att Israeler lever skittryggt?” Menar du att Israel skulle vara tryggare utan kärnvapen?

  Jag är för att Sverige skall ha styrkan att försvara sig mot alla potentiella fiender med alla medel ända in i döden, vi skall aldrig ge upp vår frihet och självständighet. Det är tack vare våra förfäders styrka som vi har ett land överhuvudtaget.

  Vikingarna var inga svaga mesar: http://www.youtube.com/watch?v=aml71doO5Po

 4. roger

  Bosse:

  Vad är det f.ö. som säger att t.ex. ett terrordåd inte lika gärna kan inträffa här som borta i USA?

  Förmodar att du är ironisk. Men annars, så om du får tid över så gör en marknadsundersökning i arabvärlden, mellanöstern, asien och kanske t.o.m. europa. Du kommer ganska snabbt se att det finns väldigt många människor som avskyr USA samt att det är försvinnande få som ens känner till sveriges existens.

  Handlar inte om att vara mesar, vi skall inte efterfråga mer i vår tull än vad VI anser är nödvändigt. Sen att något annat land gör en annan tolkning angående sin nations säkerhet och deras tull och vad de finner nödvändigt är väl deras ensak.

  Johnny: Menar du att Israeler lever skittryggt?
  Nordkoreaner lever kanske relativt tryggt men de flesta har det inte direkt glassigt i följd av de sanktioner som ett kärnvapeninnehav och “Do-as-we-say-or-we-blow-you-away”-inställningen ger.
  Om vi kunnat rusta upp så som du beskriver och levt väl på det hade såklart andra länder följt efter och till slut hade haft en 100%-igt kärnvapenbestyckad värld, vilket inte ens gjort oss mäktiga gentemot Andorra enligt din egna logik. Men du var väl likt Bosse ironisk hoppas jag.

 5. Johnny

  Bosse: “Nej jag frågar mig återigen när i historien det svenska folket förvandlades från vikingar till mesar.”

  1809 när vi förlorade kriget mot Ryssland och förlorade Finland skulle jag vilja säga, men efter 1968 blev Sverige allt mer extremt feministiskt. Tage Erlander avsåg att utveckla kärnvapen men lade tyvärr ner Studsvik projektet 1968 om jag minns rätt.

  Fördelen med kärnvapen är att litet land med 10 miljoner invånare blir lika militärt starkt som ett med 1000 miljoner. Jag tror inte Sverige skulle behöva mer än sex u-båtar och 1000 kärnvapenmissiler för att säkra vår suveränitet och självständighet.

  Vår utrikespolitik skulle då bli enkel och tydlig; “Do as we say or we blow you away.” men då krävs det en riktig man vid rodret, typ en som Gustav den II Adolf eller vilken Vikingahövding som helst. Asagudarna var ju en riktig krigar religion där högsta äran var att dö i strid för då kom man till Valhall och fick dricka öl med Oden i all evighet, kanske inte slår 72 jungfrur men ganska bra erbjudande ändå. Vikingarnas kultur var heder, mod, styrka och lojalitet.

  Well, man kan åtminstone göra som Brasilien gjorde genom att tillämpa samma kontroller av USA medborgare när de kommer till landet, även om man är tjej.

  Seger eller Valhall!

 6. Bosse

  Jag tycker det är pinsamt att leka med tanken att vi skulle göra som dem eller vice versa.

  Jasså och varför det då roger? Själv tycker jag det är oerhört patetiskt att vi ständigt ska stå där och jamsa med utan några som helst krav på motprestationer så fort världspolisen från andra sidan Atlanten fått någon ny nyck. Vad är det f.ö. som säger att t.ex. ett terrordåd inte lika gärna kan inträffa här som borta i USA?

  Nej jag frågar mig återigen när i historien det svenska folket förvandlades från vikingar till mesar. 😉

 7. roger

  Det är rent pinsamt att den svenska regeringen finner sig i att svenska turister måste lämna personinformation, inklusive fingeravtryck och ögonskan medan amerikanska turister till Sverige kan segla igenom tull och passkontrollen utan att behöva lämna några som helst personliga informationer.

  USA upplever att det finns en hotbild mot sin nation, vilket det givetvis också gör.
  Sverige upplever inte att det finns någon direkt hotbild mot oss, vilket det inte heller gör.
  Jag tycker det är pinsamt att leka med tanken att vi skulle göra som dem eller vice versa.

 8. San

  Fråga någon som är färgad som åker till Europa, det är milsvid skillnad. På randomkontroller i Schweiz så stoppar de bara färgade, vilket jag själv har varit med om ett flertal gånger, för att inte säga Danmark där det kan ta evigheter att komma in med fel hudfärg. USA:s öppna och välkomnande passkontroll är helt klart en förebild, sen blir ju klart europeer ofta förnärmade över att behöva utstå samma behandling som svartskallar eftersom amerikaner är så politiskt korrekta och inte tillåter racial profiling.

 9. Erik Ferrari

  Klagar? Jag hör inget annat än klagan av alla de jag känner som regelbundet åker till USA. Min kompis på Irland kallar processen för “audition to enter the US”. Personalen man möter är allt annat än trevlig, förutom en gång i Honolulu 2007 där jag faktiskt blev riktigt vänligt bemött (Honolulus flygplats var överlag väldigt effektiv). Undantaget som bekräftar regeln.

  Ibland har man ju lust att säga något otrevligt tillbaks men det har man ju ingenting för eftersom stolpskottet bakom disken har all makt att skicka hem dig igen.

Comments are closed.