Politik

DotCloud och de hetaste webbteknologierna i Silicon Valley idag

Klicka på bilden.

IT-teknologin utvecklas i rasande fart här i Silicon Valley idag. Den som händelsevis tar en kort semester på ett par veckor och sen kommer tillbaks upptäcker snart att man inte längre vet vad folk talar om. En lätt överdrift men inte helt osant.

För den som vill ha koll på vilka de viktigaste IT-teknologierna är idag så är ett enkelt sätt att se vilka produkter det är som datormolnföretag som San Francisco-företaget DotCloud erbjuder sina kunder. DotCloud erbjuder en s.k. Platform som Service, av samma snitt som Google App Engine, Amazon EC2, Engine Yard, Heroku, Windows Azure Rightscale och Force.com. Med riskkapital på $10 miljoner så försöker man skapa en utvecklingsmiljö som är så enkel som överhuvudtaget är möjligt. Och med vilken IT-entreprenörer kan skapa nya produkter på några veckor eller som mest månader.

Så vilka produkter erbjuder man?

Här är de viktigaste produkterna och dataspråken på listan:

Märk att varenda produkt är öppen kod!

Datorspråken kommer inte som någon överraskning: CoffeScript, Lisp-dialekten Clojure, Ericsson -språket Erlang, den funktionella programmeringsspråket Haskell, Java, kometen Ericsson Node, Pearl, PHP; Python och Scala och Sinatra, som är en konkurrent till Ruby oN Rails. Som man konstigt nog inte har stöd för.

NoSQL-databaser som CouchDB, MongoDB, RIAK och Redis, som jag nyligen skrev om (dvs Redis), Sen gamloa hederliga MySQL och RabbitMQ för meddelande-köer.

 • CoffeeScript: supported by Node.js service
 • CouchDB: alpha
 • Clojure: supported by Java service (Clojure demo)
 • Django: supported by Python WSGI service (tutorial)
 • Elasticsearch: alpha
 • Erlang: alpha
 • Grails: supported by Java service
 • Groovy: supported by Java service
 • Haskell: alpha
 • Hadoop: requested
 • HBase: requested
 • Java: supported (doc)
 • Memcache: alpha
 • MongoDB: supported
 • Mule ESB: requested
 • MySQL: supported
 • Neo4j: alpha
 • Node.JS: supported
 • Perl: supported
 • PHP: supported (doc)
 • PostgreSQL: supported
 • Python (WSGI): supported (doc)
 • Python (worker): supported (doc)
 • RabbitMQ: supported (doc)
 • Redis: supported (doc)
 • Riak: alpha
 • Ruby (rack): supported (doc)
 • Ruby (worker): supported (doc)
 • Scala: supported by Java service
 • Sinatra: supported by Ruby service
 • SMTP (mail relay): supported (doc)
 • Sphinx (search engine): alpha
 • SOLR: supported
 • WWW (static): supported (doc)

En bra lista över de mest populära verktygen på webben just nu.
Ett bra exempel på vilka produkter som är matnyttiga att lära sig just nu.

Länkar och källor
Amazon Elastic Compute Cloud The Xen virtual machine monitor, Open Cloud Manifesto, Mosso, RightScale, Salesforce

Taggar
[tags]Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,DotCloud[/tags]

7 thoughts on “DotCloud och de hetaste webbteknologierna i Silicon Valley idag

 1. Bosse

  Christer W: Nej men det förstår jag att det inte var någon kritik mot det jag skrev och även om så varit så är det väl helt OK att ha olika åsikter. Men jag skrev mitt andra inlägg just bara för att förtydliga och fördjupa åsikterna jag hade i det första.

 2. Christer W

  Det ingen kritik mot det du skrev Bosse utan bara ett tillägg på varför Sverige är så snabbt på att ta till sig ny teknik.
  När det gäller utveckling och forskning så förändrades den statliga attityden 1976 med Fälldins regering, i princip kom två nya inofficiella doktriner, staten ska inte inläggas sig i och det får inte kosta någonting, (det sistnämnda var de beredda att betala hur mycket som helst för).
  Den tidigare inofficiella doktrinen skapades i slutet på 30-talet när kriget stod inför dörren och den är bakgrunden till att Sverige är en vapenexportör i dag

 3. Bosse

  Christer W: Ja det är helt klart så som du skriver. Vi är bra på att ta till oss ny teknik och använda den på bästa sätt.

  Men om du läser vidare i min kommentar så är det annat som vi definitivt är sämre på. Vi leder ingen utveckling, har aldrig gjort och kommer kanske aldrig att göra eftersom jag tror att vi, ja hela Europa förresten dras med ett feltänk när det gäller vad ordet datorkunnig/IT-kunnig egentligen står för. Ta som exempel “Det europeiska datorkörkortet ECDL”, vad innehåller detta? Ja självklart grundläggande kunskaper i att använda datorn, filhantering osv. men sedan verkar det huvudsakligen gå ut på att behärska de vanligaste Office-programmen!

  Den licensierade blir säkert riktigt duktig på varenda liten verktygsknapp i Microsofts Office men jag gissar att de vet väldigt lite om hur en dator och ett datorprogram egentligen fungerar. Varför inte istället kalla en sån kurs för Kontors/Office-körkort eftersom det är just det som lärs ut. Min poäng här är att vi i Sverige (och hela Europa) mest koncentrerar oss på att lära kommande generationer hur olika datorprogram fungerar och används, och visst det är väl bra men vad som egentligen borde läras ut redan i grundskolan för att Sverige skulle bli en ledande IT-nation på riktigt är hur datorn mer ingående fungerar, hur program konstrueras och hur man tänker som programutvecklare.

 4. Christer W

  Bosse, “Johnny: Hmm att Sverige skulle vara världens främsta IT-nation ska vi ta med en stor nypa salt. Ja det beror förståss på hur man definierar det hela och i det här fallet räknas Sverige som nummer ett därför att en stor del av svenskarna använder IT i sina jobb och på fritiden.”

  Det är helt riktigt och en avgörande orsak till detta är att både arbetsgivare och fack har nästan alltid varit positiva till rationaliseringar och effektiviseringar för att behålla konkurrenskraften gent emot omvärlden.
  Ta t.ex. gruvindustrin i Sverige har färre än 10 000 anställda och ger en vinst på 50 miljarder.

 5. Bosse

  Johnny: Hmm att Sverige skulle vara världens främsta IT-nation ska vi ta med en stor nypa salt. Ja det beror förståss på hur man definierar det hela och i det här fallet räknas Sverige som nummer ett därför att en stor del av svenskarna använder IT i sina jobb och på fritiden. Skulle vi däremot, som jag tycker att vi bör räkna på vilka länder som leder utvecklingen vad gäller IT, så är vi självklart inte i närheten av USA och Silicon Valley som är och säkert förblir världens IT-utvecklingscentrum nummer ett under överskådlig tid. I Sverige är vi väldigt bra på att utnyttja och använda vad andra har skapat men när det gäller utveckling, entreprenörskap och “startup-anda” ligger vi ljusår efter SV.

Comments are closed.