Politik

Wall Street Journal Data Transparency Weekend: tidningspressen, Big Data, öppna gränssnitt, hackathon och sociala nätverk

Klicka på bilden.

När webben kom och tidningarna började etablera sig på webben så insåg man snart att man befann sig i en helt ny situation. Plötsligt gällde det att få de tidigare så passiva läsarna att kommentera på artiklar, och inte minst att förse tidningarna med gratis bildmaterial genom att mejla in bilder om man “befann sig på plats” var det nu kunde vara nånstans, från Kabul till Kebnekaise. Befinner du dig på semester i Kabul så mejla oss!

Men nu gäller det inte längre bara en massa turister som är ute på kombinerad sol och kärlekssemester. Nu har tidningarna börjat inse att vi lever i en värld av Big Data och att det gäller att knyta till sig programmerare och IT-ingenjörer och få dom att skriva program åt tidningen. M.a.o., allihop i kör nu: “det handlar om hackathons”

Hackathons har plötsligt blivit tokpopulära här i USA, alla ska arrangera hackathon, allt från städer till företag till sjukhus. Alla med data vill plötsligt locka till sig en massa hackare som kan skriva gratisprogram under ett par dar mot gratis pizza och Red Bull och en klapp på axeln när de är klara.

Wall Street Journal är mig veterligen den första tidningen i världen som har arrangerat sin egen hackathon: Developers, you’re invited to join us in helping build free Web tools that promote data transparency and control

One of the fastest-growing businesses in the world is the use of your data. When you browse the Internet, your movements are recorded by hundreds of tracking companies. When you walk down the street, your cellphone is transmitting your location. Items you post on Facebook and Twitter are being monitored by employers, insurers and others.

The Wall Street Journal documented the concerns raised by this surveillance in its “What They Know” series. Now, the Journal is seeking to promote tools that let people see and control their personal data. Over three crisp spring days in New York, the Journal will host about a hundred programmers at its first-ever Data Transparency Weekend. These developers will form teams to work on free Web tools that promote data transparency; at the end of the weekend, the best tools will be publicly recognized.

Vad som typiskt behövs för att anordna ett hackaton är en himla massa data som gömmer sig bakom ett gränssnitt. Vad man vinner på att hålla ett hackaton är att man får en massa skärpa IT-ingenjörer som kan testa och debugga ens gränssnitt.

Och för all del, för programmerarna är det en kul grej, man får hacka ett nytt gränssnitt, blir kanske erkänd, och får dessutom kontakter med i det här fallet Wall Street Journal. Plus alltså en massa skräpmat och dricka.

Men det ligger något djupare bakom den här utvecklingen. IT-ingenjörerna har plötsligt blivit allt viktiga och fullvärdiga medlemmar i staten. Med sina verktyg och sin kunskap kan dom hjälpa till att skapa ett bättre samhälle som idag alltmer är baserad på data.

Så om just du som läser de här raderna och har barn i tonåren eller själv är IT-intresserad, så kom ihåg att hur viktig datorprogrammering än är idag så kommer det att bli mångdubbelt viktigare i framtiden.

Så det är verkligen ett yrka att satsa på.

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Kultur/Böcker,SvD – Senaste nytt

[tags]Tidningspressen, Big Data, öppna gränssnitt, hackathon och sociala nätverk, Hackaton Tidningar, Wall Street Journal Hackathon [/tags]