Politik

Sex Week at Harvard, får amerikanska studenter verkligen lära sig om sex och samlevnad?

Klicka på Sex Week at Harvard

När mina barn hade sexualundervisning i sina amerikanska skolor så stod hälften av bänkarna tomma. Föräldrarna vägrade att låta dom lära sig något så opassande.

Sexualundervisning är inte obligatoriskt i amerikanska skolor och där det förekommer så handlar det idag allt oftare om vikten av abstinens och kalla avrivningar.

Så när amerikanska ungdomar kommer in på universiteten så har många av dom endast mycket vaga aningar om sex och samlevnad, och inte minst om vilka försiktighetsåtgärder som faktiskt finns till hands för de kvinnor som inte bara vill tänka på Jesus och ta kalla avrivningar.

Douglas Quenqua skriver i New York Times om hur studenter på Harvard har arrangerat något så chockerande som en sex-vecka för att upplysa studenter om sex och samlevnad: College Students Opening Up Conversations About Sex – NYTimes.com

CAMBRIDGE, Mass. — For a table set up by a campus student group, this one held some unusual items: a gynecologist’s speculum, diaphragms, condoms (his and hers) and several packets of lubricant. Nearby, two students batted an inflated condom back and forth like a balloon. “This is Implanon,” said Gabby Bryant, a 22-year-old senior who had helped set up the table, showing off a sample of the implantable birth control. “Here at Harvard, you get it for free.” “Implanon?” said Samantha Meier, a fellow senior, who was viewing the wares. “No, you don’t.” “My friend just got it for free,” said Ms. Bryant, resolving the matter.

It was Sex Week at Harvard, a student-run program of lectures, panel discussions and blush-inducing conversations about all things sexual. The event was Harvard’s first, though the tradition started at Yale in 2002 and has since spread to colleges around the country: Brown, Northeastern, the University of Kentucky, Indiana University and Washington University have all held some version of Sex Week in recent years.

Medan skjutvapen allt som där hör till, som att över 12 000 amerikaner skjuts till döds och över 75 000 såras, och över 17 000 amerikaner skjuter ihjäl sig själva varje år är en del av det amerikanska frihetsidealet, så anses allt som har med sex att göra som något oerhört skamligt och rent oamerikanskt.

Den amerkanske hathögerns ikon framför andra, Ruch Limbaugh kallade som bekant Sandra Fluke, en student vid Georgetown University för “hora” och “prostituerad” för att hon anser att amerikanska kvinnor ska ha rätt till preventivmedel som en del av sin sjukförsäkringRush Limbaugh’s ‘slut’ comments prompt President to call student in support

Read more: http://www.vancouversun.com/business/insurance/Rush+Limbaugh+slut+comments+prompt+President+call+student+support/6243128/story.html#ixzz1sGNkuMS4

Vilket alltså nu tvingar amerikanska universitetsstudenter att ta saken i egna händer och undervisa sig själva.

Det mest förvånande med amerikanernas helt sjuka attityd till sex och samlevnad är att den är en kvarleva från 1600-talets engelska puritaner. Att puritanerna var, ja puritanska, på 1600-talet är en sak, men att puritanismen fortfarande lever kvar i mellanvästern och sydstaterna över 300 år senare i oförändrad form är mycket underligt.

Nyheter – Nyheter,
SvD – Utrikes, SvD – Utrikes

[tags] Skolor i USA, High School, Amerikanska skolor, Sex i USA, Harvard Sex Week[/tags]