Politik

Danske Palestina-aktivisten Andreas Ias hotar den israeliska armén, och får sitt rättmätiga straff

Hotfulla pro-palestinska cykelåkare med dansken Andreas Ias i spetsen har tydligen hotat den tungt beväpnade israeliska militären genom att försöka cykla på Route 90, en motorväg som endast är tillåten för israeler och förbjuden för palestinier.

Barak Ravid and Gili Cohen rapporterar i Israeliska Haaretz: Denmark asks Israel for clarifications over beating of activist by IDF officer. Danish activist Andreas Ias denies resorting to violence before being hit in the face with an M-16 rifle by a senior IDF officer.

An IDF spokesman told Army Radio on Monday morning that there was no justification for the behavior of the officer, and that it was against IDF principles, but said there was violence on the part of Palestinian and foreign protesters, and that the video does not present the full picture of Saturday’s events.

Ira Glunts skriver om incidenten på MondoWeiss: The rifle-butting video is following a different narrative

According to Ynet the incident occurred on Saturday. The activists who numbered between 60 and 200 according to differing reports were attempting to bicycle on Route 90, the main north/south artery in the Jordan Valley. The road is designated for Jewish travelers only.

The cyclists and their support team were composed of internationals and Palestinians. As a result of the incident a Palestinian, a Dutch national and a Dane were hospitalized.

Men när New York Times Isabel Kershner skriver om incidenten i New York Times så är hon noga med att undvika att nämna något om Route 90 och att det är förbjudet för palestinier att färdas på den. Istället förvandlar hon det till in a bike tour organized to draw attention to the living conditions of Palestinian villagers in the West Bank.

Israeli Military Officer Suspended for Striking Activist With Rifle – NYTimes.com

The Israeli military announced the suspension on Monday of a senior officer caught on videotape striking a Danish pro-Palestinian activist in the face with an M-16 rifle during a standoff between soldiers and participants in a bike tour organized to draw attention to the living conditions of Palestinian villagers in the West Bank. …….The bicycle tour was organized by a Palestinian youth organization with the participation of foreign activists from the International Solidarity Movement, a Palestinian-led organization that advocates nonviolent direct action against Israeli military rule in the occupied territories..

Nu måste det erkännas att det synnerligen dumdristigt att försöka hjälpa de ockuperade palestinierna, något som den amerikanska fredsaktivisten Rachel Corrie fick erfara när hon helt sonika dödades i en konfrontation med den israeliska krigsmakten.

President Obama har för länge sen slutat kritisera Israels utökade bosättningar på Västbanken och EU och USA är idag ense om att den arabiska våren under inga omständigheter ska omfatta de ockuperade palestinierna.

Nu har den israeliske officeren i fråga blivit entledigad och Binjamin Netanyahu, som aldrig såg en palestinier vars land han inte ville lägga beslag på, säger sig vara upprörd. Kanske mest för att de klantiga israeliska soldaterna inte, som de brukar, beslagtog demonstranternas mobiler, vilket var den enda orsaken till att den här lilla incidenten kom ut på YouTube.

Och för att försäkra sig om Sverige inte av misstag tar ställning för Palestina, så har min favoritpolitiker Jan “Rottingmajoren” Björklund helt sonika tagit över den svenska Mellanöstern-politiken från Carl Bildt. Antagligen kommer Folkpartiet att hjälpa till att bygga israeliska skolor på Västbanken.

Och danskarna kan väl för helvete cykla i Danmark?

Axplock från den nordiska pressen:

DN.se – Världen,DN.se – Världen

[tags] Israel, Västbanken, Palestina, Gaza, Benjamin Netanyahu, Budrus , Israeli-Palestinian Conflict , Nonviolence , Palestine , West Bank , World News, Salam Fayyad, Mahmoud Abbas, Palestinamuren, Israelmuren, Israels barriär på Västbanken, Avigdor Lieberman, Tzipi Livni , Obama Mellanöstern, Fred Mellanöstern,, [/tags]

One thought on “Danske Palestina-aktivisten Andreas Ias hotar den israeliska armén, och får sitt rättmätiga straff

  1. San

    Man kan ju iofs tycka att när man kommer från ett såpass bisarrt och sjukt land som Danmark så finns det tillräckligt att protestera mot där hemma, men den sortens självkritik har iofs danskar aldrig gjort sig kända för.

Comments are closed.