Politik

Kommer USA-kongressen att öppna dörrarna till crowdfunding av startupföretag?

Kapitolium i Washington

Man skulle kanske tro att i detta det friaste av alla länder så skulle vem som helst ha rätten att investera i startupföretagen i Silicon Valley, eller annorstädes i USA.

Men så är faktiskt inte fallet. Lagen är f.n. skriven så att endast USA:s rikaste får investera i startupföretag, se detaljer nedan.

Intressant nog är det dock helt lagligt i EU, så medan den mytomspunna “Amerikanska Drömmen” alltså inte riktigt håller måttet, så lever í alla fall den “Europeiska drömmen och frodas!

Men nu, som Sam Gustin skriver i Time Magazine så kan USA komma att lära av EU och även tillåta hoi polloi att investera i startupföretag: Will Crowdfunding Drive a New Wave of Startup Investing?

Currently, federal securities law limits how, and from whom, startups can raise money. First, startups are prohibited from raising funds using the internet or broadcast media. Second, the pool of possible investors is limited to so-called “accredited investors,” who must have annual income of $200,000 ($300,000 for couples), or have a net worth of at least $1 million (not including the value of their home). Needless to say, this rule excludes the vast majority of Americans from being able to participate in startup investing.

… Under the JOBS Act, startups will now be able to solicit funds using online crowd funding platforms. Entrepreneurs will be able to raise up to $1 million from ordinary investors who can put in up to $10,000. Entrepreneurs can raise up $2 million if they provide investors with audited financial statements.

The legislation would also allow startups to raise as much as $50 million from the public (up from $5 million now) before they have to register with the Securities and Exchange Commission, and increase the number of shareholders from 500 to 1,000 before SEC registration is required.

Vi får se om senaten godkänner lagförslaget. Demokraterna verkar bromsa.

Det här skulle inte minst bli viktigt för små startupföretag som alltså precis som i Europa skulle kunna samla in startupkapital på webben. Det skulle samtidigt slå mot de rika s.k. ängelinvesterarna, läkare, advokater, tandläkare, börshajar, som nu har den här nischen helt för sig själva.

En viktig sak med den här reformen, om den blir verklighet, är att det idag är svårt, men givetvis inte omöjligt, att få startupkapital för den som inte personligen känner riskkapitalisterna. Om processen öppnades så skulle även helt okända entreprenörer i alla fall ha chansen att hitta villiga investerare på webben.

Uppdatering 23/3/2012: Som Edward Wyatt skriver i New York Times så har senaten nu godkänt lagen med vissa reservationer. Den är nu tillbaks i representanthuset för jämkning: Senate Passes Start-Ups Bill, With Amendment

Länkar och källor
http://www.usabloggen.se/2011/12/28/y-combinator-techstars-seedcamp-startup-acceleratorer-och-dagens-it-entreprenorer/, Y Combinator, Techstars, Seedcamp, RockHealth,Healthbox , Blueprint Health ,AngelList

Taggar
[tags]Y Combinator, Techstars, Seedcamp, Startup Sauna, Healthbox, Blueprint Health, Rockhealth, AngelList[/tags]

8 thoughts on “Kommer USA-kongressen att öppna dörrarna till crowdfunding av startupföretag?

 1. H2

  Jag tror Roger nämner den riktiga anledningen. Småsparare har blivit lurade förr i det här landet av duktiga säljare

 2. Christer W

  Lustigt att ingen av de föregående inläggen vågar ens tänka tanken OLIGOPOL. Den kapitalistiska världen är ju full av sådan tendenser.

 3. roger

  Låter ju väldigt märkligt som sagt…
  Enda rimliga anledningen jag kan komma är att skydda de med mindre resurser från bedragare? Duktiga säljare som viftandes med en papperslunta proklamerar att han har nästa facebook på gång och ger just DIG chansen att belåna ditt hus investera i detta projekt.

  1. Lennart

   Roger: Jo den anledningen har angivits, men jag är inte riktigt säker på om det är den grundläggande anledningen. Inget förhindrar ju mig att t.ex. investera tusen kronor i ett startupföretag. Och det finns inga hinder för mannen på gatan att resa till Las Vegas och spela bort alla sina pengar där.
   Klart är dock att de rika investerare som idag spelar en mycket viktig roll i riskkapitalet nu kommer att få konkurrens. Det kommer inte längre att bero på vem du känner om du får vara med och investera i startupföretag.

 4. Daniel

  Låter väldigt märkligt. Hur kan man hindra någon från att investera i något? Är det så att start-up investeringar har egna särskilda skatteregler med avdrag ocg liknande och det är dessa du endast får nyttja om du är ackrediterad?

  Så “pöbeln” FÅR investera men inte nyttja vissa fördelar?

  1. Lennart

   Daniel: Jo det är märkligt, och precis varför det är förbjudet vet jag faktiskt inte. Reglerna har stiftats av Securities and Exchange Commmission och det är dom som håller i trådarna. Ska forska litet mer i det här i helgen.

  1. Lennart

   San: Tydligen är orsaken att SEC en gång i tiden ansåg att det vore farligt om mindre bemedlade människor fick möjligheter att tappa skjortan på riskfyllda investeringar. I alla fall är det den anledning som anförs.

Comments are closed.