Politik

USA-valet, Obamaville, Netanyahu och Romney, vem sjutton är Jim Messina?

Rick Santorums anti-Obama video.

Årets amerikanska president och kongressval kommer att bli det minst demokratiska och mest brutala i mannaminne.

Eftersom den den konservativa amerikanska Högsta Domstolen den 21 januari år 2010 tog upp fallet Citizens United v. Federal Election Commission 2010 och helt sanslöst beslöt att ta bort alla hinder för USA:s allra rikaste en procenten i USA att satsa obegränsade belopp i det amerikanska valkampanjerna så drog man samtidigt med ett enda ryck undan mattan från under den amerikanska demokratin. Resultatet blev s.k SuperPacs som är hur USA:s “rikaste en procent” nu helt lagligt kan finansiera politiska kampanjer i USA.

Tonen i presidentvalet har redan satts av Rick Santorums uppmärksammade video “Obamaville”.

För Obama att vinna måste arbetslösheten minska, något som efter den senaste månadens anemiska siffror nu är långt ifrån säkert. Till det kommer att den krigiske Israeliske premiärministern Binjamin Netanyahu som till varje pris vill ha ett amerikanska krig mot Iran, och som avskyr Obama, är bäste vän med Mitt Romney, som Michael Barbaro skriver i New York Times, A Friendship Dating to 1976 Resonates in 2012 och alltså håller Obamas ballar i sina händer. Om Netanyahu om några månader går ut och via Romney säger att Obama riskerar Israels hela existens genom undfallenhet mot Iran, så skulle det mycket väl kunna ge Romney segern.

Men amerikanska presidentkampanjer handlar inte enbart om presidentkandidaterna själva utan minst lika mycket om deras kampanjchefer. Och i år heter Obamas kampanjchef Jim Messina, ett namn som fortfarande är helt okänt för det annars så insatta svenska folket.

Ari Berman skriver i The Nation om Jim Messina, Obama’s Enforcer | The Nation

Under Messina, Obama ‘12 could more closely resemble the electoral strategy of Baucus or Bill and Hillary Clinton—cautious, controlling, top-down in structure and devoted to small-bore issues that blur differences between the parties—than Obama ‘08, a grassroots effort on a scale modern politics had never seen. “It was a major harbinger to me, when Obama hired him, that we were not going to get ‘change we can believe in,’” says Ken Toole, a former Democratic state senator and public service commissioner in Montana. “Messina has a lot of talents, but he’s extremely conservative in his views on how to do politics. He’s got a tried-and-true triangulation methodology, and that’s never gonna change.” The Democratic National Committee declined to make Messina available for an interview.

De båda partierna har också ledare för sina senats och representanthus-kampanjer. Mer om dom senare.

Det enda vi kan säga om årets presidentkampanj är att den kommer att bli helt olik alla andra i USA:s historia eftersom Högsta Domstolen alltså har vänt upp och ner på den amerikanska politiska processen genom att ge de rikaste en procenten i USA kontrollen över presidentkampanjen.

Det är kanske bäst att citera den franske marskalken Pierre Bosquet om den lätta brigadens självmordsattack under Krimkriget: “C’est magnifique, mais ce n’est pas la guerre. C’est de la folie”. Det är magnifikt men det är inte krig, det är vansinne.

Precis samma sak kan man säga om årets presidentval. Det kommer att bli magnifikt, smaskigt och oerhört underhållande, men det kommer inte att ha mycket med demokrati att göra.

Och då får amerikanerna och tyvärr också världen leva med resultatet.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Världen,Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl

[tags] 2012 Election , Barack Obama , Michele Bachmann , Mitt Romney , Barack Obama 2012 , Elections 2012 , Tea Party 2012 Election , Tea Party Elections 2012 , Politics News, Barack Obama, Politics News, [/tags]

11 thoughts on “USA-valet, Obamaville, Netanyahu och Romney, vem sjutton är Jim Messina?

 1. Daniel

  Håller med San och Edward, har svårt att se Mitt och GOP slå nuvarande Obama med den utveckling vi sett under vinter/vår.

  Sen tror jag inte alls att Israel får en sådan avgörande tyngd, de flesta av judisk börd i Usa röstar traditionellt demokratiskt och även i denna grupp är ekonomi, jobb och bensinpriser de viktigaste frågorna.

 2. Edward i Orlando

  Nej, Lennart, jag tror att han (Romney) skulle kunna, och måste, flytta sig till vänster asap efter den officiella nomineringen. Du vinner INTE valet i nov baserat på tepåsar och religiösa högerfanatiker. Och det sägs ofta att han egentligen skulle vara Demokrat – guvernör i MA och försäkringsreform som exempel.
  Helt klart finns det fler Independents än högerfanatiker i det allmänna valet.
  Skulle han mot förmodan vinna, så kan han flytta sig ännu mer till vänster av den enkla anledningen att han troligen inte behöver genomgå ett antal primärval 4 år senare, dvs. han behöver inte den radikala falangens stöd.
  Sen förstår jag inte:
  ”Samtidigt kan han göra saker som Obama aldrig har kunnat, som att kunna säga nej till Netanyahu och t.o.m. förhandla med Iran, eftersom amerikanerna skulle lita på honom.”

 3. San

  Vilken plattform han går till val på ser vi väl först nu, ska han överhuvudtaget bli vald så behöver han ta några kliv till vänster.

 4. San

  Mycket kan naturligtvis hända, men om inte euron och världsekonomin kraschar så vinner Romney aldrig. Nu skulle det ju naturligtvis kunna hända, men jag säger som Edward, en Romney-era överlever USA. Han är betydligt liberalare än de tre senaste republikanska presidenterna. Att han dessutom tror påfågeln rymdvarelse istället för den bibliske Jesus ser jag bara som positivt.

  1. Lennart

   San: Nja här håller jag inte riktigt med. Om han väljs så måste han tänka på sin bas, och den består till en övervägande del av Den kristna Högern och Tepåserepublikanerna. Utan deras stöd kan han aldrig vinna och heller aldrig bli återvald. Så Romney kommer inte att på något sätt bli liberal. Om han styr aldrig så litet åt vänster så förlorar han sina gräsrötter.

   Samtidigt kan han göra saker som Obama aldrig har kunnat, som att kunna säga nej till Netanyahu och t.o.m. förhandla med Iran, eftersom amerikanerna skulle lita på honom.

 5. Christer W

  Lennart, det kan ju vara Santorums familjesituation som är det avgörande, dottern är ju sjuk och kanske inte har så långt kvar. Hon har Trisomi 18-syndromet som är en medfödd kromosomavvikelse. Det är sällan de drabbade lever till vuxen ålder, under tiden behöver de mycket stora vårdinsatser och familjen inte så sällan psykologiskt stöd under tiden och efter.

  Därför var det märkligt att han ställde upp som presidentkandidat.

 6. Edward i Orlando

  Ganska väntat att Santorum hoppa av. Han har mycket att förlora på om han irriterar GOP etablissimanget som ju nu måste samla trupperna bakom Romney så gott det går.
  Gingrich däremot har inget att förlora, fast å andra sidan har han väl inga pengar kvar.
  Ron Paul – han är kvar, tror jag det ryktats om……

  GOP har ju annars en del vettigare personer i sina led, men inga av dem ställde upp. Tror de innerst inne visste att 2012 var förlorat. 2016 – då blir det åka av.
  Nej, årets GOP kandidater var som en patetisk reality show där kändisar från B- och C-listan plockats fram ur garderoben.

 7. Christer W

  Tydligen har Santorum hoppat av som presidentkandidat. Det är märkligt att han överhuvudtaget har ställt upp.

  1. Lennart

   Christer, ja jag såg det, underligt eftersom det för bara några dagar sen verkade som om han skulle fortsätta ända till konventet. Men trycket på honom att sluta blev tydligen för hårt.

 8. Edward i Orlando

  Jim Messina är musiker och var en av de ursprungliga medlemmarna i den legendariska gruppen Buffalo Springfield.
  Eller så är det nog bara samma namn det handlar om……

  Nej,nej,nej och åter nej Lennart, du har fel!
  Obama vinner valet av den enkla anledningen att jag fortfarande vill tro att majoriteten av amerikaner är intelligenta och hyggliga personer.
  Skulle Romney vinna så är det inte så att jag tror han är ondskefull, satanisk och kommer att förgöra USA (för att sen i efterhand döpa oss alla som mormoner).
  Nej, det som skulle göra mig mest upprörd är att det vore resultatet av en komplett förvriden kampanj där den Obama som republikanerna raljerar mot inte existerar i verkligheten. I denna Fox-inspirerade världen handlar det inte om att diskutera baserat på ideologi – här skapar man en Bizzarro-Obama som är muslim, socialist, skall ta dina vapen ifrån dig, kryper och ber om ursäkt till övriga världen, osv, osv. Dvs en totalt fiktiv Obama.

  Som sagt, Romney kan jag överleva, men att det skulle finnas så många komplett paranoida och lättlurade amerikaner – DET skulle vara deprimerande!

Comments are closed.