Politik

Måste läsa för alla USA-intresserade: Alex Gilvarrys From the Memoirs of a Non-Enemy Combatant

Vill man tränga in i ryggmärgen på ett land så ska man inte läsa fakta-böcker, för det går inte att fånga en hel kultur i fakta. Istället ska man läsa skönlitteratur.

För ett år sen skrev jag om Gary Shteyngart magnifika Super Sad True Love Story, om ett framtida USA som sammanfattas så här i Shteyngarts bok: “USA befinner sig på randen av ekonomisk kollaps och hotas av sina kinesiska fordringsägare. Den totalitära och politiskt oberoende regeringens är helt inriktat på att främja masskonsumtion samtidigt som man avlägsnar politiska dissidenter”.

En framtid som mycket väl kan komma att bli verklighet i massavlyssningens USA och Sverige med andra ord.

Titta inte på mig, jag har rent mjöl i påsen.

Nu kommer Alex Gilvarry, en ny ung författare med en vidunderligt rolig roman om en modeskapare i New York i början av president Bushs krig mot terrorismen. En modeskapare som plötsligt skickas till Guantanamo trots att han har hur mycket rent mjöl i sin påse som man överhuvudtaget kan kräva, plus att han är bra på mode.

Daniel Asa Rose i New York Times recenserar Alex Gilvarrys bok: Alex Gilvarry’s Debut Novel – NYTimes.com

…tells the story of Boyet Hernandez, a Filipino-­born fashion designer wending his way through the flamboyantly fatuous world of Brooklyn couture. The narrative crackles with satire, even before Boyet innocently lands himself at Guantánamo as the first detainee captured on United States soil and decides to bring the place a little flair by removing the sleeves from his orange jumpsuit.

… Boyet, so lately the toast of the runway, is interrogated, humiliated and given a close-up view of state-­sponsored brutality. The mirth is gone. Terror takes over.

Nu, som Daniel Asa Rose skriver så är det här inte enbart en komedi, utan en komedi som slutar i Guantanamo, dvs en komedi som liksom dagens amerikanska samhälle, slutar i en tragedi. Och där ligger bokens vikt, som en litteratur kritik av dagens USA.

Men det är kanske inte heller riktigt sant. För litteratur är litteratur och som sådan egentligen viktigare än det samhälle det spelar. För medan dagens USA kommer att vara glömt och försvunnit om 50 år så kommer Alex Gilvarry gnistrande roman utan tvekan att finnas kvar år 2062, på oräkneliga iPad 50.

Under tiden kan vi titta på en intervju med Alex Gilvarry i två delar: Del 1 och Del 2

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,Debatt – Debatt – hem,Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl

[tags]Alex Gilvarry , From the Memoirs of a Non-Enemy Combatant, Guantanamo[/tags]