Politik

Innospring, Silicon Valleys första Kina-fokuserade IT-accelerator

Klicka på bilden.

Accelerator, Inkubator eller äggkläckare, kärt barn har många namn. Under det senaste året har acceleratorer som hjälper startupföretag ta sina första stapplande steg utvecklats till en mångmiljardbusiness.

Affärsmodellen är ser ut så här: Man kör kurser några gånger per år, vanligtvis på två-tre månader, dit entreprenörer och programmerare kan ansöka. Och det rör sig då givetvis om nya orutinerade entreprenörer med åtföljande superprogrammerare med en bra affärsidé, men minus den erfarenhet och de djupa ärr som behövs för att man ska kunna slå sig fram på den tuffa amerikanska eller europeiska IT-marknaden.

Acceleratorn tillhandahåller mat och husrum, kontorslokaler, Internetuppkoppling, tillgång till mentorer och råd och dåd, allt under några hektiska månader under vilka varje enskilt team väntas skapa en användbar IT-produkt.

Sen vid kursens slut har man examen och får gå upp på den virtuella catwalken för att ses över av riskkapitalister och s.k. ängelinvesterare som alla är kompisar till de som arrangerar acceleratorn.

Har man tur får man en smärre summa i riskkapital, nog för att kunna fortsätta utvecklingsarbetet i några månader till.

Acceleratorn blir delägare i det nystartade företaget och ängelinvesterarna tar ytterligare en andel.

För entreprenörerna och IT-ingenjörerna handlar det här i första hand kanske inte om kunskaper som man ändå skulle kunna googla sig till, utan vad det handlar om är tillgång till sociala nätverk som man annars skulle ha svårt att komma in i.

Nu som Greg Kumparar skriver på Pando Daily,InnoSpring, en ny och synnerligen intressant accelerator startat här i Silicon Valley.

Deras program är sponsrat av riskkapitalföretag som Kleiner Perkins, GSR Ventures, China Broadband Capital, Northern Light Venture Capital, och TEEC Angel Fund och löper ett halvår. Betydligt längre än de flesta andra acceleratorer. Man kommer att ta in 15 startupföretag som alla får $25 000 om de blir antagna i programmet och som sen kan få upp till $250 000 av i riskkapital när programmet avslutas ett halvår senare.

Det unika med den här acceleratorn är att den är fokuserad på företag som vill försöka slå sig in på den viktiga men svåra kinesiska marknaden, och som alltså får tillgång till en uppsjö av information om hur man beter sig för att bli framgångsrik i Kina.

Ett koncept som borde kopieras i Sverige och EU.

Axplock från den nordiska pressen:

SvD – Senaste nytt,Helsingborgs Dagblad: Nyheter,svt.se – Nyheter världen,
DN.se – Kultur/Böcker, SvD – Senaste nytt, Computer Sweden 20 senaste nyhet, Computer Sweden 20 senaste nyhet

[tags]Inkubatorer, Silicon Valley, Acceleratorer, Kina och IT, Den kinesiska marknaden, Innospring, Silicon Valley Kina [/tags]

One thought on “Innospring, Silicon Valleys första Kina-fokuserade IT-accelerator

 1. Bossebus

  Kanske det heter “inkubator” i Sverige.

  “startupföretag (eller bolag)”…tveksamt. Nyföretagande?

  “mångmiljardbusiness” … tjah…det hette affärsverksamhet.(I miljardklassen).

  “riskkapitalföretag”.. har en otroligt negativ klang i Sverige idag. (Se private equity både svenska och utländska, som plundrar allt dom kan av svenska skattepengar inom skola,omsorg,äldrevård,transporter etc). Ingen risk alls.

  “superprogrammerare”.. vad är det för djur? 😀
  (Jo,jag har träffat en,men han blev det i en nish först när han insåg att verkligheten såg inte ut som han trodde…).

  ja ja

Comments are closed.