Politik

Sex, samlevnad och högavlönade kvinnor i USA: Liza Mundys intressanta bok: The Richer Sex

Trots att den svenska feminismen hämtade sin inspiration från feminismen här i USA, och trots att p-pillret även det uppfanns i USA, så är USA fortfarande ett betydligt mer patriarkaliskt land än t.ex. Sverige. Ett bra exempel är när den republikanska presidentkandidaten Michele Bachmann vars kvinnosyn kanske inte direkt skulle passa in bland dagens svenska feminister:

Bachmann said her husband had told her to get a post-doctorate degree in tax law. “Tax law? I hate taxes,” she continued. “Why should I go into something like that? But the lord says, be submissive. Wives, you are to be submissive to your husbands.'”

Men trots det så har USA:s kvinnor gjort stora framsteg på jämlikhetsfronten, så stora t.o.m. att det amerikanska patriarkatet för första gången nu hotas av att allt fler kvinnor med högre lön än sina män.

Frågan nu är hur den här trenden, om den fortsätter, kommer att påverka det amerikanska samhället, som fortfarande är betydligt mer patriarkaliskt än det svenska.

Liza Mundy, journalist på Washington Post med en deltidstjänst på den obundna tankesmedjan New America Foundation har just skrivit en tankeväckande bok om USA:s kvinnor som “det rikare könet”. Hennes förra bok var den något udda “The Steal: A Cultural History of Shoplifting”.

Rachel Shteir recenserar Liza Mundys bok The Richer Sex, How the New Majority of Female Breadwinners Is Transforming Sex, Love, and Family
Breadwomen ‘The Richer Sex,’ by Liza Mundy

The New York Times recently reported, more women are having children without marrying. In 2009 more than half of all births to women under 30 occurred outside marriage — an institution that is losing popularity in historic proportions.

Male underemployment, the surge in women’s economic fortunes and the decline in marriage swirled into a meme in 2010, when an article in The Atlantic asked, “What if the modern, post­industrial economy is simply more congenial to women?” The next year, the magazine ran a long essay in which the writer observed that the pool of those considered “traditionally ‘marriageable’ men” — the highly educated, the financially secure — was “radically shrinking.”

I sin bok drar Liza Mundy en parallell med dagens Japan folkmängden nu minskar eftersom de alltmer högavlönade kvinnorna inte längre är intresserade av att stanna hemma vid spisen och föda barn.

Resultatet, som Mundy skriver, är att männen nu tvingas importerar kvinnor från fattigare asiatiska länder. Något som faktiskt redan är ett faktum här i Silicon Valley, fast det verkar den östkustbaserade Mundy inte känna till.

Den stora frågan nu är hur USA:s kvinnor stället sig till republikanernas allt högljuddare angrepp på USA:s kvinnor och deras rätt att bestämma över sin egen kropp och t.o.m deras rätt till preventivmedel.

Jag kan ännu minnas hur, när Atatolla Khomenei landade i Tehreran, Irans universitetsutbildade kvinnor entusiastiskt drog på sig sitt livs första chador för att hylla vad som trots allt var en ännu större kvinnohatare än republikanernas Rick Santorum, som inte ens skulle tillåta att hans egen dotter fick göra abort om hon blev våldtagen. Så jag är inte helt övertygad om att USA:s kvinnor nödvändigtvis är smarta nog att rösta för sina egna intressen.

Ett skrämmande exempel på attityderna till kvinnans jämställdhet är f.ö. alla våldtäkter inom den amerikanska krigsmakten och hur de hanteras. Ossi Carp skriver i DN: Kvinnliga militärer anmäler sexbrott – avskedas som psyksjuka

Hon började tjänstgöra i mitten av 90-talet som radaroperatör på en jagare ochberättar att hon under nattskiftet en gång våldtogs hon av en överordnad som flera gånger begått andra sexuella övergrepp på henne.

Hon anmälde den mest allvarliga händelsen, men fick i stället höra att hon var ”feminist”, ”demokrat” och ”lesbisk”. McClendon fick snart beskedet att hon var psykiskt sjuk och därmed olämplig för militären, trots att hon var beredd att fortsätta jobba.

Ett mjukare USA skulle vara något mycket positivt. Det kanske skulle betyda slutet för de ständiga utlandskrigen och, vem vet, kanske också för vapenvåldet.

I många decennier efter kriget reste unga svenska tjejer över pölen för att gifta sig med äldre välbärgade amerikanska män. Jag har själv träffat några av dom. Det vore onekligen rätt komiskt om den strida strömmen av tjejer nu skulle ersättas av en liknande ström unga svenska killar som reste över för att gifta sig med äldre välbärgade amerikanska kvinnor.

Vi kan bara hoppas att Liza Mundy har rätt i vad hon skriver.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Debatt – Debatt – hem, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt, SvD – Senaste nytt

[tags]Liza Mundy,The Richer Sex, Liza Mundy, Kvinnor och löner i USA, Löner i USA, Jämställdhet i USA [/tags]

3 thoughts on “Sex, samlevnad och högavlönade kvinnor i USA: Liza Mundys intressanta bok: The Richer Sex

  1. marx

    Träffsäkert och välskrivet. Här i Sverige är kvinnor (eller alla) extremt fixerade vid ålder och ställer allt högre krav på alla stackars män.

Comments are closed.