Politik

Vad svenska entreprenörer kan lära sig av Instagram

San Francisco-baserade Instagram med sin mobila bildapp och 12 anställda har alltså just sålts för en miljard dollar till Facebook, efter att ha grundats för mindre än två år sen.

Man började med en enkel ide, en bildapp på iPhone som gjorde det enkelt att ta bilder som man sen kunde redigera genom olika enkla bildfilter och sen dela med sig av på webben. en superenkel app som snabbt blev enormt populär.

Man började jobba på Dogpatch Labs, ett s.k. co-working kontor i San Francisco, där entreprenörer kan hyra ett skrivbord och bredband.

Sin iPhone app skrev man naturligt nog i Objective C, men server-komponenten skrevs i Python och Django, Pythons motsvarighet till Ruby on Rails. Databasen blev PostGres till vilken man lade NoSQL-in-minnes-databasen Redis, som bör vara välkänd för läsare av den här bloggen eftersom jag har skrivit om den.

För att kunna hantera 30 miljoner användare så kör man med virtuella avbildningar på datormolnet Amazon EC2.

Jenna Wortham skriver i New York Times om Facebooks köp av Instagram: Facebook to Buy Photo-Sharing Service Instagram for $1 Billion – NYTimes.com

Instagram is essentially a social network built around photography, offering mobile apps that let people add quirky effects to their smartphone snapshots and share them with friends. It has dozens of competitors, but Instagram stands out for its fast ascension and almost cultlike following. It has 30 million users who upload more than five million photos a day, even though it was available for only Apple devices until last week, when the company released an Android app. For Instagram’s founders, two Stanford graduates in their 20s who are now worth in the tens, if not hundreds, of millions of dollars, it has been a productive couple of years. The other big winners will be their early investors at venture capital firms.

Precis som Facebook så kör man enbart öppen kod och man har varit helt öppen med hur man har löst många de problem man har ställts inför. Man har t.o.m. satt upp en teknisk blogg på Tumblr enbart för att dela med sig av sina erfarenheter.

Inga som helst hemligheter alltså.

Det viktigaste är att skriva något som man verkligen känner för och som man själv använder och sen strunta i om man drar in några pengar eller inte. Så länge som man kan få riskkapital så är användarna, även om dom inte betalar ett öre för produkten, pengar på bordet för investerarna och eventuella företag som kanske vill köpa ditt startupföretag. Det var så som YouTube gjorde och dom blev som bekanta uppköpta av Google.

En viktig sak att påpeka är att själva programmerandet faktiskt inte är det enda viktiga när man startar eget. Minst lika viktigt är att ha tillgång till juridisk expertis när investerare förhoppningsvis börjar knacka på dörren.

Palo Alto här i Silicon Valley är inte bara Ground Zero för programmerare och entreprenörer, det är också Ground Zero för tusentals IT-advokater och jurister. Och om IT kanske inte alltid är direkt enkelt så är det ingenting emot den labyrint som man snart befinner sig så snart man börjar tänka på att skaffa riskkapital.

Som Scott Edward Walker beskriver i en mycket viktig artikel på TechCrunch: Everything You Ever Wanted To Know About Convertible Note Seed Financings (But Were Afraid To Ask)

De bästa entreprenörerna här i dalen är en blandning av superba programmerare, och tekniska visionärer som samtidigt inte drar sig för att sätta sig in i de komplicerade juridiska frågor som kringgärdar varje startupföretag. Utan sådana kunskaper kan investerarna plötsligt besluta sig för att helt sonika ge dig sparken. Vilket har hänt mer än en gång.

Just att många lokala startupföretag här i Silicon Valley helt frivilligt delar med sig av sina idéer och hur de löser problem de ställs inför är viktigt och gör det möjligt för utländska IT-entreprenörer att lära från de bästa i Silicon Valley.

Axplock från den nordiska pressen:

svt.se – Nyheter världen,SvD – Senaste nytt, SvD – Startsidan, Aftonbladet: Sveriges nyhetskäl, Computer Sweden 20 senaste nyhet, VG RSS