Politik

Nu när du har en iPad, behöver du en mobil och en bärbar dator?

Min splitter nya iPad på golvet i vardagsrummet.

Prylar prylar prylar. 12 timmar efter att min äldste son gav mig en splitter ny iPad av allra senaste modellen så inställer sig frågan, behöver jag längre en pekmobil eller en bärbar dator?

Svaret, som förvånar mig något, är båda ja och nej. Nej, när jag reser till Sverige nästa gång så kommer jag endast att ta med mig min lilla lätta iPad och lämna den flera kilo tunga bärbara datorn i Kalifornien.

Med den kan jag mejla och surfa på webben, jag kan t.o.m. skriva enklare bloggininlägg, vilket jag f.ö. även kan från min mobil.

Men svaret blir samtidigt också nej, jag kan INTE slänga vare sig min pekmobil eller min bärbara dator. Låt oss först höra från Casey Newton i San Francisco Chronicle som skriver om just det här ämnet så återkommer jag längre ner med motiveringen för mitt rungande nej: IPad has truly evolved into alternative to laptop

The new iPad arrives this month with a pair of distinct advantages over laptops on the market today. One is that display – four times the pixels of iPad 2, which you’ll marvel at every time you’re using an app that takes advantage of them. The display actually evolved faster than the Internet did – as the New York Times reported this week, some images on the Web look less sharp on the iPad because they haven’t been scaled up to match its resolution. Its other main advantage?

Access to those fast cellular networks. Laptop warriors are forever searching for hotspots to grant them Internet access. If you’re willing to pay a premium for the 4G model – and for those data plans, which start at $20 a month – the iPad is its own hotspot. On Verizon’s network, you can even share your connection with up to five devices. (I tried that for a couple of hours this week, and suddenly about 400 megabytes of my 1 gigabyte plan had disappeared. Sad, bitter lesson learned.)

Så på nästa shoppingresa till New York eller kärlekssemester i Thailand, ta med dig din iPad och lämna den bärbara datorn hemma.

MEN, släng för sjutton inte din bärbara dator, för annat än om du tillhör de nu ökända en procenten av världens befolkning så har du liksom jag helt enkelt inte råd med att använda en iPad fullt ut.

Varför inte? För det första för att jag helt enkelt inte råd med ett 4G-abonnemant ovanpå det 3G-abonnemang jag har för min lilla pekmobil. Så jag kör WiFi på min iPad.

För det andra så ser många tidningar iPadden som ett sätt att marknadsföra sig till världens rikaste en procent, så trots att jag t.ex. har ett abonnemang på New York Times som jag kan läsa på min mobil och på min dator så måste jag betala ännu mer för att även kunna läsa “The Grey Lady” som tidningen kallas i folkmun på min iPad.

Så jag får fortsätta att läsa New York Times och andra spärrade tidningar på min lilla mobil och min bärbara dator.

Sen är det otvivelaktigt snabbare att skriva på ett gammaldags mekaniskt tangentbord än på det visserligen utmärkta men ändå långsammare mjuka tangentbordet på iPadden.

Och till sist, jag tror inte att tidningarna kommer att överleva genom att marknadsföra färggranna och pappersliknande tidningar i iPadformat.

Alltså, iPad är fenomenal att ha med på tågresan eller på flyget. Den är rent fantastisk tillsammans med Dropbox för den som liksom jag vil ha tillgång till dokument av alla de slag. Den är suverän för mediekonsumtion av alla sorter och alla former. Utom alltså för de tidningar och tidsskrifter som marknadsför sig till de rikaste.

Sen har jag ännu inte hittat en funktion som finns på Android, nämligen förmågan att lägga in en länk till ett url som min egen på skärmen så att man bara behöver trycka på en ikon. Är det någon som vet om det går?

Klart är att en digital gräns håller på att växa fram mellan dom som har råd med såna här prylar och dom som inte har det. Och det kommer med stor säkerhet att få sociala konsekvenser framöver.

Axplock från den nordiska pressen:

Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple, Swype,iPad [/tags]

One thought on “Nu när du har en iPad, behöver du en mobil och en bärbar dator?

  1. utlandsMartin

    På tal om nyhetsappar så är kanske inte USA Today den bästa tidningen, men den nya versionen har ett off-line läge som jag börjar att gilla. Strax innan mitt pendlingsplan från Washington till San Francisco i måndags så lät jag appen ladda ner alla artiklar som jag sedan utvalt kunde läsa på planet. Hoppas att mer nyhetsappar får den funktionen.

Comments are closed.