Politik

Garry Gutting, filosofen John Gray och det globala problemet med USA:s fundamentalistiska Kristna Höger

Sarah Palin, den kristna högerns okrönta drottning.

En av de märkligaste aspekterna av den annars så moderna supermakten USA är att man bredvid skyskrapor, motorvägar och IT-industrier också hittar mellan 30 och 50 miljoner militanta bokstavstrogna extremkristna.

Helt irrationella människor som gudarna och andeväsena, om det nu finns några sådana, i sanning har övergivit.

Garry Gutting, filosof vid det katolska Notre Dame-universitetet har skrivit en synnerligen läsvärd artikel i New York Times om dessa människor och deras ologiska och osammanhängande tankevärd med utgångspunkt från den samtida engelska filosofens John Grays skrifter .

Orsaken till dessa människors fanatiska religiositet är, som Gutting, skriver, att de är helt övertygade om att om de bara tror på gud så kommer de att fara till himlen och leva i evighet, s.k. rapture. Jag känner sådana människor här i Silicon Valley som träffas på helgerna för att prata om vilka överdådiga villor de kommer att bo i när dom en gång dör och åker till himlen.

Men som Gutting med stöd från Gray skriver, så finns det ingen som helst anledning att tro att även om det kunde bevisas att det faktiskt finns gudar och andeväsen, att dessa skulle ha något som helst intresse av att låta miljarder människor leva i evigheter uppe i himlen.

Det enda rationella som den Kristna Högern därför kan göra är att strunta i att tro på gudar och istället fokusera på att leva moraliska liv i det här och nu. Ungefär som Sveriges K.G. Hammar, en mycket intelligent person vars böcker jag faktiskt har läst.

Does It Matter Whether God Exists? – NYTimes.com

Discussions of religion are typically about God. Atheists reject religion because they don’t believe in God; Jews, Christians and Muslims take belief in God as fundamental to their religious commitment.

The philosopher John Gray, however, has recently been arguing that belief in God should have little or nothing to do with religion. He points out that in many cases — for instance, “polytheism, Hinduism and Buddhism, Daoism and Shinto, many strands of Judaism and some Christian and Muslim traditions” — belief is of little or no importance. Rather, “practice — ritual, meditation, a way of life — is what counts.”

He goes on to say that “it’s only religious fundamentalists and ignorant rationalists who think the myths we live by are literal truths” and that “what we believe doesn’t in the end matter very much. What matters is how we live.”

Orsaken till tankefelet är att de gudar som eventuellt finns bevisligen inte har något som helst problem med att introducera katastrofer som världskrigen, förintelsen, kommunism och hungersnöd som har dödat miljoner människor.

Så eftersom andeväsendena uppenbarligen inte har haft något som helst emot att hundratals miljoner människor har dött i krig och elände, så finns det heller ingen som helst logisk orsak att tro att dom skulle ha något speciellt intresse av att låta den kristna högern leva i evighet uppe i molnen någonstans.

Dvs vad dessa gudar eventuellt menar med godhet behöver inte omfatta att rädda den kristna högern. Vilket är orsaken till att Gray och Gutting anser att det enda de kristna kan göra är att fokusera på att leva moraliska liv i det här och nu och strunta i eventuella gudar och andeväsen.

Nu ligger det tyvärr inte den kristna högerns natur att sluta att hoppa på de svagaste och mest utsatta i samhället. Även i Sverige har några kristna hoppat på humanisterna, men lyckligtvis fått svar på tal. Christer Sturmark försvarar humanisternas rätt i Svenska Dagbladet: Humanism är varken intolerant eller aggressiv | SvD.

För som Christer Sturmark skriver i ett demokratiskt samhälle så får de kristna leva precis hur de vill, så länge dom slutar att ge sig på alla andra människor och försöka tvinga dom att leva som de kristna vill.

Vad som idag gör den kristna högern till ett globalt problem är deras växande inflytande på USA:s utrikespolitik, speciellt i Mellanöstern, men även i Centralasien. Jag har skrivit om hur ett medelålders par som min fru kände helt plötsligt försvann. De hade rest bort, och några månader senare kom de lika plötsligt tillbaks. De hade varit på resa, till Kazakstan eller var det nu var. Som missionärer kom det fram efter många om och men!

Men även om inget kommer att förändras och de kristna högern fortsätter att försöka utöka sitt inflytande och trycka på för krig mot Iran och fortsatt ockupation av Palestina, så är det här en intressant och stimulerande artikel. Läs den.

Jag minns f.ö. hur jag pendlade med en mycket trevlig IT-kille här som var bokstavstrogen. Så för att ha något att säga så frågade jag om han hade läst Augustinus bekännelser, en av de mest kända kristna böckerna som överhuvudtaget finns. Nej, han var helt förvånat, varför skulle han göra det, han läste bibeln. Frågan om vilket språk bibeln ursprungligen hade skrivits på förvånade honom. Engelska ansåg han men han hade aldrig ens reflekterat över det. Och han hade aldrig ens hört talas om Augustinus.

Tragiska människor.

Axplock från den nordiska pressen:

Ekot

[tags] Christian Right, Sarah Palin, Religious Right, Kristna i USA, Kristna Högern i USA [/tags]