Politik

Dropbox, datormolnens killer app, förändrar hur vi jobbar på webben

Klicka på DropBox.

Jag har skrivit en hel del om San Francisco-företaget DropBox den senaste tiden. Orsaken är att jag själv har kunnat erfara hur dramatiskt Dropbox har förenklat mitt eget liv på webben.

Och ni behöver inte ta det på bara mitt ord, Dropbox är idag värt omkring fyra miljarder dollar, med riskkapital på $250 miljoner och 100 anställda. Tro mig, $250 miljoner är inte småpotatis i startupbranschen här i området.

Mer om Dropboxs funktionalitet längre ner.

Geoffrey A. Fowler och Jessica E. Vascellaro skriver i Wall Street Journal om DropBox och dess alltmer frenetiska försök att behålla sitt försprång före sina konkurrenter. Ett viktigt steg är att skapa sitt eget gränssnitt och förvandla Dropbox till en plattform, något som starkt bidrog till Facebooks makalösa framgångar : Hype Hangs Over Dropbox – WSJ.com

Last fall, Dropbox joined the exclusive class of Web start-ups such as Airbnb Inc. and Square Inc. that have raised hundreds of millions of dollars at high valuations, which can “create huge pressure on these companies,” said Matt Murphy, a partner at Square investor Kleiner Perkins Caufield & Byers.

The trick to surviving high employee and investor expectations, he says, “is a maniacal focus on the user experience and product.”Ali Partovi, a Dropbox investor and adviser, said the company’s biggest challenge is establishing processes as it grows.

They have to “hire people fast enough and get them into a streamlined organization efficiently enough that they can capture all of the opportunity.” He and his brother Hadi have increased their initial investment in the last round, Mr. Partovi said.In October, the company updated its open software platform that allows other developers to build Dropbox inside their services to better support websites. Dropbox says thousands of developers have used its platform.

Den som vill kolla Dropboxs gränssnitt kan göra så här.

Dropbox har stora likheter till Youtube. Det är busenkelt att använda och trots enkelheten helt revolutionerande för dom av oss som jobbar med flera datorer eller i grupp.

Med Dropbox kan du synkronisera din jobb och hemdator så att du inte behöver säga oh shit när du kommer hem på fredagskvällen och upptäcker att du har glömt det där dokumentet som du skulle jobba på åt chefen över helgen. Inget krångel med USB-diskar, Dropbox sköter fördelningen av filerna. Inte bara mellan dina egna datorer utan också till din pekmobil och iPad. Jag satt och väntade på en kompis som var något försenad och kunde lätt dra upp min pekmobil och kolla den kod jag hade skrivit på min dator en timme tidigare. Det hade varit helt omöjligt på något annat sätt.

Obs, ingen klumpig upp och nerladdning. Du bara drar filen in i en av dina Dropbox-mappar på hårddisken och sen sköter Dropbox uppladningen till datormolnen i bakgrunden och distribuerar sen filerna till alla dina egna datorer plus dina kompisars datorer om du har gett dom tillgång till din mapp eller mappar.

Ingen kan längre undra över vilken version dom har av något dokument eller kod. Kolla bara på disken så ligger den senaste versionen där. Och skulle du av misstag radera filen från disken, ett annat oh shit-moment, så ligger den kvar uppe i datormolnen.

M.a.o. datormolnen bara finns där i bakgrunden, men det är ingenting du behöver bry dig om. Allt bara fungerar. Under dagen brukar jag kolla en del artiklar och lägga in dom in min dropbox-mapp. Och sen när jag kommer hem så ligger dom där, redo för mig att blogga om dom.

Det här är en mycket cool app som jag kommer att få extra mycket glädje av när jag köper mitt livs första Macbook till Jul.

OK, nu säger någon säkert, det var en himla massa tjafs om filer på olika datorer. Men när man får en iPad så spar faktiskt Dropbox pengar åt en. För tidningar och tidskrifter har gjort det omöjligt för mig att läsa dom med min iPad. Dom vill ha dryga pengar för det. Men jag kan fortfarande läsa dom på min bärbara dator och min mobil. Så vad gör jag nr jag ska läsa en längre artikel. Jo jag kopierar över dom till Dropbox och sen vips kan jag läsa dom
på min iPad. Vilket är som natt och dag.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Mest lästa, SvD – Startsidan, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags] Cloud Computing, Datormoln, Amazon EC2, RightScale, Amazon Cloud, Bitnami, LongJump, SalesForce,Hyve, Open Compute Project, VMWare Cloud Foundry,Dropbox [/tags]