Politik

Helt omtumlande, min första iPad, men vad skall jag ha den till?

Efter att ha väntat och väntat och väntat på att någon ska komma med en Android-baserad surfplatta i samma klass som Apples iPad, så beslöt jag mig motvilligt för ett par veckor sen för att köpa den nya iPadden som just kom ut.

Men sen kom ryktet igår om att Google kanske kommer ut med en 7-tums platta i slutet av maj, så jag vilade på hanen.

Sen idag kom min äldste son flygande från Seattle på blixtbesök – med en alldeles speciell gåva till sin pappa, nämligen en splitterny iPad av senaste modellen. Tala om att ha snälla barn!

Efter att ha lekt med den större delen av eftermiddagen kan jag bara säga att jag är positivt överraskad. Jag har en del PowerPoint-filer på DropBox som ser fenomenalt fina ut på iPad, helt utan någon konvertering. Mycket imponerande. SvtPlay ser också mycket bra ut, liksom alla de amerikanska och svenska tidningar jag läser.

De YouTube-videon som jag brukar titta på ibland, som Three Men in a Boat med Griff Rhys Jones, Rory McGrath and Dara O Briain ser helt vidunderliga ut.

Kamera och Videokamera båda mycket fina. Men sen kom den helt omtumlande upplevelsen som fick mig att förstå hur helt revolutionerande iPadden verkligen är. Gissa vad det var?

Jo Sveriges Radio! Som så ofta med ny teknologi så kommer ett helt oväntat aha-ögonblick och för mig var det Sveriges Radio. Bakgrunden är denna. När jag äter min frukost tidigt på morgonen så läser jag den amerikanska IT pressen plus de internationella nyheterna, men sen vill också jag gärna lyssna på Sveriges Radio.

Vilket betyder att jag antingen måste baxa upp min tunga bärbara dator på frukostbordet eller också lyssna i min mobil. Vilket går bra, men är litet klumpigt, speciellt eftersom jag måste använda hörlurar.

Men till min stora förvåning är iPad en förstklassig radio. Jag sätter på Sveriges Radio-appen och de inbyggda högtalarna är så bra att jag lika gärna kunde sitta i Sverige. Helt fantastiskt.

Jag har inte 4G-abonnemang utan kommer att använda Wifi-uppkoppling.

Ska också installera iMovie så att jag kan ta en del videofilmer från Silicon Valley. Fick tipset av Erik som läser bloggen. Appen kostar bara fem dollar, är det verkligen hela iMovie?

Om någon har några tips till bra appar så säg gärna till.

Det känns riktigt konstigt att vara tillbaks på min bärbara dator igen för det här blogginlägget.

Mer, mycket mer om iPad under veckan som kommer.

Axplock från den nordiska pressen:

Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]iPad 3, iPad, Apple iPad, Apple iPad Silicon Valley, iPad Sveriges Radio [/tags]

7 thoughts on “Helt omtumlande, min första iPad, men vad skall jag ha den till?

 1. H2

  Lennart, jag har en LG BD670. LG liksom de flesta elektronic tillverkare fixar gratis appar till sina produkter som du kan ansluta till ditt nätverk (fast eller wireless). Naturligtvis finns dom på iTunes

 2. H2

  Tack utlandsMartin för både tips och info. häromkvällen hittade jag en app som jag kan styra min dvdspelare med.

 3. utlandsMartin

  Precis H2, för svtplay kör websidan och inte appen. När man laddat websidan så kan man skapa “en app” genom att välja “Add to Home Screen” istället för ett bokmärke i Safari. Lennart, att lyssna på radio så ladda ner “TuneIn Radio” som också finns för Android istället för SR-appen. Skapa ett konto så kan du synka dina favoriter mellan Androiden o iPad’en. Jag lyssnar på SR och en mängd lokalstationer (Skåne) via den appen (Browse->By Location->Europe->Sweden->osv…)

  Andra iPad appar som jag har:

  IDG.se, USA Today, Dictionary.com, Flipboard, LogMeIn, Find iPhone (för att hitta min iPad, iPhone och mina barns iTouch typ under soffan), Sparbanken Öresund + en mängd Bank-appar, Arla Köket, iLife apparna, en app från vår kabeltv operatör COX som just nu har runt 50 TV kanaler live, samt massa annat. Totalt 138 appar. Synkade också över en mängd teknisk dokumentation (och böcker) till iBooks.

  Lennart, precis som du har jag inte haft en iPad mer än ett par veckor. Har märkt att min laptop används allt mindre kvällstid och speciellt när jag är på resande fot som nu i downtown S.F. Skall prova på ikväll efter jobbet att mecka ihop en video i iMovie över alla bilder o filmer som jag tog igår på kvällstrippen till Alcatraz. Kvällsturen rekomenderas verkligen!

  1. Lennart

   utlandsMartin: Tack för tipsen! Berätta hur det går med iMovie, och om kan kan göra något vettigt med den enbart på iPad eller om man också behöver en iMac? Den är ju löjligt billig på iPad, är det verkligen det enda man behöver? I så fall så köper jag den på momangen.

   Du har helt rätt i att USATodays nedladdningsfunktion är väldigt praktisk för resenärer. Jag tycker mig minnas att jag såg en liknande iPad-funktion i morse som hette “läs senare” eller nått liknande (har inte paddan med mig här). Skall kolla ikväll.

   Precis som du så använder jag iPad för allt som jag överhuvudtaget kan, inklusive svara på kommentarer. Det är bara när iPad inte klarar av något som jag använder datorn.

   Om det skulle gå att kopiera litet text från en tidning, plus fånga URL-et i Bit-ly eller någon liknande URL-förkortare och sen i sin tur spara alltihop i WordPress, så skulle jag kunna blogga direkt från iPad. Ska leta runt efter en sån app.

   Mer senare om detta mycket fascinerande ämne.

 4. Lennart

  H2: tack för tipset, ska göra det. Kul för tyska är faktisk mitt fjärde språk efter svenska, engelska, och kinesiska. Brukar regelbundet kolla Der Spiegel

 5. H2

  Appen för svtplay är tydligen designad för Iphone så grafiken är inte bra nog på Ipad. Även om tyska inte är ditt spräk, ladda ned gratisappen för ZDF mediathek och jämför.
  Men en HDMI adapter kan man koppla in den på TVn och man får en MYCKET bra bild som aldrig hänger sig

Comments are closed.