Politik

Fet och fattig med grönsaker i USA: mysteriet tätnar.

Om det är något som de flesta utländska turister är överens om så är det att det fullkomligt svämmar över av feta människor i USA, de flesta av vilka dessutom är fattiga.-

Orsaken har alltid ansetts vara fastställt: i det ekonomiskt segregerade amerikanska samhället så har fattiga människor inte tillgång till frukt och grönsaker och tvingas leva på ohälsosam fet och söt mat.

Men som Gina Kolata skriver i New York Times så är det faktiskt inte sant, det är något som man alltid har tagit för givet men som ingen har brytt sig om att verfiera: Food Deserts and Obesity Role Challenged – NYTimes.com

It has become an article of faith among some policy makers and advocates, including Michelle Obama, that poor urban neighborhoods are food deserts, bereft of fresh fruits and vegetables. But two new studies have found something unexpected. Such neighborhoods not only have more fast food restaurants and convenience stores than more affluent ones, but more grocery stores, supermarkets and full-service restaurants, too. And there is no relationship between the type of food being sold in a neighborhood and obesity among its children and adolescents. Within a couple of miles of almost any urban neighborhood, “you can get basically any type of food,” said Roland Sturm of the RAND Corporation, lead author of one of the studies. “Maybe we should call it a food swamp rather than a desert,” he said.

Så vad är orsaken? Brist på kunskaper om kosthållning spelar säkert en viktig roll. Det har spekulerats över att de grönsaker och den frukt som finns tillgänglig i fattiga områden kanske inte håller tillräckligt hög kvalitet. Ingen vet. Men klart är att man nu måste försöka komma till rätta med det här problemet, so kostar USA miljardbelopp i förlorad arbetskraft och kroniska sjukdomar.

Axplock från den nordiska pressen:

Nyheter – Nyheter,Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter, Nyheter – Nyheter

[tags] Gilroy Garlic Festival, Hamburgare, Varmkorv, Mat i Kalifornien, California Food, Mat i USA, Amerikansk mat, Sushi i USA, Koreansk Yoghurt i USA, Amerikanska kockar, Amerikanska restauranger, Restauranger i Kalifornien, Restauranger i USA,Svält i USA,Feta i USA, [/tags]

7 thoughts on “Fet och fattig med grönsaker i USA: mysteriet tätnar.

    1. Lennart

      Jan, ja det kan onekligen vara en orsak. Men jag undrar om det också inte handlar om brist på insikt om kosthållning. Sen är frukt och grönsaker också ofta dyrare än skräpmat.

Comments are closed.