Politik

Emmanuel Saez och Thomas Piketty, de två franska ekonomerna som uppmärksammade den växande ojämlikheten i USA

Klicka på Baerkeley-professorn Emmanuel Saez.

Att den rikaste 1% av befolkningen redan 2007 ägde över 34% av all privategendom i USA och de fattigaste 80% av USA:s befolkning (däribland jag) fick hålla tillgodo med 15% av all privat egendom i USAWealth, Income, and Power är själva grundbulten av den amerikanska modellen som den ser ut idag. De fattigare blir allt fattigare, de rikaste blir rikare och medelklassen urholkas.

Intressant nog är det två franska ekonomer, en av dom Em,manuel Saez, verksam vid Berkeley och den andre, i Frankrike, som har uppmärksammat och mätt precis hur den amerikanska modellen nu håller på att kantra, med förödande konsekvenser för det stora flertalet av den amerikanska befolkningen.

Annie Lowrey skriver i New York Times om de två franska ekonomerna och deras insats: For Economists Saez and Piketty, the Buffett Rule Is Just a Start – NYTimes.com

“The United States is getting accustomed to a completely crazy level of inequality,” Mr. Piketty said, with a degree of wonder. “People say that reducing inequality is radical. I think that tolerating the level of inequality the United States tolerates is radical.”

As much as Mr. Piketty’s and Mr. Saez’s work has informed the national debate over earnings and fairness, their proposed corrective remains far outside the bounds of polite political conversation: much, much higher top marginal tax rates on the rich, up to 50 percent, or 70 percent or even 90 percent, from the current top rate of 35 percent.

The two economists argue that even Democrats’ boldest plan to increase taxes on the wealthy — the Buffett Rule, a 30 percent minimum tax on earnings over $1 million — would do little to reverse the rich’s gains. Many of the Republican tax proposals on the table might increase income inequality, at least in the short term, according to William G. Gale of the Tax Policy Center and many other left-leaning and centrist economists.

Emmanuel Saez och Thomas Piketty går att jämföras med Richard G. Wilkinson och Kate Pickett uppmärksammade bok från 2009: The Spirit Level: Why More Equal Societies Almost Always Do Better, även den skriven av européer.

Det märkliga med det amerikanska folket är att man konsekvent röstar emot sina egna ekonomiska intressen. Jag har skrivit om hur man intervjuade arbetslösa väljare i Ohio som hade röstat för Bush i 2004 års presidentval, trots att John Kerrys politik skulle ge dom mat på bordet och arbetslöshetsunderstöd.

Nej, man kunde inte rösta för Kerry för han var opålitlig och för abort och Bush var en sann kristen som man kunde lita på.

Det är precis som i skyddsrummen i Tyskland i början på april 1945, bara några veckor före sammanbrottet när Hitlers rustningsminister Albert Speer reste runt och talade med tyska arbetare. De litade på Hitler, med hela Tyskland i ruiner så trodde de på honom och den slutliga segern

Så är de fortfarande här i USA. Man kanske inte har råd att gå till läkaren eller köpa medicin och man kanske inte kan sätta mat på bordet för sina barn, men man litar trots det på USA och den amerikanska modellen.

För situationen utomlands, speciellt i Europa, är oerhört mycket sämre än i överflödets USA. Och där är dom inte ens fria.

Nyheter – Nyheter,svt.se – Nyheter Sverige,Nyheter – Nyheter,
DN.se – Kultur & Nöje – Senaste, SvD – Senaste nytt, SvD – Utrikes

[tags] Republikanerna, Inequality in the United States, Tepåserepublikanerna,Emmanuel Saez och Thomas Piketty,Ojämlikheten i USA, Klyftorna i USA [/tags]