Politik

Dr. Howard Brody och det historiska nytänkandet inom sjukvården i USA

En av huvudorsakerna till den katastrofala krisen inom den amerikanska sjukvården är att sjukvården till allra största del är privatiserad i USA.

Det betyder att regering och myndigheter inte kan sätta press på USA:s 954 000 läkare att reformera och modernisera eftersom en stor del av dom är egenföretagare. Det är först i år som en majoritet av USA:s läkare är anställda på stora sjukvårdsföretag som Kaiser Permanente och därför för första gången kan tvingas göra saker som att anamma elektroniska sjukjournaler. Nu är det viktigt att påpeka att orsaken till att de egenanställda läkarna har stretat emot så inte beror på att dom inte inser vikten av att modernisera, det är bara det att det kostar pengar att införa elektroniska sjukjournaler och eftersom de måste ta pengarna från sin egen inkomst så föredrar ett stort antal att fortsätta på det traditionella viset.

Ett stort problem här i USA är att eftersom privatläkarna direkt tjänar på att utföra tester och medicinska procedurer så, så har dom traditionellt varit väldigt måna om att utföra en massa medicinska tester som faktiskt är helt onödiga, men som drygar ut kassan.

Men förra året fick en av dom, Howard Brody, nog och skrev en svidande artikel i aktade New England Journal of Medicine där han i klartext anklagade USA:s läkare för att sätta sina höga löner före sina patienters bästa: Medicine’s Ethical Responsibility for Health Care Reform — The Top Five List

Unfortunately, the myth that physicians are innocent bystanders merely watching health care costs zoom out of control cannot be sustained. What we now know about regional variation in costs within the United States suggests that nearly one third of health care costs could be saved without depriving any patient of beneficial care, if physicians in higher-cost regions ordered tests and treatments in a pattern similar to that followed by physicians in lower-cost regions

Resultatet av den artikeln blev ett försök bland flera ledande läkargrupper att dokumentera en mängd tester utan några bevisbara resultat som enbart har genomförts för att höja läkarnas löner.

New York Times skriver på ledarplats om det historiska nytänkandet bland USA:s läkareDo You Really Need That Medical Test? – NYTimes.com

If health care costs are ever to be brought under control, the nation’s doctors will have to play a leading role in eliminating unnecessary treatments. By some estimates, hundreds of billions of dollars are wasted this way every year. So it is highly encouraging that nine major physicians’ groups have identified 45 tests and procedures (five for each specialty) that are commonly used but have no proven benefit for many patients and sometimes cause more harm than good. Many patients will be surprised at the tests and treatments that these expert groups now question. They include, for example, annual electrocardiograms for low-risk patients and routine chest X-rays for ambulatory patients in advance of surgery. .

Det här är mycket positivt och ett tecken på att USA faktiskt kan modernisera om bara viljan finns. När det nu ser ut som om USA:s Högsta Domstol kommer att riva upp president Obamas sjukvårdsreform och helt sonika utförsäkra miljoner amerikaner, kommer man att behöva nytänkande för att undvika att medellivslängden i USA minskar. Något som mycket väl kan komma att hända om man inte kan få bukt på den snabbt växande diabetesepidemin här i USA.

Ett mycket positivt steg Dr. Howard Brody alltså.

Det är också värt att påpeka att, som Barry Meier skriver i New York Times, många amerikanska läkare har haft för vana att skriva ut alldeles för många recept för kraftiga smärtstillande medel utan att kolla vilken effekt de har haft på patienterna och om de verkligen behövs: Tightening the Lid on Pain Prescriptions

High-strength painkillers known as opioids represent the most widely prescribed class of medications in the United States. And over the last decade, the number of prescriptions for the strongest opioids has increased nearly fourfold, with only limited evidence of their long-term effectiveness or risks, federal data shows.

“Doctors are prescribing like crazy,” said Dr. C. Richard Chapman, the director of the Pain Research Center at the University of Utah.

Medical professionals have long been on high alert about powerful painkillers like OxyContin because of their widespread abuse by teenagers and others for recreational purposes.

Now the alarm is extending from the street to an arena where the drugs had been considered legitimate and safe: doctors’ offices where they are prescribed — and some say grossly overprescribed — for the treatment of long-term pain from back injuries, arthritis and other conditions.

Axplock från den nordiska pressen:

Debatt – Debatt – hem,
Debatt – Debatt – hem

[tags] Health Care Bill, Sjukvård i USA, Sjukförsäkring i USA, Amerikanska sjukhus, Sjukhus i USA, Mayo Clinic,Massachusetts General Hospital, Johns Hopkins Hospital,Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Stanford Bio-X, Stanford, Hospital, Health 2.0,Patient Protection and Affordable Care Act, Quantified Self, Keas, HealthTab, RockHealth, HealthBox, Blueprint Health,San Jose Bio Center, Dr. Howard Brody[/tags]