Politik

Nyttiga IT-kunskaper: vi installerar Sinatra på Windows och kör Heja Världen

Klicka på boken.

Jag har skrivit om den lilla intressanta distribuerade NoSQL och öppen-kod-databasen Redis, som bl.a. används av det inte helt okända IT-företaget Instagram, nyss uppköpt av Facebook för en miljard dollar: Nyttiga IT-kunskaper: Lär dig Redis och NoSQL-databaser snabbt och gratis>.

Ett annat intressant och matnyttigt verktyg är Sinatra, ett s.k. domänspecifikt (DSL) ramverk kring Ruby-språket som gör det enkelt att snabbt skriva ihop små Webb-applikationer. Om man så vill så kan man säga att det är en förenklad version av det välkända och vitt spridda ramverket Ruby On Rails fast utan MVC-konceptet.

Sinatra används bl.a. av Apple, BBC, den Britiska regeringen, LinkedIn, Engine Yard, Heroku, GitHub, och Songbird, och Heroku har stått för finansieringen av projektet.

Heroku är f.ö. en mycket, ok inte mycket, oerhört, populär datormolnbaserad utvecklingsplattform som ägs av Salesforce.com.

När man jobbar med utvecklingsarbete på Web 2.0 så använder man oftast Linux och speciellt då Ubuntu. Men bara för att visa hur enkelt det är att börja leka med Sinatra så beslöt jag mig för att installera den på Windows 7.

Jag började med att ladda ner Ruby on Rails för Windows från Railsinstaller.org, och sen installera den. Det var mycket enkelt, bara att klicka och köra och produkten är helt gratis.

Sen klickade jag på Windows Start Menu-> Rails Installer-> Command Promt with Ruby on Rails och i det DOS-fönster som öppnades, och det öppnades på C:\Sites, så skrev jag: gem install sinatra . Inom någon minut hade Sinatra laddats ner och installerats, helt automatiskt utan att jag behövde göra någonting.

C:\Sites>gem install sinatra
Successfully installed sinatra-1.3.2
1 gem installed
Installing ri documentation for sinatra-1.3.2…
Installing RDoc documentation for sinatra-1.3.2…

Men sen måste jag däremot ingripa, för det finns ett litet fel i webbservern WEBrick som används av Sinatra.Så vi går till C:/RailsInstaller/Ruby1.9.3/lib/ruby/1.9.1/webrick och öppnar en fil som heter httpresponse och går till rad 205 och kommenterar bort

#if chunked? || @header[‘content-length’]

och ersätter det med

if chunked? || @header[‘content-length’] || @status == 304 || @status == 204

Sen öppnar vi en editor och skapar en fil med namn hej.rb med följande kod:

require ‘rubygems’
require ‘sinatra’

get ‘/’ do
“Hello world, it’s #{Time.now} at the server!”
end

Sen spar vi filen i samma mapp som vi installerade Sinatra i, alltså C:\Cites.

Sen klickar vi på Command Prompt with Ruby on Rails igen och skriver ruby hi.rb i fönstret.

Resultatet ser vi nedan, webservern WEBrick startar med vår hej.rb-fil.

C:\Sites>ruby hi.rb
[2012-04-15 20:30:29] INFO WEBrick 1.3.1
[2012-04-15 20:30:29] INFO ruby 1.9.3 (2012-02-16) [i386-mingw32]
== Sinatra/1.3.2 has taken the stage on 4567 for development with backup from WE
Brick
[2012-04-15 20:30:29] INFO WEBrick::HTTPServer#start: pid=2736 port=4567

Nu startar vi en webbläsare på adressen http://localhost:4567/ och ser följande resultat:

Hello world, it’s 2012-04-15 20:33:13 -0700 at the server!

Kanske inte världens mest spännande meddelande, men det betyder att vi nu har installerat Sinatra och att det fungerar.

Nu kan vi lära oss mer på följande hemsidor: Sinatrarb.com och Sinatra Recipes. Och givetvis bokan ovan.

Sinatra är ett litet, kompakt och lätthanterligt system men trots det är det mycket mångsidigt och man kan koppla ihop det med redis, med den andra populära NoSQL-databasen MongoDB (mycket viktigt), med det populära Coffee-script och mycket annat.

Man får snabbt lära sig en hel massa matnytta Web 2.0.-begrepp och koncept genom att leka med Sinatra. Och eftersom Sinatra är så lätthanterligt så är det roligt och enkelt att jobba med. Man får inte heller glömma att vänliga Sinatra och Rails-entusiaterna världen runt som brukar svara på de flesta frågor.

Det är f.ö. en viktig aspekt av den öppna kodrörelsen, den sociala aspekten, att man kommer in mycket spännande sociala nätverk där man får kontakter för livet.

Så Sinatra är att bra sätt att börja lära sig skriva Web 2.0-applikationer. Därifrån kan man sen gå vidare till Ruby on Rails, som vi ju redan har instalerat.

Om någon som råkar läsa det här inlägget redan använder Sinatra så vore det mycket intressant att veta vad ni använder det till.

DN.se – Kultur/Böcker, SvD – Senaste nytt

[tags]Sinatra, Sinatra Web 2.0, Sinatra och Ruby, Ruby Sinatra, Coffee Script [/tags]