Politik

Ansiktsigenkänning och biometri: datorn lär sig se, med helt oanade möjligheter

Klicka på boken.

Ni vet hur det är. Ni har kört till ICA i Piteå för att handla när din sambo plötsligt rycker dig i ärmen och viskar, nejmen titta, är det inte Fredrik Reinfeldt som står därborta vid mjöldisken? Du skakar irriterat på huvudet, Fredrik Reinfeldt, i Pite, det är omöjligt säger du. OK, men han ser ut som en ledsen flundra och om det inte är han, varför är han då omgiven av fyra mörkklädda män med solglasögon och öronsnäckor frågar sambon.

Din sambo drar snabbt upp sin pekmobil med ansiktsigenkänningsteknologi och tar en bild, innan gorillorna kastar sig över henne.

Välkommen till ansiktsigenkänningssamhället där myndigheterna och vi andra kommer att kunna använda den senaste datorteknologin för att kolla människorna runt om oss.

Kelly A. Gates , som är assistant professor vid department of communication and the science studies vid min dotters universitet University of California, San Diego, har skrivit en bok om det här ämnet: Our Biometric Future. Facial Recognition Technology and the Culture of Surveillance och den inte helt okände Evgeny Morozov har recenserat boken i London Review of Books. Lyckligtvis har han sedan lagt ut hela sin recension på sin egen website: My piece on the history of facial recognition technologies – Notes EM

For many purposes, having a computer that can guess a person’s gender or age by looking at their face is good enough. This means advertising hoardings that change their ads depending on who – a teenage girl or a middle-aged man – stands in front of them; vending machines that tell you what fizzy drink to buy based on what people who look like you are buying; web services that match the faces of abandoned dogs to those of humans looking for canine companions;

car prototypes that fasten your seatbelt and start beeping at you when they suspect you might be drunk or are about to doze off. (Much of this sci-fi stuff originates in Japan, where a company called Omron is selling ‘smile-scan’ technology that allows service industry firms to evaluate the quality of their employees’ smiles.) The Cowcam application developed at the University of Queensland uses FRT-like technology to separate farm animals on their way to water: cattle are good to go while goats and pigs are barred.

Leafsnap, a mobile app launched by the Smithsonian Institution, uses FRT to recognise photos of leaves and load detailed information about the leaf’s parent tree onto your iPhone. What self-respecting hipster wouldn’t want a mobile app that tells them the gender ratio – computed in real time – at their favourite bar, based on the pictures gathered by cameras installed at the bar’s entrance and exit? (That would be the popular SceneTap app.) What PowerPoint aficionado wouldn’t want to try teleconferencing software from Alcatel-Lucent that sends a warning when people on the other end of a conference call start looking bored?

Egentligen handlar det här om betydligt mer än bara att känna igen ansikten. För som så Evgeny Morozov så riktigt skriver så handlar det egentligen om att få datorer att kunna se och identifiera en hel radda av olika objekt, som t.ex. olika bladtyper i skogen.

Facebook har börjat experimentera med ansiktsigenkänning.

Det här är ännu ett exempel på att datorn håller på att vända upp och ner på den värld vi lever i och vi har ingen aning om hur den kommer att se ut ens om tio år.

Om utvecklingen är positiv eller inte får framtiden utvisa. Jag är inte smart nog att sia. Men det är i sanning spännande.

Det är också viktigt att komma ihåg att hur snabbt det än må gå utför för USA på det utrikespolitiska planet så har man fortfarande ett gediget försprång inom datateknologin. Och det är datateknologin som utgör grundvalen för Världen 2.0-

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur & Nöje – Senaste,DN.se – Kultur/Böcker, SvD – Senaste nytt

[tags]Biometri, Ansiktsigenkänning, Kelly A Gates, Our Biometric Future [/tags]