Politik

Nyttiga IT-kunskaper: Ruby Rack, och den kambriska IT-explosionen

Tags:

Klicka på Rack

Just nu genomgår den amerikanska öppna kod-marknaden en veritabel Kambrisk explosion. För den som har glömt sin geologi så var de Kambriska Explosionen: den kraftiga ökningen av komplext, flercelligt liv under en relativt kort period i början av kambrium för cirka 540 miljoner år sedan.

Vi ser precis samma sak på den öppna kod-marknaden där hundratusentals datavetare, IT-entreprenörer och programmerare skapar idel nya datorprogram som, och det här är det mest intressanta, ofta är kopior av varandra med mycket små variationer. Dvs precis som det var under den Kambriska Explosionen och precis på pricken den företeelse som har kriminaliserats av de flesta regeringar, däribland den svenska, genom allt mer drakoniska copyright-lagar.

Det är ironiskt, är det inte, att just fri kopiering, som går under namnet “Fork” är vad som har gjort den Öppna Kodrörelsen så framgångsrik.

En grundsten i den Kambriska Explosionen är Rack, en liten modul i form av en s.k. Ruby Gem , dvs “ädelsten”, som man lätt kan ladda ner och installera på några sekunder.

Rack är ett gränssnitt som kan användas av den som vill bygga s.k. DSL, dvs domänspecifika ramverk eller mini-språk omkring en webb-server. Rack är en modern form av gamla tiders CGI om det är någon som minns den.
Den är visserligen avsedd för Ruby-språket men har inspirerat liknande komponenter för andra datorspråk.

Jag har redan skrivit om ett sånt ramverk, Sinatra, som jag kommer att skriva betydligt mer om i helgen.

Jag har också lekt med ett annat litet Rack-baserat ramverk vid namn Serve, som liksom Sinatra är fantastiskt enkelt att använda.

Nu kommer slutklämmen, det är genom att använda verktyg som Sinatra, Serve och farfadern till alla de nya ramverken, gamla anrika Ruby on Rails, som små grupper av programmerare under 24 eller 48 timmar kan skriva kod i 120 km i timmen under s.k Hackathon. Eller skapa startupföretag som Instagram som på mindre än två år kan få 30 miljoner användare och som man sen kan sälja till Facebook för en miljard dollar.

I Instagrams fall använde man Python och Django, men principerna är desamma.

Länkar:

Spelfeber på Söder,Twitter förvärvar Hotspots.io

[tags]Instagram, Rack, Sinatra, Ruby on Rails, Startupföretag i Silicon Valley [/tags]