Politik

Silicon Valleys sötaste tjej, DropBox, iPad och ditt högeffektiva internationella liv på Webben

En gång i webbens barndom, 1996 för att vara exakt, så grundade en grupp IT-ingenjörer från Java med den lika smarta som sockersöta Kim Polese i spetsen, se bilden ovan, ett företag som hette Marimba och som skulle automatisera mjukvarudistributionen på webben genom att pusha ut data på Internet.

Jag var inblandad i ett kortfristigt samarbete med Marimba, som dock var på tok för tidigt ute med sin vision. Idag, med bredband, så är det en helt annan sak, vilket är varför DropBox nu har blivit en app som alla använder för att hålla sina datorer synkroniserad med varandra.

Du jobbar i grupp eller ensam och har flera datorer. Så din kollega i Sverige uppdaterar en presentation och tack vara DropBox så uppdateras kopian på din disk rent magiskt utan att du behöver lyfta ett finger.

Själv har jag DropBox på min iPad, på min pekmobil och på mina olika datorer, och jag behöver aldrig längre oroa mig för var originalversionen ligger och om den kopia jag har i mobilen eller den dator jag just råkar sitta framför har den senaste versionen. Dom är alla synkroniserade tack vare DropBox.

Det blev tyst om gänget som grundade Marimba efter den första hajpen, men en av dom, holländaren Arthur van Hoff är idag teknologichef på Flipboard som har en populär RSS-baserad app för webbpublikationer.

Jag har dock aldrig lyckats få min blogg att fungera riktigt där.
Men om det är någon som har mer än en dator plus pekmobil så rekommenderar jag starkt DropBox. Det är helt enkelt omöjligt att jobba utan DropBox om man har flera datorer eller jobbar i grupp, så enkelt är det.

De flesta har säkert redan hört ryktena om att Google snart kommer att lansera sin egen surfplatta: Amir Efrati skriver i Wall Street Journal: Google to Sell Tablets on Its Own This Year – WSJ.com

Den kommer dock antagligen att bli en sju-tummare och vara riktad mot Amazon snarare än mot Apples iPad som än så länge är helt ohotad.

Axplock från den nordiska pressen:

Ekot,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Kim Polese, Marimba, Dropbox iPad, Silicon Valley, Arthur van Hoff [/tags]