Politik

Silicon Valleys Startup-acceleratorer, ett sätt att slå dig in på den amerikanska IT-marknaden

Klicka på bilden

Möjligheterna för svenska IT-entreprenörer att slå sig in på den amerikanska IT-marknaden har aldrig varit bättre.

S.k. acceleratorer eller inkubatorer vars enda uppgift är att slussa in små startupföretag med spetskompetens på den amerikanska IT-marknaden växer upp som svampar ur jorden. Det är en heltidssysselsättning att bara hålla koll på alla nya acceleratorer. Och, dom begränsar sig inte enbart till amerikanska startupföretag.

Ragnar Sass skriver på Pando Daily om startup-acceleratorerna och hur man bör bete sig för att komma in, läs hela artikeln, den är bra: 9 Practical Tips on How to Get Into a Top Startup Accelerator | PandoDaily

Accelerator programs and their teams are different. You get some credit from Y Combinator founder Paul Graham when you have been active in Hacker News. Meanwhile, Angelpad tends to favor b2b startups, while 500 startups is more open minded about international startups and female founders. Something all incubators seem to agree upon is that it’s all about the team. So much so that Y Combinator just announced that they are now considering teams without an actual idea. The majority of successful startups have been started by only two to three people. Incubators sometimes accept single-founder teams, but they rarely accept more than four founders per team.

Allt handlar om kontakter, spetskompetens, ett bra team och litet tur. Kommer man bara in så får man komma över på tre månader (vanligtvis) med mentoring-hjälp och chansen att skriva färdigt en användbar första version av sin produkt, plus chansen till riskkapital när man tar sin “examen”.

Jag har pratat med ett startupföretag från EU som är över här på en sån här accelerator och som säger att dom är övertygade om att få riskkapital och redan har planer på att etablera sig här. Hur dom kan fixa arbetsvisum vet jag inte.

Liknande acceleratorer finns nu även i EU. Det här är en oerhört viktig trend och konkurrensen är stenhård. De här acceleratorerna får vanligtvis flera hundra ansökningar för ett dussin platser.

Axplock från den nordiska pressen:

Computer Sweden 20 senaste nyhet

Länkar och källor
http://www.usabloggen.se/2011/12/28/y-combinator-techstars-seedcamp-startup-acceleratorer-och-dagens-it-entreprenorer/, Y Combinator, Techstars, Seedcamp, RockHealth,Healthbox , Blueprint Health ,AngelList

[tags] LinkedIn, Mountain View,Google, Palo Alto, Stanford University, San Jose, Zynga, Twitter, Oracle, Intel, Hewlett-Packard, Apple, Oracle, Cisco,Electronic Arts, Facebook, Nvidia, Symantec, Yahoo, Juniper, AMD, VMWare, EBay, Tesla Motors, Microsoft, Y Combinator, Techstars, Seedcamp, Startup Sauna, Healthbox, Blueprint Health, Rockhealth, AngelList[/tags]