Politik

Svenska tangentbord, lexikon, översättningsprogram och stavningsprogram för utlandssvenskar

För den som bor utomlands under längre tidsperioder och vill behålla sin svenska så finns det en del resurser som det är bra att känna till. Den som har en MacBook eller iPad behöver inte oroa sig för Apple har länge haft superbt stöd för de flesta språk inklusive svenskan. Och med iPad och pekmobiler i största allmänhet, så får man ju också mjuka tangentbord med de svenska bokstäverna.

På Windows går det också, även om det är aningen mer omständligt, som jag skrev för över sex år sen här på bloggen.

Vad som förorsakade det här inlägget är att jag just har köpt en ny superlätt bärbar dator, en Lenovo T420S med 8 GB minne, som jag starkt rekommenderar. Men när jag skulle installera det svenska stavningsprogrammet som jag har använd i flera år så visade det sig att det inte längre finns kvar i Firefox-katalogen! Killen som har jobbat med det på sin fritid i flera år har slutat! Så vad gör man? Jo det enklaste är att installera den svenska versionen av Firefox, för den kommer med ett inbyggt svenska stavningsprogram som är precis lika bra.

Efter installationen behöver du bara högerklicka i en textruta så ser du “Kontrollera Stavning”. För den som inte vill gå så långt så finns Petnoga.se som är riktigt bra. Du klistrar in den text du vill kolla och Petnoga kollar stavningen.

Översättningsprogram då? Idag är Google Translate det i särklass bästa.

Ofta när jag inte kommer på ett ord eller t.om. ett uttryck så kollar jag där. Ett tips för den som inte kan komma på det svenska ordet för ett utländskt begrepp som inte finns på Google Translate, är att kolla den engelska versionen på Wikipedia och sen se om det inte också finns en svensk version där. Det har räddat mig många gånger. Och om allt sviker där så brukar det finnas norska eller danska versioner på Wikipedian.

Svenska Lexikon då, jo idag finns den superba SAOL, alltså Svenska Akademiens Ordlista som gratisapp på Android.

Om det är någon som har några andra tips så säg gärna till. En sak som jag själv är mycket intresserad av är svenska nyord som bl.a. finns listade på .

Andra tips?

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker,
Dagen.se – Stora nyheter

[tags] Svenska tangentbord utomlands, Svenska översättningsprogram, Svenska stavningsprogram för utlandssvenskar, Swedish keyboard, Swedish translation[/tags]