Politik

Och nu, Nuance och röstigenkänning lägger grunden för helt nya människoliknande datorer

Datorn kan alltså redan känna igen ansikten plus ett snabbt växande antal objekt, och klarar redan idag allt från att analysera röntgenbilder till att identifiera olika slags blad ute i skogen.

Men det är bara en liten del av den datorrevolution som nu sveper över världen.

När jag laddade ner en app till de kinesiska Twitter-klonen Sina Weibo och sen installerade ett kinesiskt tangentbord på min pekmobil så insåg jag hur knepigt det var att skriva pinyin-tecken på min lilla mobil. Hur sjutton klarar kineserna av att mikroblogga med ett sånt litet verktyg. Visset, dom är onekligen mindre än vad jag är, men inte sådär enormt mycket mindre.

Det var då jag gjorde min Eureka-upptäckt. Android har en mikrofon och mest på skoj så talade jag in ett kort kinesiskt meddelande på Weibo och till min enorma förvåning, där låg texten på kinesiska i Weibo! Det var bara att trycka på skicka-knappen så var det klart.

Det är alltså så som kineserna mikrobloggar! Välkommen till datorns nästa stora steg framåt, röstigenkänning! Nu kommer vi att kunna tala direkt med våra datorer och mobiler, och det kommer, på sikt, att förändra hela samhället.

Natasha Singer skriver i New York Times om IT-företaget Nuance och hur röstigenkänning nu har blivit verklighet och snabbt håller på att erövra datorvärlden: Nuance Communications Wants a World of Voice Recognition – NYTimes.com

Mr. Sejnoha, the company’s chief technology officer, and other executives are plotting a voice-enabled future where human speech brings responses from not only smartphones and televisions, cars and computers, but also coffee makers, refrigerators, thermostats, alarm systems and other smart devices and appliances. It is a wildly disruptive idea.

But such systems are already beginning to change the way we interact with the world and, for better and worse, how we think about technology. Until now, after all, we’ve talked only to one another. What if we begin talking to all sorts of machines, too — and, like Siri, those machines respond as if they were human?

…The results could rival innovations like the computer mouse and the graphic icon and, some experts say, eventually pose challenges for giants like Google by bypassing their traditional search engines. No player is bigger in voice technology than Nuance, of Burlington, Mass., an industry pioneer that has acquired more than 40 companies in the field and today employs 7,300 people. It is one of the companies that helped make a big technological leap from programs that take dictation to systems that actually extract meaning from words and respond to them. Now it wants to push far beyond that.

Det kanske inte verkar så märkligt att datorn kan förstå talat språk, eller för att vara mer precis, att den kan plocka ut och analysera de ord vi yttrar, så länge som vi talar klart och tydligt och så länge som vi befinner oss i väl inramade situationer. Som Apples Siri.

Datorn håller helt enkelt på att få mänskliga drag. Om den kan känna igen objekt och förstå enkelt tal, så kommer den på sikt också att kunna klara det berömda Turing-testet och i alla fall ytligt framstå som en människa.

Vi är inte där är men i och med att den klarar både ansikts- och röstigenkänning så har datorn i sanning passerat en mycket hög tröskel.

Det enda vi kan säga med säkerhet är att alla föreställningar vi har om vad en dator är och och klarar av kommer att vara föråldrade om fem år. Hur länge utvecklingen kommer att fortsätta i den här takten är givetvis svårt att säga. Men tänk om den fortsätter i den här takten, eller ännu snabbare, i tusen år?

Kan vi ens föreställa oss hur världen skulle se ut 3012? Helt klart kommer människan då att leva i symbios med datorn. Och eftersom vi då kommer att kunna skapa människor från DNA-koden, så kommer hela människo- och dator-konceptet säkert att ha förändrats i grunden.

Hur mycket data kommer vi då att generera och hur kommer vi att använda dom. Och kommer “vi” ens att existera som koncept. Kommer inte människan då mest att likna dagens möss eller myror?

Et är dit som vi är på väg.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker,SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet,Computer Sweden 20 senaste nyhet,
Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Mobile Internet, iPhone, Blackberry. Smartphones, Smarttelefoner, Motorola, Ericsson, Palm Pre, GSM EDGE, UMTS, CDMA2000, DECT, WiMAX, Apple, Google, Nokia, Qt, Webkit, T-Mobile myTouch 3G, Windows Phone,Long Form Journalism,Inside Apple, Swype, Röstigenkänning, Nuance[/tags]

4 thoughts on “Och nu, Nuance och röstigenkänning lägger grunden för helt nya människoliknande datorer

 1. Christer W

  Fan, vad ni svär era jävlar, lite vårdat och spirituellt vokabulär kan jag väl inte vänta mig av er

 2. Marcin

  Jag vill att min datorjävel ser vad jag tittar på och när jag tänker att jag vill gå in på länken eller formuläret så ska den gå in och skriva vad jag tänker.
  Baj Baj Musarm!

  Vem är den 1 promillen?

 3. Bossebus

  Jo jag antar det blir bättre med åren.

  Förra veckan ville Stora Banken i telefon fråga mig saker…det gick inte så bra trots att jag försökte t a l a t y d l i g t och artikulera utan dialektala förvrängningar.

  Men den stora stötestenenen blev nog när jag talade om mitt personnummer i formen “elva fjorton nollnoll …” . Troligen krävs “etta etta etta fyra nolla nolla..” och därmed kan man glömma den appen. 😉

  (Inte kände roboten till rösten heller,för jag ringer aldrig banken…).

  Som ytterligare lök på laxen kopplades jag till en levande människa….för att veta att du är du slå in koden xxx i din dosa hemma och rabbla upp svaret. Javisst…. “Satan, den jävla appen är inte startad,vi skickar ett brev i stället..”

  Sånt är livet i apparnas värld…

  😉

  1. Lennart

   Bossebus: Intressant nog har jag precis samma problem här i Silicon Valley. Datorjäveln förstår aldrig vad jag säger, så jag får jämt trycka på knapparna istället. 🙂

Comments are closed.