Politik

Armerad betong, Pentagons krigsspel Internal Look, CIA, Iran och Israel, datormolnen

Teheran

Ryktena om ett möjligt Israelisk-amerikanskt krig mot Iran fortsätter med oförminskad intensitet. I floden av pusselbitar så hittar vi som vanligt en del högintressanta bitar, som dock inte ändrar på det faktum Obama endast “in extremis” kommer att anfalla Iran.

På tal om pusselbitar så påminns jag om den unika och anrika svenska tankesmedjan Blandaren som med tanke på det gamla ordstävet om att inte kasta pärlor till svinen en gång skrev: “kasta inte bort svinen, i somliga kan man hitta pärlor”.

Pärlor i pusselbitstsunamin alltså:

Mark Mazzetti och Thom Shanker skriver i New York Times om hur Pentagons stora krigsspel Internal Look om hur ett israeliskt-amerikanskt krig mot Iran skulle förlöpa har oroat amerikanska militärer: U.S. Simulation Forecasts Perils of an Israeli Strike at Iran – NYTimes.com

A classified war simulation held this month to assess the repercussions of an Israeli attack on Iran forecasts that the strike would lead to a wider regional war, which could draw in the United States and leave hundreds of Americans dead, according to American officials. …The exercise was designed specifically to test internal military communications and coordination among battle staffs in the Pentagon, Tampa, Fla., where the headquarters of the Central Command is located, and in the Persian Gulf in the aftermath of an Israeli strike. But the exercise was written to assess a pressing, potential, real-world situation. In the end, the war game reinforced to military officials the unpredictable and uncontrollable nature of a strike by Israel, and a counterstrike by Iran, the officials said.

Det scenario som de flesta nu förutser är först ett israeliskt anfall mot Iran, följd av en iransk reaktion, som antagligen inte skulle vara ett direkt iranskt angrepp på Israel, i sin tur följd av en massiv amerikansk attack mot Iran.

Men som Robert Grenier, tidigare plats-chef på CIA, skriver på Al Jazeera så kommer att israeliskt-amerikanskt krig mot Iran aldrig att få den iranska regeringen att kapitulera. USAA och Israel måste redan nu börja tänka på vilken fred man vill ha. Hur ska den se ut? Och som Robert Grenier ser det så kommer även Iran att vara med och diktera fredsvillkoren, som inte direkt kommer att se speciellt positiva ut för vare sig Israel eller USA: : War with Iran: Focusing on the end-game – Opinion – Al Jazeera English

… if the point of conflict from the perspective of Israel and the West were to remove the eventual threat of Iranian nuclear arms, and military means on their own will not be sufficient to achieve such an end, what sort of political arrangement might armed conflict help to precipitate?

… Thus, [efter ett israelisk-amerikanskt krig mot Iran] a new political arrangement in the region designed to achieve strategic balance without resort to nuclear weapons, and to win broad regional support would need to include a firm political governor on the unfettered employment of unilateral military means by the US; mutual assurances against internal interference and subversion designed to allay Arab fears of Persian dominance; and a comprehensive regional denuclearisation regime – which would perforce include Israel. None of these might seem feasible or palatable now. But the world will look different after a messy armed conflict in the Gulf, and what might once have seemed unthinkable might well become imperative. .

James Risen skriver i New York Times om de metoder som USA har för att spionera på Iran, och hur svårt det är att trots all massavlyssningsteknologin ta reda på vad den iranska ledningen verkligen planerar, en mycket bra artikel av en expert på CIA, om vilken Risen har skrivit hela två böcker : Iran Intelligence Crisis Showed Difficulty of Assessing Nuclear Data – NYTimes.com

… …
While the National Security Agency eavesdrops on telephone conversations of Iranian officials and conducts other forms of electronic surveillance, the National Geospatial-Intelligence Agency analyzes radar imagery and digital images of nuclear sites. Outside analysts believe high-tech drones prowl overhead; one came down late last year deep inside Iranian territory, though American officials said they lost control of it in Afghanistan. Meanwhile, clandestine ground sensors, which can detect electromagnetic signals or radioactive emissions that could be linked to covert nuclear activity, are placed near suspect Iranian facilities.

Economist, slutligen, skriver om hur iranska forskare håller på att framställa nya former av betong som kan göra USA:s möjligheter att bomba sönder deras underjordiska atomanläggningar svårare än man hittills trott: Bunker-busting: Smart concrete | The Economist

Leon Panetta, America’s defence secretary, seems worried. He recently admitted that his own country’s new bunker-busting bomb, the Massive Ordnance Penetrator, needs an upgrade to take on the deepest Iranian bunkers. But even that may not be enough, thanks to Iran’s mastery of smart concrete. …Mahmoud Nili of Bu-Ali Sina University in Hamadan for example, is using polypropylene fibres and quartz flour, known as fume, in his mix. It has the flexibility to absorb far heavier blows than regular concrete. Rouhollah Alizadeh may do better still. Dr Alizadeh, a graduate of the University of Tehran, is currently working at Ottawa University in Canada on the molecular structure of cement. Once again, this research is for civilian purposes and could pave the way for a new generation of UHPC with precisely engineered properties and outstanding performance.

Så för att sammanfatta: Om kriget kommer så kommer USA och Israel inte att kunna tvinga Iran till villkorslös kapitulation som man gjorde med Nazityskland, annat än om man är beredd att ockupera hela Iran. Vilket är både militärt och politiskt omöjligt. Man måste därför förhandla med mullorna. Precis som efter Irak-kriget så kommer Iran antagligen att öka sitt inflytande i regionen.

Men det finns en aspekt på hela den här sorgliga historien som ingen hittills verkar ha insett. Om den nu döda gröna rörelsen eller kanske rent av USA slutligen skulle lyckas genomföra regimskifte i Iran så skulle Iran snabbt växa fram till Mellanösterns största och mäktigaste ekonomiska makt. Iran har en välutbildad medelklass och utmärkta universitet. Iran är en helt annan slags nation än t.ex. Egypten som har en GDP per kapita på $6500 mot Irans $12 200. Detta trots Akhmadinejads ekonomiska misskötsel och de amerikanska ekonomiska sanktionerna.

När Iran en gång kopplar upp sig mot datormolnen som kommer landet snabbt att utvecklas till en av världens ekonomiska stormakter. Med tanke på att det fullkomligt myllrar av iranier här i Silicon Valley så tror jag knappast att det är en överdrift.

Iran och Turkiet (med en GDP per kapita på $14 600, allt enligt CIA:s utmärkta World Factbook , kommer att bli Mellanösterns två regionala stormakter. Mellanösterns Tyskland mot Israels Tjeckien.

Frågan är då om Israel kommer att fortsätta att vara USA:s närmaste allierade, och om USA:s stöd kommer att vara villkorslöst som idag. Eller om USA kommer att börja tävla med Kina och Indien om Turkiets och Irans gunst.

Vi får se efter kriget.

Länkar:Iran

Axplock från den nordiska pressen:

Ekot,SvD – Utrikes

[tags] Iran, Barack Obama, Breaking News, emonstrations In Iran Iran, Iran Clashes, Iran Demonstrations, Iran Election, Iran Election Video, Iran Police, Iran Riot Video, Iran Violence, Iranian Riots, Iranian Riots Videos, Video Of Demonstrations In Tehran, Violent Clashes In Iran, Vita Huset, White House, World News, Mahmoud Ahmadinejad, Ali Khamenei,Mir-Hossein Mousavi, Basij,2009 Iranian presidential election ,Internal Look [/tags]